Vosganian: Sa fim mandri de Sofia Vicoveanca si de Hagi, dar si de industrie

Miercuri, 06 Martie 2013, ora 15:04
1786 citiri
Vosganian: Sa fim mandri de Sofia Vicoveanca si de Hagi, dar si de industrie
Foto: Arhiva

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat miercuri ca nu este de ajuns ca Romania sa se mandreasca cu Sofia Vicoveanca, cu Hagi si cu frunze, si ca este momentul sa creeze firme puternice in industrie, care sa devina simboluri nationale.

"IMM nu vrem sa fie doar patiserii si cofetarii, ci sa fie companii productive, sa insoteasca marea industrie. IMM trebuie sa fie o componenta a strategiei de industrializare. Am pus accentul pana acum pe servicii, pe constructii, dar trebuie sa ne intoarcem la industrie.

E foarte bine sa fim mandri de Sofia Vicoveanca si de Hagi, dar e timpul sa fim mandri de industrie si de simboluri, nu doar de frunze. Sa fim mandri cum sunt suedezii de rulmentii lor (...), germanii de masinile lor, italienii de pantofii lor sau francezii de parfumuri", a spus Vosganian la Forumul IMM 2013.

Vosganian a aratat ca IMM nu trebuie privite ca pe un scop in sine, ci trebuie sa fie introduse intr-un amplu program, cu o politica coerenta privind forta de munca. Ele trebuie insotite de industrie si trebuie sa conlucreze cu sistemul bancar.

Pe de alta parte, ministrul Economiei a sustinut ca sunt necesare cursuri despre antreprenoriat inca din liceu, precizand ca o solutie pentru criza este cultivarea spiritului antreprenorial, care a fost scos din constiinta romanilor in ultimii zeci de ani.

"Cultivarea spiritului antreprenorial inseamna implicarea tinerilor in prima afacere, implicarea mai larga a femeilor in afaceri, reimplicarea celor care au esuat in afaceri si implicarea celor care au iesit dintr-un mod sau altul de pe piata.

Amploarea crizei a fost poate mai severa in Romania decat in alte parti, nu din cauza reducerii PIB pentru ca a venit dupa aproape un deceniu de crestere economica - 1999 - ultimul trimestru din 2008. Toata lumea era increzatoare, daca te vedeai cu sindicatele si nu obtineau o crestere de cel putin 2% a salariilor spuneau ca au pierdut vremea de pomana si ca au irosit banii dati pe taxi", a spus Vosganian.

In final, ministrul Economiei a aratat ca nu este bine ca oamenii de afaceri sa faca business din instinct si sa deprinda lucrurile asa cum fac "pruncii" cand sunt nascuti si aruncati in apa, si inoata din reflex.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#Vosganian industrie Romania, #Vosganian IMM Romania, #Vosganian mandri Vicoveanca Hagi , #ministrul Economiei