Zgonea: Parlamentul va adopta in 3 saptamani mai multe legi legate de MCV

Joi, 20 Septembrie 2012, ora 18:57
1423 citiri
Zgonea: Parlamentul va adopta in 3 saptamani mai multe legi legate de MCV

Parlamentul urmeaza sa adopte, in cel mult trei saptamani, prin procedura de urgenta, mai multe proiecte de lege care fac parte dintr-o strategie mai larga in legatura cu Mecanismul de Cooperare si Verificare, a anuntat, joi, presedintele Camerei Deputatilor.

Premierul Victor Ponta si ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, s-au intalnit, la Parlament, cu reprezentantii celor doua Camere, pentru a discuta o strategie de implementare a Mecanismului de Cooperare si Verificare, prin adoptarea unor proiecte legislative din domeniul Justitiei.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, la finalul intalnirii de la Palatul Parlamentului, ca a fost o intalnire de lucru privind raportul pe Mecanismul de Cooperare si Verificare si caile prin care Legislativul poate imbunatati raportul care va fi dat publicitatii in decembrie.

Zgonea a anuntat ca toate proiectele legislative vor fi dezbatute in procedura de urgenta, Camera Deputatilor fiind camera decizionala in domeniul Justitiei.

El a mai spus ca proiectele vor fi depuse, luni, la Biroul Permanent al Senatului, sub semnatura grupurilor parlamentare PSD, PNL, UNPR si se spera ca vor ajunge la Camera Deputatilor intr-o saptamana, astfel incat adoptarea lor sa se faca in maxim trei saptamani.

La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat ca se doreste luarea unor masuri pe termen scurt si imediat, in ideea accelerarii procesului de justitie si de a gandi deja, pentru perioada 2013, strategia de implementare nu doar a obligatiilor ce revin Romaniei prin MCV, ci mai ales a obligatiile ce revin fata de cetatenii romani.

In plus, premierul le-a cerut colegilor parlamentari sa ii intrebe si pe cei din PDL daca nu doresc sa fie coinitiatori la aceste proiecte, pentru ca sunt foarte preocupati de MCV.

"Este o ocazie excelenta sa fie alaturi de noi (..) Sunt convins ca sunt foarte dedicati MCV-ului. Iar daca sunt contra, macar sa stim", a spus Victor Ponta.

Modificarile propuse de Mona Pivniceru pentru implementarea MCV

Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a precizat, la Parlament, ca a propus Legislativului mai multe modificari care fac parte dintr-o strategie mai larga de implementare a Mecanismului de Cooperare si Verificare. Ministrul a aratat ca sunt doua categorii de masuri avute in vedere, una dintre acestea referindu-se la degrevarea instantelor de volumul anormal de mare de dosare.

"La acest moment, sunt in lucru peste un milion de dosare, dintr-un total de trei milioane inregistrat anul trecut, ceea ce inseamna un volum absolut exorbitant de lucru", a spus Pivniceru, mentionand propunerea de modificare a Codului de procedura penala in vigoare.

Potrivit Monei Pivniceru, o alta categorie vizeaza doua legi speciale, ea referindu-se la legea cu celebra rovigneta care a blocat patru sau cinci instante din Romania cu zeci de mii de dosare, iar o alta modificare si solutie de degrevare a instantelor vizeaza taxa de prima inmatriculare, existand "un numar extraordinar de mare" de cauze pe rolul instantelor.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Valeriu Zgonea legi MCV, #Romania indeplinire conditii MCV, #Mona Pivniceru modificari Justitie, #Pivniceru raport MCV , #presedinte Camera Deputatilor