Vasile Blaga, urmarit penal de DNA pentru trafic de influenta

Miercuri, 28 Septembrie 2016, ora 12:17
14050 citiri
Vasile Blaga, urmarit penal de DNA pentru trafic de influenta
Foto: Digi 24 TV

Co-presedintele PNL Vasile Blaga este urmarit penal pentru trafic de influenta, fiind acuzat ca, inainte de 2012, impreuna cu Gheorghe Stefan (Pinalti), ar fi cerut si primit de la un om de afaceri circa 700.000 de euro, pentru ei si pentru PDL, in schimbul acordarii unor contracte preferentiale.

Avocatul lui Vasile Blaga, Cristian Ene, a confirmat ca senatorul este pus sub control judiciar.

"S-a instituit si masura controlului judiciar, masura ce urmeaza a fi atacata in termenul legal la ICCJ", a declarat avocatul, citat de Agerpres.

Surse apropiate anchetei au spus pentru News.ro ca Blaga nu a dat declaratii in fata procurorilor in timpul in care s-a aflat in sediul DNA Ploiesti.

La iesirea de la audieri, Vasile Blaga a sustinut ca este nevinovat, dar a subliniat ca va respecta statutul partidului, intrebat fiind de jurnalisti daca isi va da demisia.

"Sunt garantul respectarii statutului si al tuturor deciziilor partidului. Voi actiona in consecinta", a raspuns Vasile Blaga intrebat de jurnalisti daca isi va da demisia din functia de co-presedinte al PNL.

Cat despre acuzatiile aduse de procurori, Vasile Blaga a spus: "Sunt copilarii (...) Imi voi dovedi nevinovatia (...) Nu este adevarat. In rest, nu am ce sa declar".

La insistentele jurnalistilor care il intrebau despre demisie, Vasile Blaga a declarat doar ca va lua "toate masurile care se vor impune".

"Sunt primul care trebuie sa respecte statutul", a subliniat el.

Vasile Blaga a fost audiat timp de 2 ore la sediul DNA Ploiesti, miercuri dimineata.

La finalul audierilor, procurorii au decis inceperea urmaririi penale.

Bani negri pentru partid

In acelasi dosar mai sunt urmariti penal Gheorghe Stefan, fost vicepresedinte al PDL si primar in Piatra Neamt, acuzat de trafic de influenta si folosirea influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite, precum si un om de afaceri, Berdila Horatiu Bruno, acuzat de cumparare de influenta, se arata intr-un comunicat al DNA.

Procurorii spun ca, in anul 2009, cand Vasile Blaga era secretar general al PDL si senator, "in cadrul formatiunii politice aflate la guvernare a existat o intelegere vadita intre persoane cu functii de conducere, si anume secretarul general Blaga Vasile si vicepresedintele Stefan Gheorghe, in sensul obtinerii de bani pentru partid".

"Potrivit intelegerii, acest lucru urma sa fie realizat prin numirea, cu ajutorul ministrilor desemnati politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor nationale si institutiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul carora sa se procedeze la atribuirea unor contracte de achizitie publica catre firme dispuse sa 'cotizeze' pentru formatiunea politica din care cei doi faceau parte", se mai arata in comunicatul citat.

Procurorii spun ca primarul Gheorghe Stefan (Pinalti) si-a folosit influenta in partid si a determinat numirea unei persoane la conducerea unei companii nationale din domeniul energiei.

"Respectiva persoana fusese agreata de suspectii Stefan Gheorghe si Blaga Vasile si a fost dispusa sa contribuie - indirect - la finantarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferentiala a unor contracte de achizitie publica catre diverse societati indicate", se mai arata in comunicatul citat.

Astfel, in perioada 2011-2012, firma omului de afaceri suspect in acest dosar "a transferat din contractele respective o anumita suma de bani la partid, reprezentand un procentaj prestabilit din valoarea contractelor".

"In paralel, Stefan Gheorghe i-a promis lui Berdila Horatiu Bruno ca va interveni la directorul companiei, astfel incat firma omului de afaceri sa castige licitatiile publice organizate, iar in schimb, a pretins si a primit un procentaj cuprins intre 10 si 25% din valoarea fiecarui contract astfel incheiat, primind pentru sine si pentru formatiunea politica din care facea parte suma totala de aproximativ 25.000.000 lei.

Primirea in mod repetat de catre suspectul Blaga Vasile, in perioada 2011 - 2012, in trei randuri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum si de la suspectul Stefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a caror provenienta avea cunostinta, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfintirea intelegerii anterioare", mai sustin procurorii DNA.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Blaga control judiciar DNA , #DNA