Vosganian: Am votat in Senat uninominalul pur, dar nu sunt de acord cu el

Joi, 10 Mai 2012, ora 21:26
2650 citiri
Vosganian: Am votat in Senat uninominalul pur, dar nu sunt de acord cu el
Foto: Arhiva

Senatorul PNL Varujan Vosganian declara ca a votat in Senat legea Ponta-Antonescu privind votul uninominal pur, desi recunoaste ca nu este un adept al acestui sistem de vot. Era riscant ca prima lege sustinuta de Puterea nou instalata sa cada la vot, se justifica acesta.

"Am votat in Senat propunerea legislativa privind votul uninominal pur, pentru ca era o lege organica, asadar avea nevoie de 60 de voturi si ar fi fost extrem de riscant din punct de vedere politic ca prima lege sustinuta de actualul Guvern si, in plus, initiata de copresedintii USL, sa nu treaca. Nu sunt insa un adept al acestui sistem de vot. El avantajeaza, in acest moment USL. Sansele de a obtine peste 50% din mandate cresc foarte mult", explica Varujan Vosganian pe blogul sau.

Asociatia Pro Democratia, consternata de uninominalul pur al USL: E cel folosit in comunism!

Senatorul liberal adauga ca noul sistem de vot va crea mari probleme pentru PDL, in timp ce candidatii "PPDD ori ai UNPR vor fi pe nicaieri".

"UDMR nu va mai avea reprezentare decat in cele trei judete din centrul tarii si, poate, unul-doua mandate ratacite prin Satu-Mare ori Bihor. E destul de sigur ca nu va mai putea avea grup parlamentar in Senat, iar in Camera Deputatilor el va fi injumatatit", atentioneaza Vosganian.

Acesta recunoaste ca sistemul se practica in democratii vechi, cum ar fi cele din SUA sau Marea Britanie. "E cel mai avansat in ce priveste reprezentativitatea parlamentarilor. Numai ca in SUA nimeni nu se decide sa voteze cu Obama in schimbul unei sticle de ulei", comenteaza el ironic.

"Daca procedurile o iau inaintea mentalitatilor s-ar putea sa asistam la efecte perverse. Suntem noi pregatiti pentru votul uninominal pur? Vom avea o clasa politica mai buna? Un electorat cu mai mult discernamant?

Oare Parlamentul actual e cel mai penibil din toate cate le-am avut din cauza ca am introdus votul uninominal sau din cauza ca l-am introdus doar pe jumatate? Om trai si om vedea", mai scrie Varujan Vosganian.

In comentariul postat pe blogul sau, senatorul liberal tine sa precizeze ca lanseaza astfel un avertisment ca politica nu se face cu ochii pe ceas.

"Stiu ca e tentant sa iei acele masuri care te avantajeaza, atunci cand esti la putere. Dar legile sunt facute nu doar pentru cei puternici, ci mai ales pentru ceilalti, mai slabi. Mai ales ca nimeni nu ramane tot timpul puternic si ajunge sa cada, la un moment dat, victima propriilor decizii din alte vremuri", isi atentioneaza Varujan Vosganian colegii din USL, proaspat ajunsi la putere.

Victor Ponta si Crin Antonescu au fost prezenti marti dimineata la Senat, la cateva ore dupa investirea guvernului USL, pentru a se asigura ca proiectul lor de lege care prevede introducerea votului uninominal intr-un singur tur pentru Parlament va fi votata.

Legea Ponta-Antonescu privind uninominalul intr-un singur tur, adoptata de Senat

Legea a fost aspru criticata de actuala Opozitie, PDL si UDMR, mai multi lideri ai acestor formatiuni anuntand ca nu o vor vota in actuala forma in Camera Deputatilor, decizionala, si aratandu-se dispusi sa o conteste ulterior la Curtea Constitutionala.

Cristian Preda: Suspendarea lui Basescu, o conditie pusa de PNL lui Ponta - Interviu Ziare.com

In acest context, senatorul PSD Dan Sova a anuntat ca USL va elimina pragul electoral la dezbaterile din Camera Deputatilor.

Pragul electoral, scos din Legea Ponta-Antonescu pe uninominalul pur - anunta Sova

Nu se cunoaste inca daca aceasta este pozitia oficiala a uniunii, mai ales ca initiatorii legii, Victor Ponta si Crin Antonescu, sunt singurii abilitati sa vorbeasca in numele USL.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Vosganian vot uninominal pur, #vot uninominal Ponta Antonescu, #lege USL uninominal pur , #PNL