Presa sarba: Problema vlahilor, rezolvata. Zgonea: Inca nu!

Joi, 18 Octombrie 2012, ora 14:30
2648 citiri
Presa sarba: Problema vlahilor, rezolvata. Zgonea: Inca nu!
Foto: infoprut.ro

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si cel al Parlamentului sarb, Nebojsa Stefanovic, au declarat, miercuri, ca nu exista niciun fel de probleme in relatia dintre Romania si Serbia. In continuare, vlahii, considerati etnici romani de Bucuresti, nu beneficiaza de drepturile acordate minoritatilor nationale.

Potrivit agentiei sarbe Tanjug, citata de B 92, cei doi oficiali au spus ca nu exista "probleme deschise" intre Romania si Serbia.

De asemenea, cei doi oficiali si-au exprimat dorinta tarilor pe care le reprezita de a imbunatati situatia minoritatii sarbe in Romania, precum si cea a minoritatii romanesti in Serbia.

Romania e de alta parere, insa

In schimb, Valeriu Zgonea arata intr-un comunicat postat pe site-ul Camerei Deputatilor ca si-a exprimat preocuparea fata de drepturile de care beneficiaza romanii din Serbia si a subliniat necesitatea identificarii solutiilor de catre noul guvern instalat la Belgrad.

"Problemele cu care se confrunta minoritatea romanilor din Serbia, in special comunitatea de vlahi din Valea Timocului, nu au fost rezolvate, in ciuda eforturilor constante depuse de autoritatile romane. Urmarim cu atentie aceasta situatie si avem incredere ca autoritatile sarbe vor gestiona cu maxima responsabilitate acest dosar, in spiritul unor relatii bilaterale deosebite. Rezolvarea acestor probleme va constitui o dovada in plus a faptului ca Serbia se afla pe drumul ireversibil al principiilor si valorilor europene", a declarat Valeriu Zgonea.

Belgradul inca nu a recunoscut statutul de minoritate romana a vlahilor din Valea Timocului, aflat in nord-estul Serbiei. Potrivit datelor oficiale, numarul acestora este de 40.000, insa organizatiile romanesti sustin ca, de fapt, vlahii ar fi intr-un numar de peste 250.000. Belgradul ii recunoaste doar pe etnicii romani din Voivodina, in numar de peste 30.000.

Presa internationala: Romania blocheaza aderarea Serbiei la UE

In februarie 2012, cu ocazia acordarii statului de candidat al Serbiei pentru aderarea la Uniunea Europeana, Romania a ridicat obiectii, manifestandu-si ingrijorarea in legatura cu statutul minoritatii etnice vlahe din estul Serbiei. Atunci, liderul PSD, Victor Ponta, a declarat ca aceasta atitudine a Romaniei fara de Serbia a fost una "incorecta" si "pripita".

Sprijin pentru UE si problema Kosovo

Potrivit unui comunicat emis de Parlamentul de la Belgrad, Stefanovic a multumit Romaniei pentru sprijinul acordat Serbiei in privinta aderarii la Uniunea Europeana si pentru ca nu a recunoscut independenta Kosovo.

Joi, premierul roman Victor Ponta se va afla la Belgrad, unde se va intalni cu omologul sarb, Ivica Dacic. Agenda discutiilor nu este cunoscuta.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Zgonea Serbia probleme, #vlahi Valea Timocului, #romani Serbia Valea Timocului , #presedinte Camera Deputatilor