Angajatii statului mananca un sfert din bugetul tarii

Luni, 04 August 2008, ora 07:03
3362 citiri
Angajatii statului mananca un sfert din bugetul tarii

Peste un sfert din bugetul de stat al Romaniei, locul in care ajung banii din taxe si din impozite, se regaseste in buzunarele angajatilor statului sub forma de salarii, dar mai ales sporuri si alte bonificatii.

Afirmatia a fost facuta chiar de ministrul Economiei, care a prezentat procentul din buget alocat pentru salarii, prime si alte sporuri.

"Salarizarea personalului bugetar inseamna peste 26% din buget, unul dintre cele mai mari procente din Uniunea Europeana. La noi, sporurile sunt egale cu salariile", a declarat Vosganian, citat de Cotidianul.

In luna mai, Institutul National de Statistica socotea un castig salarial mediu nominal brut pe economie (stat si privat) de 1.704 lei.

Sectorul bugetar se plaseaza in zona mediei nationale in ce priveste salarizarea. Insa, din cadrul sectorului bugetar, se desprinde net administratia publica centrala, care a depasit inca din ultima luna a anului trecut pragul psihologic de 2.000 de lei pe luna, in medie, pentru un salariat.

Ultimele date disponibile publicului privind salarizarea din institutii, folosite de Finante la calcularea bugetului pe 2008, arata ca salariile medii din unele institutii publice sunt si de peste cinci ori mai mari decat salariul mediu pe economie.

Liderii din administratie la salarii erau confirmati magistratii, cu un salariu mediu pe institutie de peste 2.300 de euro.

Vosganian a declarat recent ca, in ultimii sapte ani, personalul bugetar a crescut cu 23 la suta, iar fondul de salarii a crescut cu 510 la suta.

Ministrul Finantelor crede ca salarizarea personalului de stat a devenit o urgenta care poate fi rezolvata doar printr-o noua lege a salarizarii, menita sa limiteze cheltuielile bugetare haotice pe lefurile administratiei.

"In ultima vreme am urcat foarte mult investitiile, in special in infrastructura, ceea ce inseamna ca ar trebui sa coboram ponderea salariilor. Este o chestiune urgenta si trebuie rezolvata. O lege a salarizarii poate fi insa facuta numai cu o majoritate parlamentara.

In clipa de fata, o astfel de lege, cu un parlament cu o asemenea structura si cu iminenta alegerilor parlamentare ar marca acest act normativ de populism si este exact ce nu ne trebuie", a explicat Vosganian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#angajati, #stat, #salarii, #buget, #Varujan Vosganian , #stiri Varujan Vosganian