PDL, inapoi la tripleta cu Blaga la Senat (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 12:57
5562 citiri
PDL, inapoi la tripleta cu Blaga la Senat (Opinii)
Foto: Arhiva (Antena3)

Dupa cum era de asteptat, in coalitie s-a cazut la pace si prada oferita cu generozitate de PSD a fost impartita echitabil.

PDL si-a adjudecat sefia Senatului si, implicit, cea de-a doua pozitie in stat. Ea nu a ajuns, ca la Camera Deputatilor, pe mana unei dudui cu ochii mereu acoperiti de o palarie cu mult prea mare pentru capul sau si condamnata de aceea sa calce din strachina in strachina.

Nu e cazul. Presedintia Senatului a ajuns pe mana unuia dintre cei mai experimentati politicieni care, cu siguranta, stie exact ce poate face cu ea. Asa vor descoperi multi dintre cei care desconsidera aceasta pozitie cat e ea de importanta, chiar si fara suspendarea presedintelui, si ce jocuri legislative uriase poate facilita. Si nu ma indoiesc ca Vasile Blaga va exploata la maximum acest potential.

Nu in favoarea reformelor, caci domnia sa este prin excelenta antireformist si nici in favoarea politicilor de dreapta, pentru ca a ramas in esenta un fensenist de stanga. Cea mai buna dovada am avut-o recent, cand senatorii democrat liberali, condusi de Vasile Blaga, au boicotat prin absente sistematice reforma asistentei sociale, pana cand legea a fost adoptata tacit.

La Ministerul de Interne, Vasile Blaga a fost o mana forte, nimeni n-a miscat in front, insa reforma nici macar nu s-a prefacut ca ar face. Asa va fi probabil si la Senat. Sa nu uitam apoi ca Vasile Blaga a fost in mod traditional negociatorul PDL si are o relatie foarte buna inclusiv cu partidele din opozitie. El poate rezolva multe dintre blocajele din Senat si poate pregati terenul pentru viitoarele aliante ale PDL, caci in politica romaneasca orice combinatie e posibila.

UDMR a obtinut, la randul sau, o pozitie nesperata, un pret gras pentru renuntarea la propriul candidat pentru Senat. Nici nu cred ca a vrut cu adevarat aceasta pozitie, ci a urmarit sa o negocieze cat mai bine. A reusit, pentru ca sefia Secretariatului General al Guvernului, cea mai importanta functie administrativa din Executiv, primita in schimb, este o adevarata perla, cu mult mai importanta pentru o formatiune cu interesele si strategia UDMR decat sefia Senatului.

Tot ce misca pe la Guvern trece pe la SGG, care coordoneaza si o multime de regii valoroase in frunte cu RA-APPS. Maghiarii si-au jucat din nou bine cartea si singurul regret, formulat de Gyorgy Frunda, este ca nu au obtinut mai mult, de exemplu inca un minister.

Dar altceva este cu adevarat important in toata aceasta poveste. Doua au fost variantele PDL pentru sefia Senatului: Vasile Blaga si Radu Berceanu. Adica doi dintre liderii garzii vechi, doi piloni ai tripletei, alungata, teoretic, de la butoane. In ultima vreme am observat si o revigorare puternica si la Adriean Videanu, tot mai sprintar in declaratii.

Asadar, partidul se intoarce spasit la tripleta izgonita de la putere la conventia din mai, ingropand astfel timida reforma politica la trei metri sub pamant.

In vara, Traian Basescu le spunea democrat-liberalilor ca trebuie sa o continue si le recomanda si altor grei sa faca un pas inapoi. Ei bine, iata ca, in schimb, a facut tripleta unul inainte. Mai mult, iata ca Traian Basescu s-a trezit in coasta cu un om pe care l-a mazilit si care l-a infruntat cu asprime. Sigur, e mai bine decat cu Gyorgy Frunda sau cu Titus Corlatean, dar, pe fond, este inca o infrangere.

Nu stiu daca este una la care a consimtit sau una pe care a primit-o in plin, dar este o infirmare a unuia dintre proiectele sale politice. Sa fie o intamplare ca duminica, cu numai o zi inaintea deciziei finale, Sebastian Lazaroiu declara ca persoana cea mai potrivita pentru sefia Senatului ar fi Marko Bela?

Dar, intr-un fel, cei care au suspinat dupa tripleta si care, iata, acum pot rasufla usurati, au bucata lor de dreptate. Caci garda noua nu s-a dovedit nici prea reformista, insa a excelat in slabiciuni si incoerente. Dupa conventia din primavara, partidul nu a resimit si dinspre el nu s-a vazut nicio improspatare reala, ci o degrigolada totala.

Garda noua, sabotata, ce-i drept, din plin de baroni, nu a reusit sa se impuna si, mai ales, nu a reusit sa aduca succese. Ei bine, iata ca Vasile Blaga le-a adus rapid unul important. Si nu este vorba doar de functia in sine, ci si de mobilizarea si coerenta perfecte ale Coalitiei, care a functionat ceas. Asta vor democrat-liberalii si acum, asta vor sa vada si la alegeri.

Pana la urma, mancat de scandaluri de coruptie, lipsit de o conducere viguroasa, de proiecte puternice, cu un scor modest in sondaje, PDL nu a aratat ca ar sti sa castige alegeri in alt fel decat cel paracticat cu succes de tripleta, ani de-a randul. Singurul fel pe care il cunoaste si il practica, la randul ei, si actuala Opozitie. Iar PDL, ca toate celelalte partide, de grija alegerilor, nu de a reformei, nu doarme noaptea.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Vasile Blaga presedinte Senat, #Vasile Blaga PDL, #tripleta BVB PDL , #PDL