Blaga: Nu sustinem USL si nici Miscarea Populara, avem nevoie de opozitie ca de aer Interviu (II)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 09:32
4504 citiri
Blaga: Nu sustinem USL si nici Miscarea Populara, avem nevoie de opozitie ca de aer Interviu (II)

Vasile Blaga exclude posibilitatea ca PDL sa intre la guvernare alaturi de PSD sau PNL, in ipoteza ruperii USL. Presedintele PDL considera ca democrat-liberalii au nevoie de opozitie ca de aer pentru a se reconstrui.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Vasile Blaga a exclus, in acelasi timp, si orice colaborare preelectorala cu Alianta DA sau cu Miscarea Populara, in ipoteza ca fundatia recent anuntata de consilierii presedintelui va deveni partid. Orice constructie politica de dreapta trebuie sa confirme electoral mai intai pe cont propriu si abia apoi poate deveni un partener pentru PDL.

Vasile Blaga admite ca guvernarea PDL nu a facut aproape nimic pentru clasa de mijloc si pentru capitalul autohton si, de aceea, electoratul de dreapta l-a abandonat. Totodata, spune liderul PDL, au existat masuri pe care Guvernul Boc nu ar fi trebuit sa le ia, pentru ca efectul lor benefic a fost prea mic in raport cu prejudiciile.

Blaga, despre "Adio, PDL!", copilaria Elenei Udrea si cum l-a cucerit pe Stolojan - Interviu (I)

Frunzaverde si Stanisoara sunt mici, partidul are nevoie de oameni noi

E PDL in acest moment, dupa conventie, dupa acel adio prezidential, un partid scindat?

Absolut deloc. Au plecat oameni care reprezentau mult in partid. Frunzaverde si Stanisoara sunt mici. Dupa conventia din 2001 au plecat Roman, Duvaz, Sassu, Severin, patru dintre cei sapte care conduceau partidul. Si partidul s-a intarit.

Dar PD parea ca a intrat dupa acel soc intr-un proces de reforma, ca a intrat pe alt drum. Sunteti si acum la un inceput de reforma. Are partidul nevoie de ea?

Partidul are nevoie de foarte multi oameni noi in continuare, mai ales de oameni tineri care si-au dovedit calitatile profesionale si politice. De aceea, sper ca din echipa de conducere sa faca parte doamne ca Andreea Paul, Valeria Schelean, Raluca Turcan...

Ca Monica Macovei?

Daca va dori, e binevenita. Dar sa inteleaga si ei un lucru. Pentru mine n-a fost un soc ca au luat doar 209 voturi. Trebuie ca partidul sa te simta ca faci parte din el. Democratia interna inseamna responsabilitate. Nu poti sa te pui tu in fata partidului mereu. In momentul asta nu poti sa apari si in partid, si in afara lui. Asta i-a costat.

La nivelul partidului sunteti constienti ca grupul Macovei comunica cel mai bine cu societatea civila?

Macovei, da. Sunt buni si ceilalti. Dar sa o faca din interiorul si in favoarea partidului. D-na Macovei si ceilalti colegi europarlamentari trebuie sa vina la partid, au vazut acum partidul in tara, ca sunt sedii, ca ele trebuie sa traiasca dupa legea partidelor politice, cinstit, ca banii trebuie adunati cinstit din cotizatie, pe care sa o plateasca si domnia sa ca e restanta de 3 ani. Trebuie sa inteleaga toti ca au si obligatii si drepturi fata de partid. Lumina costa, trebuie platit un portar, si altele, pentru ca partidul are viata lui. Daca respecti partidul vei fi respectat in partid.

Cum va fi recastigat electoratul de dreapta

PDL a pierdut foarte mult electorat. In cea mai mare parte, el nu s-a reorientat spre alte formatiuni, ci este demobilizat, nu mai vine la vot. Cum planuiti sa-l readuceti langa dvs?

Am intrat intr-o perioada de criza, am luat masuri, am stabilizat macroeconomic Romania. Dar am fost ca o echipa exceptionala de experti contabili care astupa gaurile lasate in urma de Tariceanu. Proiecte foarte mari pentru tara nu am prea reusit sa ducem la capat. Pentru clasa de mijloc n-am facut aproape nimic. Cum ne-au raspuns ei? Dreapta, care n-a venit la vot, sunt cei care-si castiga cinstit salariile, care platesc taxe la statul roman si nu vor nimic gratis de la stat, vor sa fie respectati.

Vor un stat care sa nu ii incurce macar, daca nu-i ajuta. N-am facut mare lucru pentru acesti oameni cat am fost la guvernare, iar ei au stat acasa. Aceasta e clasa de mijloc. Si mai e o problema, mare parte din clasa noastra de mijloc spala podelele clasei de mijloc italiana sau ingrijesc batranii clasei de mijloc din Spania. Pentru ei trebuie sa cream locuri de munca.

Apoi trebuie redusa cota unica. Suntem in concurenta cu state din jurul nostru care au cote unice mai mici decat noi. Daca reduci fiscalitatea, raman bani si la angajat, si la angajator. Noi nu am avut incredere in consum cat am fost la guvernare. Trebuie sa ne concentram si pe cresterea consumului intern, putem sa ne promovam produsele proprii, cum fac si francezii de exemplu.

Toata lumea si-a propus reducerea fiscalitatii. Si USL. Cu ce ati compensa scaderea veniturilor bugetare ca urmare a reducerii fiscalitatii?

Prin crearea de locuri de munca, pentru ca vor ramane bani la angajator si el se va dezvolta. Stiam din campania electorala de ce nu vrea Ponta sa discutam bugetul. Din el stiam exact care era programul lui de guvernare. Nu au vrut sa vina cu bugetul pentru ca nu au nicio masura de creare de locuri de munca. Uitati-va la involutia investitiilor de la inceputul anului.

Mai e o Cenusareasa si ea se numeste capitalul autohton, in timp ce toata lumea plange dupa investitii straine.

Cel mai mare investitor, din punctul meu de vedere, in Romania ultimilor 15 ani nu este nici Austria, nici Olanda sau Germania, sunt cele 3 milioane de romani care au trimis 7-8 miliarde de euro in tara, in fiecare an. Ei au generat mici afaceri injghebate in tara. Aici ar trebui facut foarte mult, inclusiv din punctul de vedere al politicii bancare. Bancile ar trebui sa incurajeze afacerile initiate de romani in tara asta. Nu se intampla inca asa.

Vad ca nu reusim sa tinem in frau nici inflatia, doar pe primele doua luni avem o inflatie dubla decat a Bulgariei, cea mai mare din UE. E o politica socialista, inteleg. Inflatie mai mare, incasari mai mari la buget, pe socialisti nu ii intereseaza scaderea puterii de cumparare. Macar Florin Georgescu a avut curaj si a spus-o franc: lasa inflatia sa creasca, sa am incasari mai mari, sa pot plati salariile.

Vreau sa ma intorc in vara lui 2012. Inainte de lovitura de stat, puciul constitutional. Inainte de a fi schimbat de la sefia Senatului, ati fost invitat intr-o emisiune a d-lui Cristoiu care v-a avertizat ca veti fi schimbat de la sefia Senatului si l-ati contrazis.

Din punctul meu de vedere a fost complet nelegal. Trei decizii ale CCR imi dadeau dreptate in ipoteza incercarii de a ma schimba. Eram convins ca legal nu se poate. Cand m-au suspendat nici macar nu conduceam lucrarile.

Nu aveati informatii ca se pregateste fortarea institutiilor?

Nu. Nici partidul, nici presedintele. Au speriat toata lumea civilizata si tragem ponoasele si astazi. Uitati-va la Schengen. Noi lucram cu bazele de date Schengen, cu semnale in termeni politienesti, din septembrie 2010 de proba si din octombie 2010 definitiv. Ati auzit vreo scurgere de informatii? Oamenii sunt foarte seriosi.

In a treia zi de Paste se face un an de guvernare USL si vom lansa cartea neagra a acestei guvernari

Nu ar trebui ca PDL sa puna mai mult accent pe ce s-a intamplat in vara lui 2012?

Ba da. Eu astept sa se termine odata competitia din partid, ca sa nu se mai uite lumea numai la ce spune Udrea despre Blaga si invers. Am avut si acum actiuni, de exemplu motiunea "Metroul", pentru ca oprisera finantarea. Cand au vazut motiunea, au deblocat 104 milioane de euro, un succes al actiunilor noastre. Dar toate au trecut pe locul doi.

Dupa ce incheiem problemele interne, asaltul total trebuie sa fie asupra lor, pentru ca va trebui "sa sarbatorim" cum se cuvine un an de insuccese ale guvernarii USL. In a treia zi de Paste, pe 7 mai, se va implini fix un an. Si va trebui sa punem la punct cartea neagra a guvernarii USL. Ce au promis si ce au facut? De luni vom lucra la asa ceva.

Miscarea Populara a fost gandita la suparare fata de PDL

La scurt timp dupa Conventia din 23 martie, consilierii presedintelui au anuntat aparitia Fundatiei Miscarea Populara. Credeti ca este primul pas catre aparitia unui nou partid pe dreapta?

Eu nu am alte date decat declaratia d-lui presedinte, care a spus ca ideea i-a apartinut si ale celor care au initiat actiunea, consilierii prezidentiali, ca e vorba despre o fundatie, ale carei valori parca sunt un program de guvernare de centru dreapta. Aici nu am nimic impotriva. Si am spus-o, cat timp este o fundatie, nicio problema. Daca vor vrea sa transforme fundatia in partid, ceea ce nu va fi usor deloc, sigur ca ne vom confrunta.

Nu porniti, vad, de la o idee de alianta pe dreapta, ci de confruntare.

Alianta cu cine? PDL in continuare va insista pentru reunificarea dreptei, dar numai cu cine se valideaza prin alegeri. Ne-am saturat de armate cu generali fara soldati. Am mers in teritoriu si am vazut asta, iar oamenii s-au simtit frustrati. Una vorbeam noi la centru, iar cand sa se adune ostile, nu venea nimeni. Noi urmarim intarirea noastra cu brandul nostru. Sa nu ne facem ca nu pricepem, fundatia e facuta in spiritul refuzului lui Traian Basescu de a colabora cu PDL.

Deci, ca sa sintetizam. Daca fundatia va deveni partid, inainte ca acest partid sa fie validat pe cont propriu in alegeri, nu sunteti dispus la o colaborare?

Nici cu ei, nici cu altii. Cat noi eram in campanie, dl. Ungureanu si cu dl. Pavelescu au decis sa infiinteze o noua Alianta DA. Nu vom colabora in viitoarele alegeri, decat dupa ce dansii se vor valida.

Adica nu mai sunteti dispusi la o colaborare de tip ARD, pentru ca nici Forta Civica si nici Noua Republica, parte din ARD, nu erau validate electoral in vara trecuta. A fost o eroare ARD?

Nu regret ARD, nu am avut timp suficient sa o promovam, dar am invatat multe. E nevoie de timp sa faci o constructie de sus pana jos, nu numai intre niste oameni de la centru, iar in teritoriu nici nu stii cu cine discuti. Eu cand vorbeam in numele PDL stiam ce are PDL, dar cand altii vorbeau in numele propriilor partide, nu era nimic.

Si ca sa revin la Miscarea Populara, ea a fost gandita tocmai la suparare fata de PDL. Este o fundatie cu 3.000 si ceva de membri. Cand si-a facut un ONG, dl. Ungureanu a avut in doua saptamani 15 mii de membri, dar cand s-a spus problema sa faca partid a scartait, ca pana la urma sa ajunga la Forta Civica, deci e mai complicat.

Deci vedeti europarlamentarele ca prim test in care fiecare formatiune de dreapta trebuie sa intre pe cont propriu. Dar daca PDL nu creste? Dl. Videanu spunea ca daca PDL nu va performa la europarlamentare, ar trebui sa va dati demisia.

Nici nu incape discutia. Dar prima data isi da el demisia si sefii de organizatii. Angajamentul politic este al partidului. In laboratoarele partidului trebuie create solutiile, laboratoare care nu mai functioneaza de cand suntem la Putere. Asa pateste si USL. Atunci cand esti la Putere, Guvernul conduce partidul, nu invers, ceea ce in afara nu se intampla.

Spuneti despre USL "sa-i tina D-zeu impreuna". Credeti ca ii tine si cat timp ii mai tine?

Nu vreau sa fac astfel de pronosticuri.

Testul procurorilor sefi ar putea fi unul fatal pentru USL?

Chiar in interiorul USL vedeti ca spun lucruri diferite. Dl. Ponta, ca ministru interimar al Justitiei, n-ar trebui sa discute cu nimeni decat eventual cu CSM si cu presedintele in privinta procurorilor sefi. Ce facem, dezbatem in conducerea partidului pe cine punem procuror general al Romaniei? N-o sa-mi dau cu parerea.

As vrea sa fie oameni care sa performeze macar cat au performat d-na Kovesi si dl. Morar, care si-au facut datoria. Am citit toate rapoartele MCV si nu le gasesc nicio vina. Daca s-ar pune problema candidaturii la DNA a d-nei Kovesi, m-as bucura.

Cand a aparut ruptura politica intre dvs si Traian Basasecu? Dupa mitingul la care s-a strigat "Iesi afara, javra ordinara"? Ati fost acuzat ca ati plecat intetionat din Bucuresti in acea zi desi erati ministru de Interne?

Unde am fost atunci? 20 de ani de SMURD. Nu plecasem de capul meu undeva. Eu si Traian Basescu fusesem cu o zi inainte in Bulgaria si i-am spus ca ma duc a doua zi la Targu Mures.

Daca erati in Bucuresti, puteati impiedica acel derapaj?

Nu cred. A fost un derapaj total, de aceea mi-am si dat demisia. Derapaj ca mod de exprimare. Nu ca au protestat, era dreptul lor pentru ca lucrurile puteau fi facute si altfel. Cand s-a pus problema reducerii anvelopei bugetare cu 25%, pentru ca nu ne facusem temele in 2009, cu PSD in Guvern si in an electoral, am spus ca pot sa tai la jumatate veniturile de la subcomisar in sus si la cei multi, la agentii de politie tineri, subofiteri sa le tai doar 1-2%, sa plece cu 12 milioane acasa.

N-am reusit pentru ca dl. Gherghina nu putea sa verifice daca vor fi reduse cheltuielile cu adevarat. Daca eu dadeam in cotinuare salariile netaiate, ar fi trebuit sa fac o ilegalitate, sa iau de altundeva. De la investitii, de la cheltuieli curente... Acest lucru putea fi facut altfel, cu costuri politice mai mici.

Am fost socat de limbajul de la acel protest, dar nici n-am fost informat. Noi lucram intr-un sistem. Hai ca n-am avut informatii din Interne ca se va intampla asa, dar n-am avut de nicaieri. Probabil ca au degenerat. Oamenii veniti de la distante mari, poate consumasera ceva, dar nimic nu le dadea dreptul, ca salariati ai statului roman, ca reprezentnati ai principalei institutii de aplicare a legii intr-un stat, sa procedeze asa.

Vi s-a cerut demisia?

Nici presedintele, nici dl. Boc, nici partidul. Dimpotriva. Dar eu eram membru al CSAT, nu m-as fi simtit confortabil dupa cele intamplate sa ma intalnesc cu presedintele in CSAT. Am mers cu sefii de arme la domnia sa pentru ca m-a rugat sa-i schimb. Eu nu pot sa fac asa ceva fara o analiza, fara sa vad cine a gresit. Am avut discutia chiar la Cotroceni.

Ati fost acuzat ca personalitatile din PDL care au plecat spre PNL sunt din aripa dvs. Stanisoara, Frunzaverde. Cum raspundeti la aceasta acuzatie?

Cu realitatea in fata. La conventia din 2011, dl. Frunzaverde a facut parte din echipa care m-a sustinut. A castigat dl. Boc, tot la 300 de voturi diferenta. Am primit un telefon de la presedinte si m-a rugat sa-l felicit pe dl. Boc. O sa-l felicit si o sa raman in partid, eu nu sunt Petre Roman, i-am raspuns atunci.

Dl. Boc m-a invitat in conducere si am zis ca nu e bine, dar are nevoie de un secretar general om de mare incredere. Am acceptat atunci ca Sorin Frunzaverde sa intre in birou ca prim-vicepresedinte. La fel si Mihaela Popa. A plecat Frunzaverde, mana dreapta a dlui Boc, si atunci sa spun ca dl. Boc e de vina pentru caderea Guvernului Ungureanu?

Tradarile sunt individuale si tin de caractere. Sorin a plecat de frica sa nu piarda presedintia Consiliului Judetean. A plecat ca sa-si pastreze functia.

Impozitarea pensiilor ne-a pus cruce

Ce credeti ca ar fi trebuit sa faca altfel Guvernul Boc?

La ce ne-a folosit impozitarea pensiilor? Cat a fost economia bugetara ca urmare a impozitarii pensiilor pana la 7 milioane? A mai tinut cineva cont ca noi am mai marit de doua ori pensiile la 1,7 milioane de oameni care au lucrat in grupa I si II de munca? A mai tinut cineva cont ca noi am acordat pensia sociala de 3,5 milioane?

Mai tine cineva cont ca la 85% din cei care au lucrat in sistemul de ordine publica le-am marit pensiile? Cei care ies in strada sunt cei care au vazut hoti la televizor, deci nu aveai vechime in aparare. Sau ca dl. Dogaru a ajuns colonel ca a avut noroc in

viata, din profesor de istorie, socrul lui a fost cine a fost si deodata colonel.

Deci in opinia dvs nu trebuiau impozitate pensiile pana in 7 milioane?

Asta ne-a pus cruce.

Dar de unde luati banii castigati la buget din acea impozitare?

In 2011 aveam dreptul sa incheiem cu 4% deficit si am incheiat cu 3,2%. Am fost premianti. Hai sa ne gandim si noi: ma duc la limita maxima acceptata de parteneri. Si daca tot am impozitat pensiile, de ce nu am bagat banii in investitii?

Nu intram la guvernare daca se rupe USL, avem nevoie de opozitie ca de aer

Una dintre acuzatiile constante care v-au fost aduse se refera la apropierea prea mare de PNL. Dl. Ponta a aruncat chiar soparla fuziunii PDL-PNL. Cat de aproape sunteti dispus sa ajungeti de PNL? Are vreun temei cuvantul fuziune?

Nu vreau sa ne apropiem nici de PSD, nici de PNL. Noi vom face opozitie intregului USL. Nu vreau sa duc partidul la guvernare pe usa din dos. Nu vreau sa fiu a cincea roata la caruta intr-o guvernare. Pentru ce? Pentru cateva posturi de ministru, prefect si cateva in deconcentrate, care oricum au fugit la ei? Asta le-am zis in teritoriu: unde e rezerva noastra de cadre. I-am pus sa ridice mana din fostii directori de deconcentrate cati mai sunt la noi. Ridicau plapand mana unul sau doi.

Au fost luati.

Nu te ia nimeni cu forta.

Asa au si venit.

Da. Asa au ajuns unii secretari de stat. Am incercat cand am fost la Putere si nu s-a putut, i-am propus si acum d-lui Ponta sa stabilim care sunt cele 1.300, 1.500 de functii care pleaca cu Puterea. Asa nu mai ajungeam acum ca femeia de serviciu sa fie data afara pentru ca sotul ei e membru PDL.

Daca USL se rupe, PDL va intra la guvernare?

Sigur nu.

Dar sprijin parlamentar precum UDMR in timpul guvernarii Nastase?

Nici. Ramanem in Opozitie. Avem nevoie de opozitie ca de aer, pentru a ne reconstrui.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Blaga Miscarea Populara, #Blaga guvern PNL, #Blaga protest politisti , #presedinte PDL