Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Blaga, deocamdata, la butoanele unui partid in dezbinare (Opinii)

Marti, 26 Martie 2013, ora 09:02
14317 citiri
Blaga, deocamdata, la butoanele unui partid in dezbinare (Opinii)
Foto: Ziare.com

De multe ori in sport se aplica deviza "cinste invingatorului, onoare celui invins". Exemplul edificator poate proveni din box. O disciplina considerata de unii brutala, nemiloasa, vecina cu barbaria. Pentru altii, pugilismul e o arta, "scrima cu manusi".

Dupa runde extenuante, sfarsiti de loviturile de ciocan primite, uneori insangerati, cei doi protagonisti ai careului magic au puterea cavalereasca de a se imbratisa, semn ca intre ei n-a existat ura si patima orbitoare.

O pilda demna de urmat intr-o profesie dupa ale carei legi se invarte lumea de secole intregi: politica. Pentru a lua un exemplu recent derulat, indiferent care ar fi fost invingatorul ori perdantul competitiei pentru sefia PDL, o strangere de mana si un zambet izvorat din politete ar fi fost epilogul perfect.

Nu stiu daca s-a fugit cu urna sau daca s-a votat prin neprezentare. Sunt aspecte care ii privesc direct pe cei implicati in scrutin, dar semintele vrajbei si ale neincrederii au fost aruncate. Nu se intampla doar in Romania. State cu pretentii in democratie selecta s-au confruntat cu "malpraxisuri" similare.

Premise si certitudini

Ce urmeaza sa se intample in PDL dupa actul consumat sambata? Daca acea contestatie anuntata de dna Udrea nu va avea efect si, probabil, asa se va intampla, "dezbinarea" enuntata de catre Sever Voinescu va fi tradusa prin splitare.

Cum frauda n-ar fi existat, deoarece conform spuselor lui Mircea Toader "voturile s-au numarat de mai multe ori", iar ochiul de Argus al unei camere video a fost fixat pe urna, Blaga este premiantul intrecerii. Dovedit un car de lupta, presedintele PDL are, prin fisa postului, menirea transformarii partidului intr-un redutabil jucator al Opozitiei.

Degrevarea de influenta lui Traian Basescu ii da gradul de miscare necesar. El este insa adeptul unei ordini de tip cazon, unde inflexibilitatea are un rol insemnat. Mai putin charismatic, lent, fara abilitati de diplomatie, Vasile Blaga poate fi mai degraba un antrenor de cadeti ce pregateste schimbul de maine. Un educator cu uniforma lasata acasa.

Eventuala plecare din partid a nucleului forte Basescu-Udrea-Boc anuleaza un important arsenal de munitie al actualei Puteri. Centrata mult timp, in pofida propriei neputinte si a gafelor bifate la capitolul coerenta, pe invinovatirea triumviratului mentionat.

Asa cum a declarat, Monica Macovei isi va vedea de drumul sau de parlamentar international, deoarece nu are proiecte comune cu gruparile Blaga si Udrea. Oricum, aceasta ruptura in PDL va lasa urme adanci, dincolo de entuziasmul, cu siguranta trecator, al fostului ministru de Interne si supararea omologului sau din Turism.

Tonuri si scenarii

Vasile Blaga da semne ca intelege aluziile la nivel de zvon potrivit carora aleea ce duce spre garnizoana liberala ar fi cea mai propice de urmat: "Daca ar fi sa se rupa PDL, ne simtim mai aproape de PNL", afirma acesta. Interesant e ca unul din polii USL, anume cel social-democrat, confirma ipoteza.

"Incurajarile", mai mult sau mai putin disimulate, vin chiar din partea lui Victor Ponta, cel care spune ca: "E posibil ca Blaga sa-l sprijine pe Antonescu. PNL are dreptul legitim de a reface dreapta, absorbind PDL condus de Blaga". Tot co-liderul USL sustinea, recent, ca pana in 2016 vor exista doua forte puternice si distincte - de stanga si de dreapta - care, inevitabil, se vor confrunta.

Ramane de urmarit, in cazul unei fuziuni PNL-PDL, ce zestre de procente va aduce ultimul in bagajul liberal. Fiindca veni vorba de partidul condus de Crin Antonescu, oarecum proaspatul "imigrant", Sorin Frunzaverde, le-a dat de gandit unora dintre tutorii sai adoptivi, sugerand o apropiere a PNL de PPE, grup european atat de hulit in randul liberalilor romani.

Si in privinta unei eventuale reluari a procedurii de suspendare a presedintelui Basescu, candva o tinta comuna si predilecta in USL, au aparut tonalitati diferite. In vreme ce dl Antonescu a declarat fara echivoc: "Nu am cerut si nu cer suspendarea lui Basescu", Victor Ponta mentiona ca: "E benefica presiunea pentru suspendarea lui Traian Basescu".

Revenind la PDL, este posibil ca factiunea condusa de Elena Udrea sa purceada alaturi de presedintele de la Cotroceni la coagularea unei noi formatiuni de dreapta. Probabil, pe osatura Miscarii Populare, fiindca gruparea condusa de MRU nu intra in calculul unei combinatii politice.

Pana atunci, reluand imagini recente de la Conventie, am asistat la reciproce acuzatii de minciuna. Ei si? "Cateodata oamenii se impiedica de adevar, dar de cele mai multe ori se ridica si merg mai departe", scria odinioara Emil Cioran.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Blaga sef PDL, #Blaga conventie PDL, #Blaga alegeri PDL, #Blaga lupta Udrea , #PDL