Zgonea: Vizita din Azerbaidjan, una dintre cele mai importante din ultimii 12 ani

Duminica, 17 Martie 2013, ora 19:40
2273 citiri
Zgonea: Vizita din Azerbaidjan, una dintre cele mai importante din ultimii 12 ani

Vizita oficiala efectuata in Azerbaidjan, in perioada 13-16 martie, de o delegatie formata din reprezentati ai Parlamentului, Guvernului si mediului de afaceri este, in opinia presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, cea mai importanta din ultimii 12 ani.

Intr-un interviu acordat Agerpres, Valeriu Zgonea a facut un bilant al acestei vizite, dar si o scurta prezentare a perspectivei relatiilor bilaterale romano-azere.

Care sunt concluziile intalnirilor cu autoritatile din Azerbaidjan?

Dupa parerea mea, este una dintre cel mai importante intalniri pe care Parlamentul Romaniei le-a avut in ultimii 12 ani. Fraza spusa de presedintele Ilham Alyev: 'Romania este cel mai bun prieten in Uniunea Europeana' este un semnal clar. De altfel, si noi le-am spus ca, in aceasta zona, Azerbaidjanul este cel mai bun prieten al Romaniei. Ne bazam pe bunele relatii pe care le avem profesional.

Speram ca proiectul Nabucco Vest sa fie primul proiect integrat pe care il aducem. Romania este un mare consumator de gaze si daca vrem sa generam locuri de munca, sa aducem companii straine in zona, care sa genereze produse capabile, competitive pe toate pietele din lume, este clar ca avem nevoie si de gaze si de energie electrica la un pret scazut.

Parteneriatul traditional, pe care il avem de 20 de ani in zona politica, trebuie sa se transfere in zona economica. Sunt companii care lucreaza deja in Azerbaidjan, care sunt detinute de statul roman, iar vizita noastra mixta este tocmai pentru a da un semnal ca noi sustinem zona privata, toata zona privata din Romania, companiile bune, trecute printr-un filtru clar al Ministerului Economiei, companii care au realizat succes pe piata, care n-au fost lovite de criza economica, care sunt cunoscute regional sau international, venind cu ele aici.

Este o carte de vizita impresionanta. Eu sunt incantat ca Parlamentul a inteles, pentru prima data in ultimii 12 ani, ca succesul unui Parlament depinde de succesul economiei din perspectiva oamenilor de afaceri si ca nu trebuie sa existe nicio deplasare oficiala fara sa aduci vreo trei, patru, cinci investitori pe care sa ii pui in contact, in legatura, cu investitorii din zona respectiva.

Ati afirmat ca atat Parlamentul, cat si Presedintia si Guvernul trebuie sa mearga in aceeasi directie din punct de vedere economic. Care este mesajul pe care il transmiteti pana la urma autoritatilor romane?

Toti trebuie sa transmitem, sa repetam acelasi mesaj, sa consolidam in anumite zone. Vizita de aici este tocmai rodul unei munci extraordinare, a unor oameni cunoscuti sau necunoscuti, care au pus umarul in diferite zone, incercand sub o forma sau alta sa consolideze piata aceasta pentru companiile romanesti.

Pe de alta parte, in urma utilizarii rationale a materiilor prime in aceasta criza mondiala, Azerbaidjan a acumulat suficient de multe resurse financiare si nu sunt in acest moment intr-un dezechilibru macroeconomic. Au investit foarte mult in zona Balcanilor de Vest, dar acum doresc sa investeasca in zona Europei.

In mixtul acesta de politici, l-am adus si pe domnul ministru Dan Sova (ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine - n.red.), care a prezentat primele 15 proiecte mari ale Romaniei, gandirea strategica pe termen mediu, care consolideaza o independenta energetica, o capacitate de a genera locuri de munca si in acelasi timp acele valori adaugate la bugetul statului, care pe orizontala creeaza locuri de munca, mai multe companii care lucreaza.

Este vorba, de exemplu, de autostrada de Bucuresti-Pitesti, care consolideaza dezvoltarea orasului Craiova si a regiunii, de Complexul Tarnita, care inseamna energie electrica ieftina pentru Transilvania, dar nu numai, de Portul Constanta, care este noul hub multinodal al Europei, pe care se bat si germanii si olandezii. De fapt despre asta discutam, despre o batalie economica.

Si azerii sunt interesati?

Sunt si azerii interesati pentru ca pot sa faca aici unul dintre cele mai moderne terminale de gaze lichefiate. In acelasi timp, pot sa modernizeze portul intr-un parteneriat public-privat si sa fie parte la procesul de interconectabilitate intre Uniunea Europeana si zona emergenta, care se dezvolta acum: Asia.

Asia genereaza acum cele mai mari cresteri economice, acolo exista un schimb economic extraordinar, miliarde de oameni care au nevoie de o dezvoltare, de crestere a nivelului de trai.

Nu stiu daca ati observat, dar adaosurile la produsul intern brut sunt mult mai mari decat in zona europeana. Si atunci noi suntem intre aceste doua lumi, pierduti daca nu suntem atenti, batandu-ne in interese mici intre state, la fel ca in secolul trecut, fara sa vedem ca in piata mare mondiala noi ne pierdem deja autoritatea.

Despre realizarea Coridorului de transport marfuri Marea Neagra-Marea Caspica ce ne puteti spune?

Este un proiect strategic pe care il lucram in acest moment. Este celebrul proiect al Drumului Matasii. Este important pentru noi, este vital la fel ca si Nabucco Vest. Nu numai pentru noi, ci si pentru ei.

Datorita utilizarii resurselor de materii prime si-au diversificat economia si vor incepe sa faca noi produse pe care trebuie sa le aduca catre o piata, produse de o anumita calitate, pe care sa le distribuie catre Uniunea Europeana, fiind cea mai puternica piata, cu un nivel al credibilitatii ridicat, cu standarde ridicate.

Pe de alta parte, sunt foarte multe produse europene competitive in piata mondiala care trebuie aduse in statele din zona Marii Caspice, iar poarta de intrare este Azerbaidjanul.

Spuneati ca Romania poate sa fie poarta spre Europa a Azerbaidjanului. Care au fost concluziile intalnirii dintre oamenii de afaceri?

Oamenii de afaceri au fost incantati. Pentru prima data i-am auzit spunand la adresa Parlamentului: domnule, in sfarsit ati facut si voi un lucru bun pentru noi, in afara de declaratii politicianiste si afirmatiile pe care le faceti la televizor sau votul pentru legi. Veniti sa ne sustineti pe noi aici. Pentru noi este important ca dumneavoastra dati un semnal ca suntem sustinuti de statul roman.

Am si stabilit un program, in functie de agenda fiecaruia, ca acest tip de deplasari sa fie facute in fiecare an. Noi avem deplasarile noastre constante, la adunarile parlamentare ale Comisiei Europene, la institutiile europene, la uniunea interparlamentara, dar nu in zonele in care avem nevoie de suport bilateral, acolo unde oamenii de afaceri simt o oportunitate de piata, care de fapt genereaza valoare adaugata in Romania.

Companiile noastre se consolideaza, devin branduri pe piata europeana, lucru pe care pana acum noi am uitat sa il facem si ne uitam cum alte companii mici din Slovenia, Slovacia, Ungaria se dezvolta mondial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Valeriu Zgonea relatii comerciale Azerbaidjan, #Valeriu Zgonea Azerbaidjan , #presedinte Camera Deputatilor