Cine ii ia locul lui Blaga la sefia PNL? Bursa zvonurilor si ce stim cert

Vineri, 30 Septembrie 2016, ora 13:37
5348 citiri
Cine ii ia locul lui Blaga la sefia PNL? Bursa zvonurilor si ce stim cert
Foto: Arhiva Ziare.com

Dupa demisia lui Vasile Blaga de la sefia PNL, informatiile pe surse au inundat mass-media. Cine ii ia locul? Cui i s-a propus? Cine a refuzat? Se face congres? Ramane Alina Gorghiu presedinte unic?

Greu de raspuns acum la toate aceste intrebari.

Cert stim ca sambata "vor avea loc mai multe consultari cu liderii de organizatii PNL. La ora 15:00 va avea loc o reuniune a vechiului for de conducere al PDL, iar la ora 18:00 se va desfasura sedinta conducerii PNL cu liderii de filiale", a precizat vineri Ilie Bolojan, secretarul general al formatiunii.

El a sustinut ca, la finalul acestei reuniuni, se va anunta solutia care va fi supusa aprobarii in Biroul Politic National al PNL, care ar putea avea loc luni sau marti.

Cat despre persoana care il va inlocui pe Blaga, aceasta nu poate proveni decat din randul fostilor prim-vicepresedinti PDL, sustine Cristina Traila, secretar executiv al PNL.

Aceasta a mai spus vineri ca imputernicirea Alinei Gorghiu sa ramana unic presedinte al PNL ar putea interveni numai in ipoteza modificarii statutului, iar timpul nu permite aceasta modificare, avand in vedere apropierea alegerilor parlamentare.

"E o chestiune de timp si de organizare, pentru ca o modificare de statut presupune o inregistrare la Tribunal, care ne-ar prinde in plina campanie electorala. Cred ca partidul ar trebui sa se preocupe de alegerile de 11 decembrie si mai putin de orgolii", a explicat ea.

Pe de alta parte, europarlamentarul Theodor Stolojan considera ca solutia unui presedinte unic ar fi justificata ratioanl, dar ar crea "tensiuni emotionale" care trebuie evitate inaintea alegerilor.

"PNL-ul sa desemneze foarte urgent cel de-al doilea copresedinte, potrivit prevederilor din Statut. In Statut se arata foarte limpede, cand intervine demisia unuia dintre cei doi copresedinti, se alege un alt copresedinte. Vom avea sambata o sedinta pe aceasta tema. Au fost diferite pareri exprimate de cate un membru al partidului sau altul, dar vom aplica prevederile Statutului (...) Listele de candidati pentru Parlamentul Romaniei se semneaza de catre cei doi copresedinti ai Partidului National Liberal. S-ar crea suspiciuni poate nemeritate (daca PNL ar avea un presedinte unic - n.red.), dar partidul este format din oameni, oamenii pot reactiona si emotional la anumite evenimente si nu dorim acest lucru", a declarat vineri europarlamentarul Theodor Stolojan, la RFI Romania.

Prim-vicepresedintii PDL sunt Adriana Saftoiu, Catalin Predoiu, Gheorghe Flutur, Anca Boagiu.

Acum sa trecem la zvonuri.

Surse din PNL au declarat, pentru Mediafax, ca Vasile Blaga "tine mortis" ca Adriana Saftoiu sa preia functia de copresedinte care revine fostului PDL, dupa ce Gheorghe Flutur ar fi refuzat sa preia atributiile demisionarului Blaga.

Stiri pe surse a lansat pe piata informatia ca si Catalin Predoiu n-ar vrea sa fie copresedinte PNL. Fostul ministru a negat insa.

"Dezmint stirea falsa aparuta pe siteul "stiripesurse.ro" cum ca as fi refuzat o presupusa oferta facuta de dl. Vasile Blaga. E complet fals. E adevarat ca nu am solicitat si nu am cerut vreo pozitie in partid, dar este complet neadevarat ca am refuzat vreodata ceva ce mi-a cerut partidul", scrie pe Facebook Catalin Predoiu

In presa s-a vorbit si despre varianta ca europarlamentarul Daniel Buda sa preia copresedintia, insa Cristina Traila a spus ca acesta nu este prim-vicepresedinte al fostului PDL, asa ca numirea sa nu e posibila. "Sunt pure speculatii, de exemplu, eu mi-l doresc pe domnul Buda, de principiu, dar poate ca sef de campanie. Sunt atatea variante, dar aici ne ducem la Statut", a explicat aceasta.

Amintim ca Vasile Blaga a demisionat, miercuri, din functia de copresedinte al Partidului National Liberal si coordonator al campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. Decizia lui a venit dupa ce procurorii anticoruptie au dispus urmarirea penala in cazul sau pentru trafic de influenta.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#copresedinte PNL demisie Blaga , #demisie