Blaga, nominalizat pentru Bucuresti. Ce sanse are?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 09 Aprilie 2008, ora 07:30
6966 citiri
Blaga, nominalizat pentru Bucuresti. Ce sanse are?

Secretul lui Polichinele a devenit public si in mod oficial. Vasile Blaga este candidatul PD-L la primaria Capitalei. Daca pana luni mai exista inca o umbra de indoiala, voluntar sau nu, Emil Boc a spulberat in avanpremiera misterul.

Lansarea oficiala a avut loc in Parcul Titanii, din sectorul 3, in cadrul unei ceremonii care, practic, l-a avut in centru pe Liviu Negoita. Chiar actualul primar general Adriean Videanu l-a propus bucurestenilor pe Vasile Blaga ca pe un om mai puternic decat el insusi, care sa faca din intreg Bucurestiul ceea ce a facut Liviu Negoita in sectorul 3.

In ceea ce-l priveste pe proaspatul candidat, discursul sau a fost sablon. In esenta, ne-a spus ca iubeste Bucurestiul, ca va invinge si va face sa fie bine, adica va fi un fel de Negoita. Ce-i drept, stiam deja ca Blaga nu este un foarte bun comunicator.

Dincolo de dorinta ostentativa de a asocia imaginea lui Blaga cu cea a lui primarului sectorului 3, se vede cat de constienti sunt democrat-liberalii ca nu au intrat in lupta cu candidatul cel mai puternic. Liviu Negoita a refuzat insa categoric candidatura, se pare, din motive de sanatate.

Inca un ministru pentru Bucuresti

Vasile Blaga a plecat de la ministerul Administratiei si Internelor cu o imagine buna, dupa succesele din perioada preaderare. Internele au facut parte, alaturi de Justitie, din dosarul JAI, cel mai problematic in relatia cu Uniunea Europeana. Asadar o imagine buna, construita pe succese incontestabile, dar intr-un domeniu care nu prea are nimic de-a face cu administrarea unui oras.

De altfel, Blaga nici nu a fost prima optiune a democrat-liberalilor, insa favoritul sondajelor, Liviu Negoita, a refuzat categoric candidatura pentru primaria generala. Prin urmare, Blaga trebuie sa convinga in campanie ca poate fi si un bun primar, nu doar un bun politician. Ce-i drept, la o prima vedere, nu are cine stie ce contracandidati in acest domeniu.

Liberalul Ludovic Orban a fost viceprimar, perioada in care nu s-a remarcat cu absolut nimic. Marile sale batalii au fost tot politice, la baioneta cu Traian Basescu, nu pe fronturile administratiei.

Nici dinspre PSD nu se pregateste vreun specialist intr-ale primariei, insa daca in lupta va intra, dupa cum se zvoneste tot mai insistent, Miron Mitrea, confruntarea dintre cei doi fost ministri va fi extrem de interesanta, avand in vedere calibrul lor apropiat. Inclin totusi sa cred ca intr-un posibil al doilea tur de scrutin, pentru Blaga vor cantari mult avantajele de dosar curat si apartenenta poltica la dreapta, avand in vedere profilul electoratului bucurestean.

In ce priveste avantajele pentru bucuresteni, daca va fi ales, fostul ministru de Interne ar putea aduce o perioada de relativa liniste politica, pentru ca este unul dintre cei mai flexibili PD-L-isti. El a reusit intotdeauna sa pastreze relatii foarte bune si cu PSD si cu PNL, motiv pentru care s-a aflat mereu in prima linie a negocierilor si ar fi fost, se zice, general agreat ca premier, atunci cand s-a pus ceva mai serios problema inlocuirii lui Calin Popescu Tariceanu.

Victoria ca o infrangere

Pentru Vasile Blaga, nominalizarea oficiala de astazi are ceva din gustul amar al unei infrangeri, pentru ca el nu si-a dorit aceasta candidatura. Dimpotriva. Si de ce ar-fi dorit-o? Daca ar fi infrant, ar intra in istoria partidului ca primul democrat care pierde Bucurestiul, ceea ce i-ar strivi orice alte pretentii poltice.

Daca invinge, preia imensa belea care este Bucurestiul. Il astepta munca multa, satisfactii putine, injuraturi cat pentru trei vieti si carute de pumni in cap. Asta in timp ce el spera sa revina la ministerul de Interne, daca nu chiar mai mult, sa ajunga premier.

Ce-i drept, pana acum, functia de primar general a tot fost rampa de lansare pentru demnitati mai inalte, dar ar fi riscant pentru PD-L sa mearga din nou pe acelasi scenariu. Bucurestenii s-ar putea simti lezati sa vada ca au ales inca un primar doar pentru a-l propulsa spre Palatul Victoria.

O eventuala victorie in alegerile locale ar intari pozitia lui Blaga in partid, in conditiile in care, se stie, el nu este in gratiile lui Traian Basescu. Pe de alta parte, se pare ca presedintele stie si poate dovedi unele lucruri interesante despre Vasile Blaga din perioada din care acesta era langa borcanul de miere, adica vames. Aceste informatii ar putea explica si acceptul lui Blaga de a candida pentru primarie, dupa ce luni de zile s-a luptat din rasputeri sa scape. Acum ar putea deveni prizonierul propriului succes.

Pe de alta parte, intreaga codeala dinainte de nominalizarea candidatului a marit curiozitatea intr-o prima faza, dar pe fond a aratat dezinteresul politicienilor pentru functiile care presupun munca multa si responsabilitate mare, dar si criza de personalitati apte sa-si asume asemenea mize.

Cu trei fosti sau actuali ministri printre candidatii de prim rang, se contureaza din nou o campanie extrem de politizata si un vot la fel.

Daca va fi intr-adevar asa, ne putem astepta si la un absenteism pe masura. La referendum, Capitala a dat deja un semnal ca s-a cam saturat de poltica searbada.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu, o nouă rundă de declarații populiste. De ce spune despre actualul primar general că este "repetent"
Cătălin Cîrstoiu, o nouă rundă de declarații populiste. De ce spune despre actualul primar general că este "repetent"
Candidatul susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, afirmă că municipiul Bucureşti se dezvoltă mult prea încet, iar Nicuşor Dan trebuie schimbat din funcţie...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#Blaga, #PDL, #candidat , #Emil Boc