Vosganian, protejat de Chiuariu in Comisia Juridica a Senatului

Marti, 10 Septembrie 2013, ora 15:04
2348 citiri
Vosganian, protejat de Chiuariu in Comisia Juridica a Senatului
Foto: B1TV

Comisia Juridica a Senatului a amanat pentru data de 1 octombrie avizarea urmaririi penale a senatorului Varujan Vosganian (PNL), ceruta de procurori in urma cu o saptamana.

Presedintele comisiei, Tudor Chiuariu (PNL), a explicat ca s-a dorit ca ministrul Economiei sa aiba timpul necesar pentru a-si pregati apararea.

In plus, Comisia Juridica a decis ca nu se poate discuta subiectul deoarece nu s-a primit de la DIICOT decat referatul procurorilor, nu si "materialul probator", adica dosarul cu dovezile care sa ii convinga pe senatori sa isi dea acordul pentru urmarirea penala a lui Vosganian, a explicat Chiuariu.

"Sigur ca vom face si o adresa ca materialul probator despre care se vorbeste in referat sa ajunga", a subliniat Chiuariu, referindu-se la o solicitare ce va fi adresata DIICOT.

Intrebat de jurnalisti de ce este nevoie de 2 saptamani pentru avizarea urmaririi penale a ministrului Economiei, Tudor Chiuariu a explicat ca "e nevoie ca orice persoana aflata in asemenea situatii sa aiba timpul si inlesnirile necesare pregatirii apararii".

Mai mult, senatorul liberal a declarat ca a adus la cunostinta colegilor sai o rezolutie recent adoptata de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei in care se insista asupra faptului ca "statele membre trebuie sa faca distinctie clara intre responsabilitatea politica si cea juridica a demnitarilor".

"Unul dintre puncte se refera la aceea ca in astfel de proceduri de ridicare a imuniatatii persoanele vizate trebuie sa se bucure de aceleasi drepturi ca si in fata organelor judiciare (...) Din referat reiese ca ne aflam in fata unui dosar complex, faptele avute in vedere s-au intamplat acum 4-5 ani, asadar o perioada indelungata de timp", a mai precizat Tudor Chiuariu.

Intrebat de ce e nevoie totusi de un timp atat de lung, cata vreme Crin Antonescu a declarat ca PNL nu va vota avizul cerut de DIICOT pentru ca argumentele prezentate de procurori nu l-au convins, Tudor Chiuariu a raspuns ca aceea a fost o declaratie a presedintelui PNL, dar o decizie formala nu a fost inca luata.

Parchetul General a cerut Senatului in data de 2 septembrie aviz pentru inceperea urmaririi penale pe numele ministrului Economiei, Varujan Vosganian, si a fostului ministru al Economiei, Adriean Videanu.

Cei doi sunt acuzati de complot si subminarea economiei nationale, fapte comise in perioadele in care acestia au avut, pe rand, calitatea de ministru al Economiei. Astfel, acestia ar fi adus Romgaz un prejudiciu total de 130 de milioane de dolari.

In cazul lui Varujan Vosganian, procurorii il acuza ca in mandatul anterior, din perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, ar fi participat la un complot si la subminarea economiei nationale.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a respins acuzatiile, intr-o conferinta sustinuta la sediul partidului, spunand ca cererea DIICOT nu se bazeaza pe un caz de coruptie si explicand ca masurile luate in cazul Romgaz, in perioada 2006-2008, nu au dus la pierderi pentru companie.

Luni seara, la finalul sedintei conducerii PNL, Crin Antonescu a declarat ca nu se pune problema unui vot pentru inceperea urmaririi penale a acestuia.

"Din ceea ce am vazut eu inaintat in dosarul pe care l-a inaintat DIICOT, nu se pune problema din punctul meu de vedere, si deocamdata, nu sunt jurist, dar nu se pune problema, din punctul meu de vedere, dupa ceea ce am vazut acolo, sa votez in favoarea cererii DIICOT", a afirmat Antonescu.

Liderul PNL a explicat ca deciziile invocate de procurori au fost sustinute de intregul Guvern.

"Daca eu nu vad fapta, daca nu vad subminarea economiei nationale, daca eu nu vad nimic, dar nimic, nici macar indirect, care sa-l incrimineze, sau care sa arunce macar o suspiciune asupra lui Varujan Vosganian. Vorbim de lucruri care s-au petrecut la vedere, care sunt decizii de oportunitate, pe care le-au sustinut primul-ministru si tot Guvernul din vremea lui Varujan Vosganian, pe care le-au continuat guvernele de alta culoare politica, prin ordonante de urgenta si legi promulgate de presedintele Romaniei.

Daca acea hotarare de Guvern sau nu mai stiu ce act normativ era, e avizata din partea Ministerului de Justitie de insasi persoana care astazi conduce DIICOT, cum pot eu sa accept ca acest om este probabil un infractor? N-am cum! Poate mai incearca..." a argumentat Antonescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Vosganian aviz comisie Chiuariu, #Chiuariu amanare aviz Vosganian, #Vosganian acuzat DIICOT , #ministrul Economiei