Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Varujan Vosganian: Sindicatele au cerut prelungirea ordonantei privind disponibilizarile

Miercuri, 06 Martie 2013, ora 12:58
1404 citiri
Varujan Vosganian: Sindicatele au cerut prelungirea ordonantei privind disponibilizarile
Foto: Digi24

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a anuntat, miercuri, ca sindicatele au cerut prelungirea ordonantei de urgenta 116/2006, privind disponibilizarile angajatilor din companiile de stat.

"Reprezentantii sindicali au subliniat necesitatea prelungirii acestui cadru legal, fiind o forma de protectie a salariatilor din sectorul de stat. Aceasta prelungire se adauga la drepturile salariatilor", a precizat ministrul Economiei, intr-o declaratie de presa.

Potrivit acestuia, reprezentantii sindicatelor au subliniat necesitatea prevederii privind o putere sporita in cazul salariilor compensatorii.

In schimb, sindicalistii au cerut sa se renunte la anexele in care erau mentionate 16 companii de stat ai caror salariati ar fi putut beneficia de pe urma prevederilor ordonantei de urgenta, considerand ca toti angajatii, indiferent de compania de stat pentru care lucreaza, trebuie sa aiba drepturi similare. Aceasta propunere va fi pusa in discutie, a precizat ministrul.

In cazul angajatilor Oltchim exista o situatia speciala, compania aflandu-se in insolventa. Astfel, salariile compensatorii se vor acorda din resursele societatii, salariatii alaturandu-se, astfel, creditorilor Oltchim.

Referitor la cazul angajatului Mechel care s-a sinucis dupa ce a aflat ca va fi disponibilizat, Vosganian a facut apel la toate persoanele implicate in situatii similare "sa isi pastreze cumpatul".

Un protestatar de la Mechel s-a sinucis

"Nu pot decat sa ma alatur celor care isi manifesta compasiunea. Am primit cu consternare si cu multa triste aceasta veste. Apelul meu este la cumpatare. Cred ca putem gasi solutii", a prezicat ministrul.

Saptamana trecuta, pe site-ul Ministerului Economiei a aparut un proiect pentru prelungirea ordonantei de urgenta 116/2006, care a mai fost prelungita si in 2009, si in care se prevad cateva modificari privind disponibilizarile, care tin cont de schimbarile legislative dintre timp.

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat ca proiectul nu fusese avizat in Guvern si a cerut scoaterea sa de pe site-ul institutiei.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Varujan Vosganian disponibilizari companii stat, #sindicate ordonanta disponibilizari , #ministrul Economiei