Varujan Vosganian: Criza se va incheia cand resursele se vor ieftini

Marti, 07 Septembrie 2010, ora 14:35
1526 citiri
Varujan Vosganian: Criza se va incheia cand resursele se vor ieftini
Foto: Bloombiz

Fostul ministru al Economiei si Finantelor Varujan Vosganian este de parere ca actuala criza economica se va termina atunci cand resursele se vor ieftini. Este vorba de ieftinirea constructiilor, a terenurilor, a creditelor si a locurilor de munca.

"Din pacate, creditele incep sa devina prohibitive, prin faptul ca rata dobanzii nu scade. Nu este neaparat vina bancilor, ele isi adapteaza rata dobanzii dupa inflatie", a declarat Vosganian intr-un interviu acordat Bloombiz.

O alta problema, in opinia fostului ministru, este prudenta banciilor care ar trebui sa dea bani pentru relansarea economica.

"Pentru a da bani, bancile trebuie sa-si respecte propriile criterii de prudentialitate. Banii trebuie sa fie in siguranta si felul in care ei se reintorc sa excluda orice suspiciune privind transformarea lor in credite neperformante. Aceasta scadere a increderii fata de mediul economic, o crestere a riscului de tara pentru Romania sunt factorii care fac ca bancile sa fie ezitante", a mai spus fostul ministru al Economiei si Finantelor.

De asemenea, liberalul considera ca masurile anticriza luate pana acum nu au facut decat sa impotmoleasca cresterea economica.

"Analistii sunt unanim de acord ca pentru a creste economia este nevoie de cateva elemente printre care primul este de natura fiscala, anume relaxarea fiscala. In al doilea rand, este nevoie sa identificam corect blocajele din economie si ele sa fie inlaturate fie prin mijloace procedurale, ma refer la modul de administrare fiscala sau de incetare a acestei atitudini a statului care devine sursa de blocaj prin numarul mare de arierate, fie printr-o infuzie de capital, ce se poate realiza prin ajutor de stat, prin politicile publice de investitii sau prin fondurile europene. Cat va dura acest lucru? Atat cat guvernarea noastra va socoti ca iesirea din criza se face mai ales prin echilibrarea bugetului", a mai spus Varujan Vosganian pentru Bloombiz.

El a adaugat ca statul roman trebuie sa isi protejeze structura institutionala si nu sa creeze constrangeri si distrugeri ireparabile. In opinia lui, constructia institutionala trebuie "sa mearga mana in mana cu iesirea din criza" si nu sa reducem "orbeste" cheltuielile.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Varujan Vosganian crestere economica, #Vosganian relanzare economica, #vosganian criza economica , #stiri Varujan Vosganian