Despre Vasile Blaga

Vasile Blaga, inginer de profesie, este co-presedintele PNL. A fost ministru de Interne in perioada 2005-2007 si din decembrie 2009 pana in septembrie 2010.

In noiembrie 2011 a fost votat presedinte al Senatului, dupa inlaturarea lui Mircea Geoana, functie pe care a ocupat-o pana in iunie 2012, cand a fost "detronat" de catre alianta USL. 

 

Studii

in 1999 a absolvit Colegiul National de Aparare, seria a VIII-a

1993 - Cursuri de specializare in domeniul vamal la Academia Vamala din Viena

In 1981 a absolvit Facultatea de Mecanica – Institutul Politehnic “Traian Vuia”, Timisoara

Activitate parlamentara

Din 2012 este senator PNL de Timis

In 2008 a fost ales senator PD-L, in colegiul 5 din Bucuresti

2004–2008 - senator PD de Bucuresti

1996-2000 - senator PD de Bihor

9 iun. 1990 - 20 ian. 1991 - deputat de Bihor, pe lista FSN

 

Activitate profesionala

Din decembrie 2009 pana in septembrie 2010 a fost ministru de Interne in Guvernul Emil Boc II

2008 - 2009 - ministru al Dezvoltarii Regionale in Guvernul Emil Boc I

2005 – 2007 - ministru al Administratiei si Internelor in Guvernul Tariceanu

2000-2004 - Expert parlamentar

1993-1996 - directorul Directiei regionale vamale Oradea

1991-1993 - Prefect de Bihor

1989-1990 - director adjunct la intreprinderea Mecanica "Dr. Petru Groza", jud. Bihor

1985-1988 - sef sectie coordonator

1984-1985 - sef sectie

1983-1984 - sef de atelier

1981-1983 - Inginer stagiar 

Intrarea in politica 

In viata politica a intrat inca din 1990, ca presedinte al Consiliul Frontului Salvarii Nationale (CFSN) Stei si vicepresedinte al CFSN Bihor, apoi ca deputat FSN.

Vasile Blaga a fost prefect de Bihor, director general la Directia Regionala Vamala Oradea, expert parlamentar si, pentru doar o saptamana, in decembrie 2004, consilier prezidential pentru aparare, securitate si siguranta nationala.

Vizibilitatea si influenta sa au crescut considerabil incepand cu 2001 datorita relatiei privilegiate cu Traian Basescu, pe care l-a ajutat sa-l inlature pe Petre Roman de la conducerea Partidului Democrat.  

Ulterior, relatia dintre Blaga si Basescu s-a racit, din motive necunoscute.

Activitate politica

Din decembrie 2009 pana in septembrie 2010 a fost ministru de Interne, in noul Guvern Emil Boc

In octombrie 2009 a fost desemnat ministru interimar al Administratiei si Internelor ca urmare a revocarii din functie a pesedistului Dan Nica, pe 27 noiembrie 2009 instanta a decis ca numirea sa este ilegala

Din decembrie 2008 pana in octombrie 2009 a fost ministru al Dezvoltarii Regionale si Locuintelor in Guvernul Boc I

 

In perioada decembrie 2004 – aprilie 2007 a fost ministrul Administratiei si Internelor in Guvernul Tariceanu I

In decembrie 2004 a fost pentru o saptamana consilier prezidential al lui Traian Basescu pentru probleme de aparare, securitate si siguranta nationala, sef al Departamentului Securitatii Nationale al Administratiei Prezidentiale

2004 - seful campaniei electorale a Aliantei D.A. PNL-PD pentru alegerile generale

2000-2004 - expert parlamentar si vicepresedinte pe probleme organizatorice al PD si presedinte al PD, filiala Bucuresti

1997 – 2000 - secretar general al Biroului Permanent National al PD

1991- 1997 - presedintele FSN, ulterior PD, al Biroului Permanent judetean Bihor

dec. 1990 – 1991 - presedinte al CFSN Stei si vicepresedinte al CFSN Bihor

Candidatura pentru Primaria Capitalei

In iunie 2008, Vasile Blaga a fost candidatul Partidului Democrat-Liberal la Primaria Generala a Municipiului Bucuresti si a fost invins de Sorin Oprescu in turul II din 15 iunie.

Vasile Blaga a primit, in finala, 242.700 de voturi fata de 316.000 de voturi primate de actualul primar general.

Vasile Blaga pare sa fi fost a doua optiune a strategilor PD-L pentru candidatul la Primaria Generala, dupa Liviu Negoita. Dar primarul sectorului 3 nu a vrut fotoliul de edil sef, asa ca “sacrificatul” a fost Vasile Blaga.

Ca si candidat, dupa ce ani la rand a fost omul din umbra al luptelor electorale ale PD, Vasile Blaga a avut un discurs ferm, o prezenta care inspira autoritate. A exploatat din plin emblema fostului mandat de ministru de Interne.

Unul dintre lucrurile memorabile din campanie electorala de la locale a fost “Harta lui Blaga”, o harta portocalie cu “solutii la haosul din trafic”.

Vasile Blaga a fost, de asemenea, remarcabil, in ciuda esecului electoral, in seara turului II cand si-a rostit discursul de acceptare a infrangerii, cu multa decenta si simplitate.

Inca un lucru interesant din campania electorala a lui Vasile Blaga, de la alegerile locale: in CV-ul de pe site-ul sau oficial, cariera politica se opreste in anul 2001, cand Vasile Blaga a devenit presedintele Organizatiei Municipale Bucuresti a Partidului Democrat.

Intrarea in Guvernul Boc

Vasile Blaga si-a dorit mai mult decat orice sa redevina ministru de Interne dupa alegerile parlamentare din noiembrie 2008. Insa, potrivit protocolului semnat de partidul sau, PD-L, si PSD, acest portofoliu le-a revenit social-democratilor.

Inainte si dupa aflarea acestei vesti, se zvonea ca presedintele Traian Basescu, mentorul PD-L, nu ii mai vrea in noul Guvern Boc pe greii Vasile Blaga, Adriean Videanu sau Radu Berceanu, care i-ar putea stirbi autoritatea in partid.

Pana la urma insa s-a gasit un loc in noul Executiv si pentru Vasile Blaga: ministru al Dezvoltarii Regionale si Locuintelor. 

Din nou la Interne

La sfarsitul lunii septembrie 2009, premierul Emil Boc a anuntat revocarea din functie a ministrului de Interne Dan Nica, de la PSD, si inlocuirea acestuia cu Vasile Blaga, care ocupa deja si functia de ministru al Dezvoltarii Regionale si Locuintelor. 

Ministrii PSD au demisionat, pe 1 octombrie, din Cabinetul Boc, in semn de protest fata de revocarea din functie a lui Dan Nica.

Premierul a anuntat, dupa demisia in bloc a PSD-istilor, componenta noului Guvern. Astfel, la Interne interimar devine Vasile Blaga, asa cum mereu si-a dorit.

Imediat ce a preluat mandatul, Blaga a schimbat secretarii de stat si sefii de la Jandarmerie si de la Directia de Informatii a ministerului.

Vasile Blaga a facut parte pentru cateva zile din primul guvern roman care a fost demis prin adoptarea unei motiuni de cenzura.

Guvernul condus de Emil Boc a picat, pe 13 octombrie 2009, in urma votului acordat de parlamentari motiunii de cenzura "11 impotriva Romaniei". Din cei 471 de parlamentari, 254 au votat pentru, 176 au votat impotriva, patru voturi au fost anulate, iar 23 de senatori si deputati au absentat.

Din momentul anuntarii rezultatului votului, Guvernul Boc I este considerat demis, fiind pentru prima data in istoria Romaniei, dupa 1989, cand un guvern pica in urma unei motiuni de cenzura. 

Dupa demiterea Guvernului Boc, presedintele Traian Basescu l-a desemnat premier pe Lucian Croitoru, iar acesta l-a propus ca ministru al Dezvoltarii si Turismului tot pe Vasile Blaga, insa Guvernul Croitoru a picat la randul sau la votul de investitura din Parlament. 

Ulterior, noul premier desemnat, Liviu Negoita, l-a propus din nou pe Blaga la Dezvoltare si Turism. Insa acest Guvern nu a mai ajuns la vot in Parlament, pentru ca Negoita si-a depus mandatul.

Pe 27 noiembrie 2009, Curtea de Apel Bucuresti a decis suspendarea decretului prin care Dan Nica a fost inlocuit cu Vasile Blaga la conducerea Ministerului Administratiei si Internelor, ca fiind ilegal.

Pe 2 decembrie 2009, Vasile Blaga si-a delegat toate atributiile pe care le are in calitate de ministru al Administratiei si Internelor interimar, sustinand ca dezaproba "spectacolul electoral ieftin" pus la cale de catre PSD, insa respecta decizia instantei.

In decembrie 2009 Vasile Blaga a fost din nou numit ministru de Interne, in noul Cabinel Emil Boc, care a primit investitura in Parlament pe 23 decembrie, asa incat nimeni nu a mai putut contesta decizia. 

Politistii si demisia 

Pe 27 septembrie 2010, Vasile Blaga si-a anuntat demisia din functia de ministru al Internelor si a precizat ca "este un gest de onoare".

Cu cateva zile inainte, mii de politisti si jandarmi au protestat (neautorizat) la Palatul Cotroceni, in uniforme, scandand "Iesi afara, javra ordinara"!   Drept urmare, presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc au renuntat la escorta Politiei Rutiere.

"Consider ca Ministerul Administratiei si Internelor este cea mai serioasa institutie. In ceea ce priveste protestul politistilor, imi mentin punctul de vedere. Politistii au dreptul de a protesta, insa intr-un cadru legal", a afirmat Blaga.

Premierul Emil Boc a declarat ulterior ca, prin demisia de la Interne, Vasile Blaga „si-a asumat responsabilitatea pentru greselile altora”.

Link-uri utile:

Vasile Blaga
Vasile Blaga

Data nasterii: 26 iulie 1956, Petrileni, judetul Bihor

Cariera:  prefect, sef de vama, deputat, senator, ministru

Evenimente importante:  infrangerea electorala in fata lui Sorin Oprescu, in iunie 2008

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Vasile Blaga, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.

Bancuri despre Vasile Blaga

Politia foarte slaba... Pentru ca salariile sunt mici, actorii pun in scena piese...citeste tot bancul
Cativa vamesi sunt intrebati: - Cat timp trebuie sa lucrati, ca sa va cumparati BMW?...citeste tot bancul
Intrebare: De ce se cearta doi politisti, atunci cand se suie pe o motocicleta?...citeste tot bancul