Blat sau razboi total in PD-L? (Opinii)

Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 00:15
5797 citiri
Blat sau razboi total in PD-L? (Opinii)
Fotomontaj: Ziare.com

Vasile Blaga pare sa nu se predea usor, iar evolutia evenimentelor pare sa-i confirme pe cei care transmiteau din interiorul partidului ca alegerile sunt departe de a fi transate si meciul inca se joaca. Triplarea numarului de jucatori de la Conventia din mai, pana la un total de 4.600 de delegati, il avantajeaza pe Vasile Blaga, caci in teren intra principalii sai simpatizanti, adica primarii care vor infrunta primul val al alegerilor 2012.

Pentru ei, mesajul de rupere de ritm si de disciplina transmis de Vasile Blaga este foarte important. E drept, politica din Romania se face in primul rand cu bani, insa oricat de generoasa ar fi pusculita lui Emil Boc, ea nu poate ajunge indestulator pentru toata lumea, mai ales cand lumea devine atat de multa. Una e sa ghiftuiesti cativa baroni locali si alta e sa multumesti cateva sute de primari. Cu alte cuvinte, nu are Emil Boc suficienti bani in rezerva bugetara cata schimbare de imagine si disciplina de partid poate promite Vasile Blaga.

In aceste conditii, "Buldogul" face parada de autoritate. In motiune a avertizat clar ca "diversitatea de opinie trebuie incurajata in interiorul partidului si descurajata in exteriorul lui". Un mesaj direct catre reformistii care ar mai fi tentati sa-si puna opiniile pe bloguri.

Penibilul episod Talamcean i-a dat lui Vasile Blaga ocazia unei noi demostratii de forta: "Cu Blaga presedinte PD-L, Talmacean nu va mai dansa". Dincolo de stupiditatea personajului in cauza, mie aceast avertisment imi da fiori. Adica cum nu va mai dansa? Va fi legat de picioare sau va fi dat afara din partid pentru delict artistic?

Si de ce este Edmond Talmacean, cu toata ineptia lui perfecta ca o sfera, mai periculos decat alte Bogdan Cantaragiu, prietenul lui Dan Pasat, semnatar al motiunii Blaga? De ce prestatia publica a lui Cristian Boureanu, violent verbal si tupeist ca un baiat de cartier este tolerabila prin comparatie cu circarul Talmacean? Mi-ar fi placut sincer daca in locul amenintatorului "Talmacean nu va mai dansa" as fi auzit: "Cu Blaga presedinte, baronul nu va ma fura", sau "Cu Blaga presedinte, primarul nu va mai da mita electorala", sau "Cu Blaga presedinte, coruptul nu va mai guverna", sau orice alt mesaj de autoritate si intoleranta in directia adevaratelor probleme ale polticii romanesti si ale PD-L. Dar Vasile Blaga stie exact ce mesaje sa transmita partidului, alergic si la integritate, si la intelectuali.

Si echipa de zgomote din jurul sau a reinceput sa-si faca datoria. Dupa un moment de deruta, dupa defectarea mai multor baroni catre echipa lui Emil Boc, schimbarea fundamentala a datelor conventiei pare sa o fi revigorat. Cristian Boureanu i-a transmis premierului o oferta de capitulare avantajoasa: renunti la presedintia partidului si ramai premier.

Surprinzatoare in aceasta ecuatie sunt doua lucruri: pozitia lui Traian Basescu si usurinta cu care Emil Boc a acceptat o schimbare a regulilor Conventiei care-l dezavantajeaza net. Dupa ce si-a exprimat fatis sprijinul pentru Emil Boc, dovedind ca nu are apasari constitutionale, presedintele a cazut in tacere. Iar daca este adevarat ca initiativa triplarii numarului de delegati la conventie a venit de la Cotroceni, inseamna ca presedintele a dat din nou drumul jocului? Poate pentru ca s-ar fi suparat pe Emil Boc?

Dar daca e asa, premierul ar fi trebuit sa lupte din toate puterile impotriva inmultirii numarului de delegati. Sau dimpotriva, si presedintele, si premierul sunt foarte siguri de victorie si atunci doresc o reconfirmare cu adevarat zdrobitoare? Pe datele de acum, aceasta siguranta absoluta nu poate veni decat dintr-un blat intre cei doi candidati care sa-si fi impartit deja functiile, sub obladuirea lui Traian Basescu, iar acum doresc o adunare cat mai mare pentru legitimarea rezultatului. Nu este exclus.

Dar cu cat numarul participantilor este mai mare, blatul este mai riscant, caci controlul scade si surprizele sunt oricand posibile. Ele pot fi eliminate doar daca Vasile Blaga s-ar retrage in ultimul moment, un gest destul de penibil, insa pentru statura secretarului general care se jura ca va merge pana la capat cu orice pret. Ar trebui sa fie un argument extrem de puternic care sa-l impinga la asa ceva. Poate unul care trebuie sa ramana secret?

Tocmai cand pareau transate, alegerile din PD-L ne mai ofera iata cateva mistere spre rezolvare.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Emil Boc Vasile Boaga, #Congres PDL Blaga Boc, #Basescu Boc presedinte PDL, #Blaga presedinte PDL , #Emil Boc
Comentarii
Poza wert
wert
rank 5
TRIBUL MAFIOT PORTOKALIU VREA CAPETENIE
Poza koko51955
koko51955
rank 5
Spre surpprinderea rau-voitorilor, chiar si a lui Racaru, situatia din PD-L nu se va schimba asa cum vor unii