Vosganian doreste dezvoltarea parcurilor industriale

Sambata, 16 Martie 2013, ora 14:37
1814 citiri
Vosganian doreste dezvoltarea parcurilor industriale
dcnews.ro

Dezvoltarea parcurilor industriale constituie un domeniu important in Strategia de reindustrializare a Romaniei, a declarat, la Suceava si la Bistrita, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, informeaza Ministerul Economiei.

"Eu nu imi pun atat problema ca sectoarele industriei sa redevina ce au fost, cat a unei industrii care sa fie adecvata realitatilor secolului XXI. Tin foarte mult la industria alimentara, fara de care nu putem imagina un Program de modernizare a satului romanesc, foarte mult si la mica industrie mestesugareasca si la industria orizontala.

Eu nu cred ca intreprinderile mici si mijlocii se pot dezvolta doar prin ele insele, ci doar impreuna cu marea industrie. A face frizerii si patiserii e bine, dar nu e destul. Obiectivul este sa dezvoltam industria mica, atelierele mestesugaresti si breslele meseriasilor, care sa fie localizate in zonele suburbane sau rurale", a explicat ministrul.

El a dat ca exemplu si investitiile in tehnologiile moderne, care sunt sustinute la nivel guvernamental. "Romania este performanta in laser. Exista cel putin doua centre, Bucuresti si Iasi, extrem de performante si in avangarda mondiala. Am alcatuit un colectiv impreuna cu colegii mei Nica, Costoiu si Varujan Pambuccian, cu care lucram pe aplicarea tehnologiilor 3D, adica imprimanta volumetrica si nanometrie, care sa fie aplicabile in Romania si cu care sa intram direct in prima linie a industriilor europene", a precizat Vosganian.

Ministrul Economiei considera ca reindustrializarea trebuie sa cuprinda si satul romanesc. El a mai spus ca reindustrializarea trebuie sa se faca pe baza unor investitii private si presupune inclusiv o colaborare cu Ministerul Educatiei in ceea ce priveste corelarea cererii cu oferta de pe piata locurilor de munca, indeosebi prin dezvoltarea invatamantului tehnic.

Potrivit ministrului, prima sedinta a comisiei ce va lucra la strategia de reindustrializare a tarii va avea loc in data de 28 martie, iar strategia ar putea sa fie finalizata in luna septembrie a acestui an.

In plus, Varujan Vosganian a mentionat ca exista numeroase cereri de redeschidere a unor mine de pe teritoriul Romaniei, care au fost inchise, insa nu exista legislatie care sa permita acest lucru. El a precizat ca propunerile de modificari legislative pentru redeschiderea minelor ar putea ajunge in Parlament la sfarsitul lunii aprilie.

Pe de alta parte, joi, la Suceava si vineri, la Bistrita, ministrul Economiei a declarat ca aceste municipii ar putea intra pe "harta" parcurilor industriale din Romania in urmatorii ani si a promis ca va acorda tot sprijinul in masura competentelor pe care le are. Vosganian a spus ca strategia guvernului are in vedere infiintarea acestor parcuri industriale, precizand ca deja sunt discutii in acest sens la Iasi, Brasov, Ploiesti, Cluj, Bucuresti, dar si in alte localitati care dispun de spatii adecvate.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#parcuri industriale Romania, #dezvoltare parcuri industriale , #ministrul Economiei