Varujan Vosganian, la Zilele Literaturii Romane la Chisinau

Marti, 18 Mai 2010, ora 15:39
506 citiri
Varujan Vosganian, la Zilele Literaturii Romane la Chisinau

La Chisinau are loc incepand de miercuri prima editie a Zilelor Literaturii Romane, prilej pentru cititori de a se intalni cu importanti scriitori din Republica Moldova si Romania.

Evenimentul, care se desfasoara timp de trei zile, va cuprinde conferinte, lecturi publice si dezbateri la care vor participa Gabriela Adamesteanu, Vladimir Besleaga, Aurelia Borzin, Iulian Ciocan, Constantin Cheianu, Dumitru Crudu, Claudiu Komartin, Dan Lungu, Eugen Negrici, Doina Rusti, Alexandru Vakulovski, Elena Vladareanu, Varujan Vosganian.

"Cartea soaptelor" a lui Vosganian, desemnata Cartea Anului de Romania Literara

Prin acest proiect ce reuneste scriitori "de pe ambele maluri", organizatorii isi propun sa faca un prim pas spre incetarea reproducerii ignorantei si necunoasterii reciproce.

La aceasta prima editie se va incerca a se raspunde la cateva intrebari simple: De ce ne cunoastem atat de putin? Ce s-a intamplat si ce se intampla cu noi, cu poezia si literatura noastra?

In plus, cateva zile la rand, importanti scriitori de limba romana din ambele tari vor citi pentru publicul larg fragmente din cartile lor, vor discuta si vor incerca sa ofere solutii pentru o mai buna intelegere a fiecaruia dintre noi. Asta pentru ca, asa cum spune Vasile Ermu, coordonatorul proiectului, "cat de diferiti suntem e greu de spus. Cat de asemanatori suntem e poate mai usor. Nu ar trebui sa ne sperie nici una din intrebari. Stim insa un lucru foarte sigur: pentru a avea o relatie normala e nevoie de o (re)cunoastere reciproca."

Din programul zilei de miercuri, retinem la ora 17.00 intalnirea de la Libraria din Centru, de pe Bulevardul Stefan cel Mare nr.126 cu Varujan Vosganian si cartea anului 2009, intitulata "Cartea soaptelor", pentru ca de la ora 19.00 la restaurantul Passepartout sa aiba loc lecturi si dezbateri sub genericul "RO si MD sau ce stim unii despre alti?", moderata de Vasile Ermu si la care participa Vladimir Besleaga, unul dintre cei mai importanti scriitori din Republica Moldova.

La acelasi eveniment mai paricipa si Dumitru Crudu, un alt important poet, prozator si dramaturg contemporan, castigator al multor premii literare, si Doina Rusti, cunoscuta mai ales prin romanul "Fantoma din moara" (Editura Polirom, 2008), distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Zilele Literaturii Romane Chisinau, #Varujan Vosganian carte Chisinau , #carti