Zgonea explica de ce a trimis statutul parlamentarilor la Basescu, ANI si Parchet

Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 22:42
2099 citiri
Zgonea explica de ce a trimis statutul parlamentarilor la Basescu, ANI si Parchet
Foto: Digi24

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a explicat ca restrangerile financiare pentru Parlament nu se puteau face decat prin modificarea Legii Statutului, iar el a trimis acest proiect lui Traian Basescu pentru ca o cerere de reexaminare ar fi afectat si dezbaterea legii bugetului de stat.

"Am incercat sa schimbam paradigma din ultimii ani de zile in care Parlamentul Romaniei a fost intr-un razboi cu celelalte institutii ale statului care reprezinta credibilitatea Romaniei, ma refer fie la ANI, fie la Parchetul General, fie Presedintia Romaniei.

Pentru ca toate acestea sunt implicate in controlul exercitiului parlamentar, am incercat ca modificarile pe care le facem la Statutul deputatului si senatorului, deci nu legile specifice ale Agentiei (ANI - n.red.) sau atributiile care sunt in Codul Penal pentru Parchetul General sa fie in concordanta cu atributiile respective", a declarat Zgonea, intr-o conferinta de presa, explicand de ce a trimis amendamentele la Statutul senatorilor si deputatilor la Parchet, ANI si Presedintie.

El a multumit ANI si Parchetului pentru colaborarea cu Parlamentul in aceasta chestiune si a amintit presei ca si-a propus inca de la preluarea mandatului sa "creeze punti" intre institutii.

Intrebat de ce a trimis totusi la Presedintie o lege ce tine strict de functionarea Parlamentului, Zgonea a explicat ca Statutul afecteaza indirect cifrele din buget, iar o intarziere a Statutului e si una a bugetului.

"Pentru ca presedintele Romaniei face parte din controlul unui proiect de lege sau a unei hotarari a Parlamentului, am considerat oportun sa-i transmit spre informare ca sa nu exista o contestare si sa nu intoarca proiectul de Statut sa puna intr-o situatie dificila Parlamentul Romaniei.

Am facut acest lucru de buna credinta, incercand sa cream o legatura institutionala cu presedintele Romaniei. Nu as dori ca parlamentarii sa aprobe un statut, dupa care sa voteze un buget pe noua formula a statutului, pe care presedintele statului roman sa retrimita spre analiza acest statut.

Am avut un dialog si cu dl presedinte Antonescu si l-am informat despre decizia mea de a-i transmite acest document spre informare presedintelui statului tocmai incercand sa comprimam aceste termene si sa putem sa avem pe 23-24 ianuarie inceperea dezbaterilor la bugetul de stat, astfel undeva intre 5-6 februarie acest buget sa fie transmis spre promulgare.

Antonescu: PNL nu e implicat in modificarea statutului parlamentarilor

Avantajul pe care il facem din aceasta chestiune este ca putem dupa aceea pe legea organica pe care trebuie sa o modificam sa ne tinem de cuvant si sa crestem si pensiile de stat, fiind conditionati de aparitia bugetului de stat pe 2013", a sustinut presedintele Camerei.

"Votand statutul, ne putem incadra in prevederile bugetare (privind bugetul Parlamentului - n.red.), nemodificand Statutul ar trebui sa lasam parlamentarii sa stea la hotel, sa le acordam bani pentru deplasari, pentru reparatia masinilor. In acest moment, nu avem aceste resurse si am incercat sa ne carpim fara a impiedica exercitarea mandatului de parlamentar cu profesionalism si corectitudine.

Dorinta noastra a fost ca sa putem modifica Bugetul sa avem statutul si ca sa nu avem aceasta problema de retrimitere am trimis in avans proiectul", a adaugat el.

Basescu a primit modificarile la statutul parlamentarilor, dar nu se pronunta

Traian Basescu a primit in cursul serii de vineri proiectul de modificare a Legii privind statutul deputatilor si senatorilor, dar nu se va pronunta asupra lui, deoarece seful statului se pronunta pe legi aprobate, nu pe proiecte, a declarat purtatorul de cuvant Bogdan Oprea.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Zgonea trimis Basescu statut, #Zgonea modificare statut parlamentari , #presedinte Camera Deputatilor
Comentarii