Blaga a precizat de ce a fost chemat la ICCJ

Marti, 29 Mai 2012, ora 11:46
3023 citiri
Blaga a precizat de ce a fost chemat la ICCJ

Vasile Blaga a declarat, marti, la iesirea din sala de judecata de la ICCJ, ca a fost chemat, in calitate de martor, in dosarul in care sunt judecati fostii ministri Codrut Seres si Zsolt Nagy, pentru a face anumite precizari in legatura cu unele acte normative emise de Guvernul Tariceanu.

Vasile Blaga a precizat ca nu poate da alte detalii legate de depozitia sa in fata instantei, intrucat sedinta de judecata nu e publica, dar a precizat ca nu are motive sa-si faca probleme: "Pentru mine sa nu va faceti probleme si nici pentru ceilalti".

Blaga, Marko Bela, Olteanu si Videanu, audiati la ICCJ

Fostii ministri din Cabinetul Tariceanu Vasile Blaga, Adrian Videanu, Marko Bela si Bogdan Olteanu s-au prezentat marti la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a fi audiati ca martori in dosarul privatizarilor strategice in care sunt judecati fostul ministru al Economiei Codrut Seres si fostul ministru al Comunicatiilor Zsolt Nagy.

Secretariatul General al Guvernului (SGG) si-a dat acordul pentru audierea ca martori in proces a celor patru, in sedinta secreta, insa nu si pentru desecretizarea sedintei de Guvern din 2005 in care s-a discutat despre problema privatizarii unor companii romanesti, procedura de desecretizare fiind mai anevoioasa.

Fostul ministru al Economiei si Comertului Codrut Seres si fostul ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, sunt judecati de tradare prin transmitere de secrete. Alaturi de ei, in acelasi dosar, mai sunt trimisi in judecata Gabor Kerekes, fost secretar de stat in ministerul condus de Nagy, cetateanul romano-american Mircea Flore, senior director la CSFB Europe Ltd. Londra, cetateanul ceh Michal Susak si cetateanul turc Oral Mustafa.

In sarcina celor sase s-a retinut ca, in perioada 30 mai 2005 - 21 noiembrie 2006, au constituit sau aderat la un grup infractional organizat cu caracter transnational, din care au facut parte si inculpatii Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Mihai Dorel Mucea si Mihai Radu Donciu, in scopul comiterii unor infractiuni grave, pentru a obtine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material, arata procurorii.

Din rezolutia intocmita de procurori, reiese ca mai multe firme si consortii straine l-ar fi folosit pe Stamen Stanchev pentru obtinerea unor informatii din interior care sa-i favorizeze in procesul de privatizare a unor importante societati de stat - Electrica Muntenia Sud 1, Radiocomunicatii SA, Posta Romana, Romtelecom, Petrom.

Mucea si Donciu scoteau din interiorul celor doua ministere la care lucrau informatii secrete despre privatizarea unor "obiective strategice", informatii "nedestinate publicitatii", apoi le transmiteau direct lui Stantchev, lui Mustafa Oral - considerat "canal de legatura" - sau direct unor cetateni straini.

In general, de la Stantchev, datele despre starea licitatiilor ajungeau la persoane din strainatate care le foloseau pentru ca firmele pe care le reprezentau sa castige licitatiile pentru consultanta sau privatizare. Robert Marius Neagoe, sotul fostului presedintei Tribunalului Municipiului Bucuresti Monalisa Neagoe - avea rolul de a promova proiecte ale unor acte elaborate in asa fel incat licitatiile sa fie castigate de cel care facuse comanda prin Stantchev.

Dosarul privatizarilor strategice: 20 de ministri ar putea fi audiati

Benyatov primea informatiile si le furniza la randul lui unor firme, concurente inainte, care deveneau asociati, pentru a putea castiga licitatiile, cu ajutorul ofertelor devenite mai performante cu ajutorul datelor secrete divulgate din interiorul ministerelor.

Reteaua lui Stanchev ar fi distorsionat grav mediul concurential si a afectat imaginea externa a Romaniei, ba chiar a pus in pericol aderarea la Uniunea Europeana, intrucat au fost incalcate obligatiile asumate in capitolul 6 din Tratatul de aderare: "Politica in domeniul concurentei".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#Vasile Blaga ICCJ audieri, #Vasile Blaga Guvern Tariceanu, #audieri ministri Guvern Tariceanu, #audieri dosar privatizari strategice , #PDL