Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Vezi deputatii care cheltuie cei mai multi bani publici - raport IPP

Marti, 20 Iulie 2010, ora 23:24
3176 citiri
Vezi deputatii care cheltuie cei mai multi bani publici - raport IPP

Dupa ce deputatii au decis prin unanimitate de voturi sa limiteze accesul publicului la informatii despre cheltuielile lor facute din bani publici, cei de la Institutul de Politici Publice au prezentat un raport in care arata ca aceasta decizie este doar o modalitate de a ascunde faptul ca alesii cheltuiesc in continuare, in mod discretionar, banii publici, fara a face reduceri.

"Incepand cu luna aprilie, nu vom mai sti cu precizie cat a cheltuit un deputat pe transport, cazare sau telefon - cunoscut fiind faptul ca exista diferente intre plafoanele de cheltuieli pe aceste categorii, functie de pozitia pe care o detine la un moment dat parlamentarul", se arata in raportul IPP remis Ziare.com.

Analizarea informatiilor financiare, disponibile nominal la Camera Deputatilor doar pentru lunile februarie si martie 2010 si la Senat disponibile pentru lunile februarie - mai, au scos la iveala faptul ca principalele categorii de cheltuieli unde s-au inregistrat discrepante prin raportarea la o medie lunara sau au fost cheltuite sume importante sunt: transportul in teritoriu, telefonia mobila si deplasarile externe.

Raportul arata ca in luna februarie media deconturilor la transport per circumscriptie a deputatilor din judetul Neamt a fost de 1.107 lei/deputat, in timp ce in judetul Iasi, media deconturilor per deputat a fost de 2.770 lei, adica dublu, desi distanta celor doua judete fata de Bucuresti este aproximativ egala.

Printre circumscriptiile cu cele mai ridicate sume decontate pentru transport se numara: Hunedoara, Iasi, Harghita, Mures, Arges si, in plus, exista cazuri in care unii deputati au cerut mai multi bani, in comparatie cu colegii lor, din acelasi judet.

Un astfel de caz este Kelemen Hunor, deputat UDMR de Harghita din colegiul nr. 2 dar care detine si functia de ministru, care a decontat in luna februarie 2010 de 4 ori mai multi bani pentru transportul in teritoriu prin comparatie cu colegii sai din circumscriptia

Harghita. Acesta a cheltuit 4.398 lei, in conditiile in care media este de 800 lei pentru acest capitol de cheltuiala.

Varujan Pambuccian, cea mai mare factura de mobil decontata

Si in ceea ce priveste decontarea sumelor pentru factura la telefonul mobil exista deputati care au luat sume enorme din banii publici.

Astfel, printre deputatii care au decontat cele mai mari sume cu telefonul mobil se afla: Varujan Pambuccian, lider grup Minoritati Nationale, cu 1.806 de lei, urmat de Ludovic Orban, PNL, cu 1.125 de lei, Valeriu Zgonea, PSD+PC, cu 1.106 de lei cheltuiti si Ioan Oltean, PD-L, cu 856 lei.

La Senat in medie 105 senatori reusesc in fiecare luna sa se incadreze in plafonul stabilit prin Hotarare de Birou Permanent la factura telefonica, adica 90 de lei.

Analiza datelor realizata de IPP a scos la iveala si faptul ca un numar de 5 senatori nu deconteaza deloc sume de bani aferente capitolului de telefonie mobila, adica Dan Voiculescu PSD+PC, Iulian Urban PD-L, Ion Toma, Independent, Mihai Stanisoara PD-L si Orest Onofrei PDL. Insa pentru primele patru luni 27 de senatori au decontat sume mult mai mari decat cele existente in buget pentru acest capitol.

Maria Stavrositu (PD-L) - cele mai cheltuitoare deplasari externe

Printre deplasarile cele mai costisitoare realizate de deputati in lunile februarie si martie sunt cele realizate de deputata Maria Stavrositu, PD-L, care a participat la 2 evenimente organizate in luna martie de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei in Franta si pentru care s-au decontat 12.356 de lei.

In top e si Adrian Nastase, cu 11.209 lei decontati in luna martie pentru participarea intr-o zi, in Franta, la Lucrarile Comisiei pentru probleme juridice si drepturile omului ale Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

Si senatorul Ioan Chelaru, PSD+PC, se pare ca a participat la cel putin 2 evenimente in tari din Orientul indepartat si Africa, unde functiile detinute in Senatul Romaniei nu il recomandau ca fiind neaparat necesara prezenta domniei sale acolo. In perioada 6 - 13 aprilie a.c. acesta a participat la Reuniunea Comisiei pentru educatie, comunicatii si cultura a Adunarii Parlamentare a Francofoniei, eveniment desfasurat in Vietnam, pentru care Senatul Romaniei a platit 24.676 de lei, dar a mai participat si in Maroc la Reuniunile retelei parlamentare de lupta contra HIV/SIDA a Adunarii Parlamentare a Francofoniei si Reuniunea Comisiei pentru afaceri parlamentare in perioada 26 martie - 1 aprilie 2010, decontand 7.809 de lei pentru aceasta deplasare.

Institutul pentru Politici Publice considera ca, daca nu are nimic de ascuns, Camera Deputatilor trebuie sa revina la publicarea lunara in pagina de internet, asa cum a facut timp de un an de zile, a tuturor cheltuielilor efectuate de deputati.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#cheltuieli bani publici deputati, #facturi mari telefon, #cheltuieli mari deplasari deputati , #deputat