Blaga a demisionat. Cine ii va lua locul la Interne?

Luni, 27 Septembrie 2010, ora 15:19
3431 citiri
Blaga a demisionat. Cine ii va lua locul la Interne?

Traian Igas, Gabriel Oprea, Gheorghe Emacu, Ioan Oltean, Cezar Preda, Gheorghe Falca, Sorin Frunzaverde sau Mihai Stanisoara se numara printre posibilii succesori ai lui Vasile Blaga la sefia Ministerului de Interne.

Totusi, favorit in cursa pentru Interne pare a fi liderul senatorilor PD-L, Traian Igas.

Premierul Emil Boc a fost mandatat de catre BPN al PD-L sa prezinte presedintelui Basescu inlocuitorii lui Blaga, fara sa se fi dat un vot pe aceste nume de catre conducerea democrat-liberala.

"Sunt cel putin sase propuneri vehiculate. Va pot spune ca oricare poate fi un bun ministru de Interne, fie ca vorbim de domnul Igas, de domnul Ioan Oltean, de domnul Cezar Preda. Au experienta si pe zona de conducere si pe zona de administratie", a declarat Cristian Boureanu, dupa sedinta BPN.

Reactii dupa demisia lui Vasile Blaga de la Interne

Ulterior, Boureanu a precizat ca si numele lui Sorin Frunzaverde a fost invocat in cadrul discutiilor. Frunzaverde a detinut in doua randuri functia de ministru al Apararii (13 martie 2000 - 28 decembrie 2000 si 25 octombrie 2006 - 5 aprilie 2007).

In minister se discuta si varianta ca Frunzaverde sa nu se duca la Interne, ci la Aparare, iar ministrul Gabriel Oprea sa preia el MAI. Aceasta varianta este analizata insa cu rezerve, deoarece pedelistii nu vor si nu vor accepta sa cedeze MAI.

Si Gheorghe Emacu, secretar de stat in cadrul Ministerului de Interne, se numara printre cei vehiculati pentru fotoliul de ministru.

Traian Igas, liderul senatorilor PD-L, este si el luat in calcul de conducerea PD-L pentru functia de ministru al Administratiei si Internelor.

Gheorghe Falca, este primar al Aradului si fin al presedintelui Basescu.

Dan Fatuloiu a fost sef al IGPR, iar intre 2000 si 2004 a fost seful politiei Capitalei, de unde a fost demis in urma scandalului cu Stelian Ogica. Conform unor surse citate de NewsIn, Dan Fatuloiu ar avea sanse sa fie nominalizat intrucat chiar presedintele Basescu ar fi insistat ca el sa primeasca postul pe care il detine in prezent.

Un alt nume vehiculat pentru Interne ar fi un alt fost ministru al Apararii, Mihai Stanisoara, actualmente senator PD-L.

Desi conform unor surse si ministrul Apararii, Gabriel Oprea, ar fi o varianta la Interne, colegul sau de partid Cristian Diaconescu a negat ca UNPR ar fi facut vreo propunere pentru acest post. In plus, Oprea se afla intr-o vizita oficiala in Germania, pentru doua zile.

Boureanu a afirmat ca premierul Boc nu va veni cu propunere concreta in fata presedintelui deoarece sunt inca in curs de desfasurare discutiile dintre Traian Basescu si Vasile Blaga, iar decizia trebuia luata si in functie de rezultatul acestor discutii, deputatul PD-L neexcluzand varianta ca Blaga sa revina asupra demisiei.

Pe de alta parte, sunt surse care sustin ca ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, ar putea fi inlocuitorul lui Vasile Blaga la conducerea Ministerului Administratiei si Internelor.

Oltean nu este interesat de Interne

Vicepresedintele democrat-liberalilor Ioan Oltean a sustinut, luni, ca nu este interesat de portofoliul Administratiei si Internelor si ca nu a existat o discutie in acest sens in PD-L.

Intrebat daca este dispus sa preia conducerea Ministerului Administratiei si Internelor, Ioan Oltean a afirmat ca nu este interesat.

"Nu, nu ma intereseaza. Avem un ministru - Blaga, este singurul om care trebuie sa conduca acest minister", a spus democrat-liberalul, care a adaugat ca spera ca Vasile Blaga sa revina asupra deciziei privind demisia.

Blaga, o demisie de onoare

Vasile Blaga si-a anuntat, luni, demisia din functia de ministru al Internelor, demersul sau survenind protestului politistilor de vineri din fata Administratiei Prezidentiale.

Dupa ce si-a anuntat demisia, Blaga a facut o scurta prezentare a stadiului la care se afla integrarea Romaniei in Spatiul Schengen, precum si a modului de absortie a fondurilor europene.

Vasile Blaga, a declarat, la iesirea din sediul MAI, ca nu s-au facut presiuni asupra sa pentru a-si da demisia din functie.

"Nu e in stare nimeni", le-a raspuns Blaga jurnalistilor, intrebat daca s-au facut presiuni asupra lui pentru a demisiona.

Vasile Blaga a iesit din sediul MAI la cateva minute dupa declaratia de presa in care a anuntat ca si-a inaintat demisia de onoare.

El a fost urmat de seful Politiei Romane, chestorul Petre Toba, si Dan Valentin Fatuloiu, seful Departamentului de Ordine si Siguranta Publica din MAI.

Sursa foto: Antena 3.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Vasile Blaga demisie, #ministru Interne demisie Blaga , #demisie