Scandal la dezbaterea bugetului - PDL a parasit plenul Parlamentului

Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 11:41
3594 citiri
Scandal la dezbaterea bugetului - PDL a parasit plenul Parlamentului

Parlamentarii PDL au parasit miercuri sedinta plenului reunit in care se dezbatea, pentru a doua zi consecutiv, bugetul de stat pe 2013. Democrat-liberalii au acuzat faptul ca amendamentele lor au fost respinse fara dezbatere.

Sedinta plenului reunit s-a desfasurat in absenta presedintelui Senatului, Crin Antonescu, el fiind inlocuit de vicepresedintele Cristian Dumitrescu (PSD). De asemenea, de la dezbateri au lipsit multi parlamentari ai USL, dar si o parte dintre ministri care ar fi trebuit sa isi sustina bugetele proprii.

Decizia PDL a fost anuntata de presedintele Vasile Blaga. Acesta a acuzat faptul ca presedintele de sedinta a refuzat dezbaterea amendamentelor PDL si le-a scos din lista cu amendamente respinse.

"Am iesit din sala pentru ca presedintele Comisiei de buget - finante de la Camera, domnul Rusanu, cu de la sine putere a scos din lista amendamentelor, amendamentele care aveau ca principala tinta alocarea de fonduri din cresterea bugetului SGG. (...)

Nu are ce sa explice. Nu poate scoate nimeni aceste amendamente. Domnul presedinte al Comisiei nu a dat sarcini niciunui membru al staff-ului tehnic al Comisiilor reunite de buget - finante pentru a scoate aceste amendamente. Vom reveni in sala cand amendamentele, toate amendamentele vor fi in lista si le vom discuta", a explicat el.

Intrebat de ce crede ca s-a intamplat acest lucru, Blaga a raspuns: "Pur si simplu ca sa rezolve in timpul pe care, probabil, l-au promis domnului Ponta".

Liderul PDL a spus ca vor reveni in sala atunci cand toate amendamentele depuse vor fi inscrise pentru dezbateri. "Vor face asta, va garantez!", a spus senatorul PDL.

La randul sau, deputatul PDL Mircea Toader a declarat la postul B1 TV ca au existat intreruperi numeroase ale sedintei, inclusiv din cauza absentei ministrilor Mircea Dusa, Dan Nica sau Mona Pivniceru.

El a precizat ca va avea loc o sedinta a grupului PDL, apoi pauza prevazuta in program pentru ziua de azi, de o ora. "Vom vedea daca ne prezinta o motivatie pentru neinscrierea amendamentelor in anexa cu cele respinse", a adaugat deputatul PDL.

El a catalogat ca o "mare problema" declaratia liberalului Dan Radu Rusanu, care a sustinut ca nu au trecut amendamentele PDL in anexa pentru ca ele nu ar fi fost sustinute.

"Timpul alocat pentru dezbateri e in functie de amendamentele respinse. Au facut asta pentru a scurta dezbaterea(...) in asa fel incat sa se inscrie in decizia politica a USL sa ne incadram in 3 zile", a criticat Mircea Toader.

De asemenea, prim-vicepresedintii PDL Cezar Preda si Mihai Stanisoara au cerut demisia liberalului Dan Radu Rusanu de la sefia comisiei de buget finante, acuzandu-l ca a comis un abuz eliminand de la dezbatere amendamentele PDL.

PDL cere demisia lui Rusanu de la sefia Comisiei de Buget: A comis un abuz!

In replica, liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a spus ca discutiile din Parlament pe tema bugetului vor continua.

"In mod sigur, vor reveni cand bugetul va fi aprobat si incep sesiunea normala. Au aceasta mare sansa", a declarat senatorul PSD.

Intr-adevar, in sala de plen s-a continuat votarea anexelor la buget, in prezenta celorlalte formatiuni politice aflate in Opozitie.

USL si-a propus sa treaca prin Parlament bugetul in cel mai scurt timp, pentru ca el sa poata intra in vigoare, in conditiile in care Romania inca nu are buget de stat in acest an.

In timp ce PDL a depus cateva mii de amendamente, inclusiv pe cele depuse de USL pe vremea cand era in Opozitie, parlamentarii Puterii au depus extrem de putine, ba chiar senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu a sustinut ca acest lucru le-a fost interzis, pentru ca dezbaterile sa nu se lungeasca si constructia bugetara sa nu fie data peste cap.

Totusi, o parte dintre amendamentele propuse de USL au fost votate miercuri, bugetele unor ministere fiind suplimentate cu cateva zeci de milioane de lei, informeaza Realitatea TV.

Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
Explicațiile lui Robert Negoiță după ce a țipat la polițiști: "Părinții mei mi-au zis că cel mai deștept cedează primul" VIDEO
Explicațiile lui Robert Negoiță după ce a țipat la polițiști: "Părinții mei mi-au zis că cel mai deștept cedează primul" VIDEO
Robert Negoiță a țipat la agenții Poliției Locale a Municipiului București luni, 18 martie, în timp ce transmitea live, pe Facebook, de la lucrările din fața primăriei de sector. Primarul...
#PDL parasit sala buget, #dezbateri buget 2013 , #PDL