PNL, dezbinat de votul dat in Senat in cazul Vosganian (Video)

Vineri, 13 Februarie 2015, ora 12:30
4751 citiri
PNL, dezbinat de votul dat in Senat in cazul Vosganian (Video)
Foto: site oficial PNL

Votul dat, joi, in Senat impotriva urmaririi penale a lui Varujan Vosganian pare sa fi divizat PNL. In timp ce unii colegi il apara sau chiar sustin ca a fost "lucrat" de Traian Basescu, altii ii cer demisia de onoare.

Senatul a votat, joi, impotriva solicitarii DIICOT de incepere a urmaririi penale a fostului ministru al Economiei Varujan Vosganian in dosarul "Gaze ieftine", dupa ce acesta i-a rugat pe colegii sai cu lacrimi in ochi sa nu avizeze solicitarea procurorilor.

Vosganian scapa de urmarirea penala, dupa ce a plans si s-a rugat in Senat: "O victorie a democratiei!" (Foto)

Cu ochi "umbrosi si melancolici", Vosganian ii avertizeaza pe procurori: Dosarul sa fie clasat intr-o luna!

Reactiile liberalilor au fost impartite. Fostul lider al PNL Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, s-a aratat dezamagit de faptul ca o parte dintre liberali, conform calculelor matematice, au votat impotriva urmaririi penale a lui Vosganian.

Iohannis critica Senatul pentru votul in cazul lui Vosganian: Nu s-a inteles (Video)

La randul sau, co-presedintele PNL Alina Gorghiu a catalogat momentul ca pe un "accident", spunand ca este o situatie "de neacceptat".

Gorghiu, despre votul in cazul Vosganian: Un accident, o situatie de neacceptat

Al doilea co-presedinte al PNL, Vasile Blaga, a afirmat ca Senatul s-a facut de ras inca o data.

"Si imi pare rau, pentru ca si eu sunt membru al Senatului. Si inainte de toate, eu as vrea sa ii multumesc colegului Ariton pentru demnitatea de care a dat dovada (...) Nu i-a trecut prin cap sa mearga el sa voteze impotriva cererii in cazul lui, si asta s-a vazut si in rezultatul votului (...)

Vom face o analiza foarte serioasa in partid, foarte serioasa. Nu e vorba de oameni, e vorba de principii. Pe mine ma doare cand e situatia dificila pentru un coleg, dar legea e pentru toti", a spus Vasile Blaga, adaugand ca Varujan Vosganian ar face un "gest de onoare" daca ar demisiona din PNL.

De aceeasi parere este si senatorul Alin Tise, vicepresedinte al PNL.

"Ii cer acestuia demisia de onoare din PNL pentru a arata ca nu doreste sa faca partidul partas la o problema personala si pentru a nu exista discutii ca este protejat de PNL. PNL nu este un partid complice cu nicio persoana care are cereri venite din partea Parchetului. Nu vorbim aici de vinovatia sau nevinovatia lui Vosganian, ci de un gest de onoare care consider ca ar trebui facut de catre acesta. Iar instanta va fi cea care va stabili daca e vinovat sau nevinovat", a declarat Tise pentru Mediafax.

De asemenea, deputatul PNL Cristina Pocora a sustinut ca Varujan Vosganian ar trebui sa faca "un pas in afara PNL" pentru ca sa nu fie afectat tot partidul de "incidentul de la Senat", informeaza tot Mediafax.

De cu totul alta parere par sa fie alti liberali. Liderul grupului PNL de la Senat, Cristian Bodea, a recunoscut ca o parte dintre colegi l-au aparat prin vot pe Vosganian.

"Unii dintre senatorii PNL au gandit altfel, ceea ce eu consider un vot emotional. Domnul Vosganian este colegul si prietenul lor si au fost mai sensibili la pledoaria lui (...) Nu liberalii au facut scut, daca este o vina este a senatorilor din toate partidele", a mai spus Bodea, citat de Mediafax.

Mai mult, deputatul PNL Mihaita Calimente a dat vina si in acest caz pe Traian Basescu.

"Mie mi se pare ca ceea ce i s-a intamplat domnului Varujan Vosganian a fost in urma unui conflict pe care l-a avut cu Traian Basescu, si eu imi aduc aminte acea poveste. (...) A judeca un ministru pe intentie mi se pare aberant, pentru ca inseamna ca orice ministru poate fi chemat la DNA si trimis in judecata pentru orice act administrativ pe care il emite", a declarat Calimente pentru Mediafax.

In plus, el a adus in favoarea pozitiei sale si declaratiile presedintelui Klaus Iohannis.

"Aici cred ca a facut referire chiar si presedintele Klaus Iohannis, cand a spus ca Justitia nu trebuie sa fie o superputere in stat. Pentru ca oportunitatea unui act de guvernare nu trebuie sa-l constate justitia, ci Guvernul", a mai afirmat Calimente.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Vosganian vot Senat urmarire penala, #Vosganian demisie onoare PNL, #Vosganian plans Senat , #PNL