Vosganian: Informatia ca trei ministri ar fi cercetati pentru coruptie este o "fantezie"

Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 16:01
2217 citiri
Vosganian: Informatia ca trei ministri ar fi cercetati pentru coruptie este o "fantezie"

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a catalogat drept "fantezie" informatia conform careia in Guvernul Romaniei ar exista trei ministri cercetati pentru coruptie, spunand ca, daca ar fi existat o ancheta a DIICOT in ceea ce-l priveste, ar fi trebuit sa stie si el, si premierul, dar si presa.

Prezent, joi, la Ploiesti, unde a participat la un workshop la sediul Camerei de Comert si Industrie Prahova, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a afirmat ca speculatiile potrivit carora din Guvernul Romaniei ar face parte trei ministri acuzati de coruptie sunt "fantezie" si ca prin astfel de afirmatii Romania este pusa intr-o situatie "stanjenitoare".

"Cred ca datoria noastra este in primul rand sa aparam prestigiul statului roman. Mi se pare neverosimil ca prim-ministrul sa ne intrebe pe noi in sedinta de Guvern daca se ofera vreunul voluntar sa fie ministru acuzat de coruptie pentru ca dansul nu stie pe nimeni. Eu imi exprim surprinderea ca cineva, inclusiv Agentia France Presse, isi poate imagina ca surse de la Bruxelles stiu ceea ce serviciile de informatii din Romania nu stiu", a spus Varujan Vosganian, intrebat cum comenteaza informatiile legate de faptul ca el ar fi unul dintre ministrii acuzati de coruptie.

Vosganian, despre raportul MCV: Am ajuns sa facem un casting al ministrilor corupti

Despre presupusa ancheta a DIICOT in ceea ce il priveste, ministrul Economiei a spus ca, daca o astfel de ancheta ar fi existat, ar fi trebuit sa stie despre investigatie si el, si premierul, dar si presa.

In plus, Vosganian a lasat sa se inteleaga ca in spatele surselor care dau presei internationale nume de ministri romani acuzati de coruptie s-ar afla europarlamentarul Monica Macovei.

"Eu mi-am incheiat mandatul de ministru al Economiei si Finantelor acum cinci ani si v-as intreba eu cum de nimeni din Romania nu stie (despre o eventuala ancheta - n.red.), dar stiu surse din Bruxelles a caror voce cea mai explicita este doamna Monica Macovei. In situatia in care ar fi existat o astfel de ancheta in ceea ce ma priveste, atunci cu siguranta macar eu ar fi trebuit sa stiu sau ar fi trebuit sa stie premierul atunci cand a acceptat cooptarea mea in cabinet.

Ideea ca serviciile romane de informatii nu cunosc ca eu sunt anchetat si DIICOT face ancheta in secret in asa fel incat nimeni sa nu stie, ci doar doamna Monica Macovei, credeti-ma, este o ipoteza care, in opinia mea, nu poate fi luata in discutie si mi se pare extrem de jenant sa fiu intrebat eu, si nu DIICOT", a mai spus Vosganian, care i-a intrebat pe jurnalisti: "Dumneavoastra credeti ca au as fi putut merge la DIICOT fara ca dumneavoastra sa aflati? Ati auzit vreodata ca un ministru sa fie audiat fara ca presa sa cunoasca?".

Ministrii vizati de raportul MCV sunt Dragnea, Vosganian si Fenechiu - AFP

Ministrul Economiei a mai afirmat ca astfel de informatii reprezinta "o fantezie" si pun Romania intr-o situatie "stanjenitoare".

"Mie mi se pare ca este o situatie stanjenitoare, in care Romania nu ar trebui sa fie pusa, cu atat mai mult cu cat chiar si ceilalti ministri care au probleme care au avansat in procedura, niciunul din ei nu este acuzat de coruptie, astfel incat ideea ca avem trei ministri acuzati de coruptie este fantezie" a concluzionat Varujan Vosganian.

Raportul MCV precizeaza ca noul Guvern si-a reiterat obiectivul de a lupta impotriva coruptiei, dar trei dintre noii ministri erau cercetati penal, iar cerintele constitutionale, inclusiv suspendarea din functie a unui ministru in cazul trimiterii in judecata, vor trebui aplicate in integralitate.

Un oficial din cadrul Comisiei Europene, citat de AFP, a precizat ca doi dintre ministrii la care face referire raportul elaborat in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare sunt vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, si Varujan Vosganian, ministrul Economiei, care este vizat de o ancheta a DIICOT.

AFP reaminteste ca Liviu Dragnea este cercetat pentru presupusa implicare in fraudele din referendumul privind destituirea presedintelui Traian Basescu.

Al treilea ministru la care face referire raportul Comisiei Europene este Relu Fenechiu, titularul portofoliului Transporturilor, precizeaza AFP, reluand o declaratie a premierului Victor Ponta.

Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
#Vosganian ministri cercetati, #Vosganian vizat raport MCV, #Vosganian vizat raport Justitie, #raport MCV ministri corupti , #ministrul Economiei