Vosganian: Cresterea salariilor ar arunca Romania in criza

Joi, 02 Octombrie 2008, ora 23:10
4933 citiri
Vosganian: Cresterea salariilor ar arunca Romania in criza

Romania ar putea intra in criza economica, statutul de membru UE ar putea fi afectat, grevele de protest ale salariatilor din sectoarele nebugetare ar putea bloca economia in cazul in care ar fi majorate salariile functionarilor publici.

Acestea sunt previziunile sumbre ale ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, care a adresat cel mai dur avertisment de pana acum dupa intalnirea pe care a avut-o cu sindicatele.

"S-ar crea un blocaj in economie, instabilitate economica, deficitul bugetar ar urca la 7% din PIB pana anul viitor, in cazul in care ar trebui sa asiguram cele 6 miliarde de euro necesare pentru majorarea cu 50% a salariilor functionarilor publici", a avertizat Varujan Vosganian.

In plus, cresterea fondului de salarii cu 6 miliarde euro ar presupune si eliminarea completa a programelor de investitii, pentru educatie, sanatate si infrastructura.

Daca Guvernul va majora deficitul bugetului consolidat la 7% risca sa incalce Tratatul de aderare, programul de convergenta si Tratatul de la Maastricht, ceea ce ar pune in discutie chiar statutul Romaniei de tara membra a UE.

De asemenea, cursul de schimb ar fi serios afectat, putand fi pus in discutie chiar si statutul Romaniei de membru al UE, a mai spus ministrul Economiei.

De cealalta parte, sindicatele au amenintat ca, in cazul in care nu se aproba revendicarile bugetare, de majorare cu 50% a salariilor functionarilor publici, acestia vor declansa greva generala.

Daca sindicatele bugetare vor intra in greva, incepand de saptamana viitoare, Trezoreria se va bloca, iar Romania s-ar confrunta cu o situatie de necontrolat, a spus, in replica, Varujan Vosganian.

Situatia pare atat de grava incat Ministerul Economiei si Finantelor are in vedere sesizarea Curtii Constitutionale si CSAT privind presiunile sindicatelor din administratia publica, a mai spus Vosganian.

Data fiind situatia, Varujan Vosganian a explicat ca Guvernul nu exclude contestarea deciziei privind majorarea salariilor profesorilor la CCR, chiar cu riscul unui posibil conflict de interese intre puterile statului, in conditiile in care doar Parlamentul reunit poate decide asupra majorarilor de deficit bugetar si in privinta acceptarii sau respingerii ofertei fiscal bugetare a Executivului.

"Avem in vedere sesizarea Curtii Constitutionale si a CSAT privind solicitarile de majorare a salariilor cu 50% de catre sindicatele din administratia publica. De asemenea, vom solicita puncte de vedere Bancii Nationale a Romaniei si vom organiza consultari cu patronatele si sindicatele", a afirmat Vosganian.

In acelasi context, Secretariatul General al Guvernului (SGG) a anuntat ca presedintele Traian Basescu trebuie informat asupra punerii in pericol a economiei. "Guvernul este pus in dificultate, daca nu exista resurse financiare", a declarat, joi, Gabriel Berca, secretarul general al Guvernului.

Atenționare de călătorie pentru români. Zborurile într-o țară europeană, anulate din cauza unei greve
Atenționare de călătorie pentru români. Zborurile într-o țară europeană, anulate din cauza unei greve
MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Franța că sindicatul principal al controlorilor de trafic aerian, SNCTA, susţinut de...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#functionari, #greva, #trezorerie, #Varujan Vosganian, #bloca , #stiri Varujan Vosganian