Blaga, despre dosarul EADS: Am facut plangere penala in 2005. Daca e sa izbucneasca, sa izbucneasca!

Autor: Ana Ilie
Marti, 05 Mai 2015, ora 22:45
5968 citiri
Blaga, despre dosarul EADS: Am facut plangere penala in 2005. Daca e sa izbucneasca, sa izbucneasca!

Copresedintele PNL, Vasile Blaga, a explicat ca implicarea sa in contractul EADS este una benefica pentru Romania si ca a facut plangere la PNA in 2005, cand a vazut contractul initial, insa s-a stabilit neinceperea urmaririi penale.

"Daca e sa izbucneasca, sa izbucneasca", a spus Blaga despre dosarul EADS, care ar urma sa fie readus in atentie. "Implicarea mea in dosar e una benefica pentru Romania", a afirmat acesta, la Realitatea Tv.

Blaga a amintit cu aceasta ocazie ca Romania a incheiat tratatul de aderare cu sapte clauze de salvgardare, "eu raspundeam de eliminarea lor, erau 3 jumatate la mine, trei jumatate la Justitie". In ceea ce priveste securizarea frontierei, "s-a facut pe trei cai, intre care a existat o interactiune". Una din aceasta cale a fost contractul cu EADS, o alta Facilitatea Schengen, a explicat Blaga.

"Cand am mers la minister, primul lucru pe care l-am vazut, in ianuarie 2005, a fost contractul cu EADS. Mi-a parut prima data un contract cadru, numai ca am observat ca pe ce merg banii, in ce consta acest sistem de securizare a frontierei, pe ce dai banii (...) Incepand cu ianuarie am inceput discutiile cu EADS si am reusit sa desecretizam contractul. Din 22 februarie a fost contractul initial cu EADS pe siteul ministerului".

O problema sesizata la acel moment a fost "studiul de fezabilitate (...) am facut plangere penala la PNA, s-a dat NUP, nu e treaba mea sa comentez deciziile justitiei".

Blaga si-a mai amintit ca "mai erau lucruri dificile pe care UE ni le imputa, suprapuneri intre programele Phare si obiective prevazute in contract (...) UE a spus sa eliminam aceste suprapuneri, nu numai ca ne cere banii inapoi, dar nu primim nici Facilitatea Schengen de 630 de milioane de euro".

"Trebuia sa rezolvam inca o problema: in contractul initial, codurile sursa erau la EADS, dar trebuiau sa ramana pe teritoriul national (...) Toate lucrurile astea le-au adus... Negocierile le-am mutat in sediul MAI (...) Am terminat de negociat contractul in noiembrie 2005. Contractul a fost semnat de echipa de negociere a MAI", a povestit acesta.

Blaga a mai spus ca "dupa ce nu am mai fost ministru, urmatorul ministru iar a secretizat contractul".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Blaga contract EADS, #Blaga EADS , #PNL