Blaga: Prezidentiabilul desemnat de PDL va fi candidatul dreptei. Nu negociez cu PNL Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 12:25
5767 citiri
Blaga: Prezidentiabilul desemnat de PDL va fi candidatul dreptei. Nu negociez cu PNL Interviu

Discutia despre candidatul unic al dreptei se poarta prea mult in jurul persoanelor si prea putin in jurul procentelor, afirma presedintele PDL Vasile Blaga.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Vasile Blaga a apreciat ca la alegerile interne din PDL, acum in desfasurare, vor vota in total in jur de 200 de mii de membri PDL: "Nu cred ca sunt corecte abordarile celor care spun ca nu va exista un candidat unic al dreptei pentru ca PDL nu isi va retrage propriul candidat. Problema nu e de a elimina pe nimeni din joc, ci de a te baza pe cel mai bun dintre candidatii de pe dreapta. Si ganditi-va cat de legitim este intr-o cursa pe dreapta candidatul care are deja atat de mult voturi in spate."

Vasile Blaga s-a pronuntat din nou pentru unificarea dreptei dupa europarlamentare, fie printr-o alianta, fie prin absorbtie in PDL. Presedintele democrat liberal a infirmat ca ar purta negocieri cu PNL pentru ca acesta "doar in visele d-lui Antonescu mai e de dreapta".

In interviul acordat Ziare.com Vasile Blaga a vorbit despre motivele pentru care PDL nu capitalizeaza masiv nemultumirea populara, despre relatia cu Traian Basescu, cu Emil Boc, dar si despre erorile majore ale actualului guvern.

Sunteti in plin proces de alegeri interne pentru desemnarea candidatului la presedintie. Cum evaluati demersul?

Suntem singura forta politica din Romania care isi stabileste candidatul la prezidentiale prin alegeri interne. Fara experienta, lucrurile puteau sa mearga mai bine sau mai putin bine. Au votat deja peste 40 de mii de membri de partid, peste 68%, alegerile sunt foarte corecte, nu au fost puse sub semnul intrebarii nici macar intr-o sectie de votare.

Ca sa nu fie discutii am luat in calcul doar membrii de partid inregistrati la inceputul competitiei si cu cotizatia la zi platita. Sa nu se inscrie nimeni in partid numai ca sa poata vota. Deci este o reusita.

Exista voci care sustin ca scorul foarte mare, poate surprinzator de mare, obtinut de Catalin Predoiu pana acum ar fi rezultatul unui consemn de partid in aceasta directie.

Nici pe departe. Nu exista nicio directiva catre organizatii. Nu poti sa faci asa ceva pe sub masa. Discutam de participarea la vot a zeci de mii de membri ai PDL. Cine sa ii influenteze?

Decalajul intre domnii Falca si Predoiu e foarte mare si pentru unii a ridicat semne de intrebare.

Este vointa membrilor de partid. Ambii candidati si-au prezentat proiectele de tara.

Ce le raspundeti celor care spun ca dl. Predoiu ar putea fi un iepure pentru un alt candidat care va fi lansat mai tarziu?

Nici pe departe. Daca se pasteaza prezenta de acum vor vota in total 200 de mii de membri PDL. Cum am putea sa nu tinem cont de vointa colegilor nostri? Sunt convins ca vom avea un candidat al dreptei din partea PDL. Dar sa va spun ce au raspuns domnii Predoiu si Falca la aceasta intrebare: daca cineva va fi mai bun decat noi, desi nu credem, vom fi primii lui soldati.

Dar faptul ca veti avea un candidat stabilit prin vot, peste 100 de mii voturi inteleg, nu inchide o eventuala discutie ulterioara despre candidatul unic al dreptei?

Eu am convingerea ca membrii PDL au mare grija si aleg cel mai bun candidat din zona dreptei. Toate analizele arata ca acela care va fi desemnat de PDL, el va fi candidatul dreptei. Discutia despre candidatul unic al dreptei se poarta prea mult in jurul persoanelor si prea putin in jurul procentelor.

Nu cred ca sunt corecte abordarile celor care spun ca nu va exista un candidat unic al dreptei pentru ca PDL nu isi va retrage propriul candidat. Problema nu e de a elimina pe nimeni din joc, ci de a te baza pe cel mai bun dintre candidatii de pe dreapta. Si ganditi-va cat de legitim este intr-o cursa pe dreapta candidatul care are deja atat de multe voturi in spate.

Se discuta foarte mult despre unificarea dreptei in ultima vreme. Care e viziunea democrat liberalilor in aceasta chestiune - alianta, fuziune? Acceptati dizolvarea PDL intr-un partid mai mare, al dreptei?

Nu am vazut niciun membru PDL care sa isi doreasca sa renunte la culorile, sigla si imnul lui. Am pus aceasta intrebare la toate intalnirile, cu sute si sute de oameni. Nici nu intra in discutie dizolvarea PDL. Exista insa alte variante, deja verificate.

Formula aliantei. Am avut Alianta DA. Am decis atunci ca o alianta solida se bazeaza pe cunoasterea fortelor partidelor. Sondajele sunt sondaje. Daca va amintiti, in 2004, PD si PNL au candidat la locale pe liste comune doar in Bucuresti si in Cluj. In rest, ne-am sprijinit reciproc in turul al doilea. Iar raportul de forte in alianta a fost calculat in functie de cercetarile sociologice si de rezultatul de la locale. Si alianta a functionat.

Alt exemplu este chiar PDL. PD obtinuse 29% la europalamentare si PLD era un partid in crestere, cu 8% la acele alegeri. Am fuzionat si am scos 34% in urmatoarele alegeri. In acest moment, fara sa jignim pe nimeni, mai indicata ar fi o fuziune prin absorbtie in PDL. Daca nu se poate fuziune, putem gandi o alianta, dar dupa europarlamentare la care PDL va merge singur.

Ati vorbit despre Alianta DA. Negociati o reapropiere de PNL?

Eu nu am nicio negociere cu PNL, nici macar informala, cu atat mai putin institutionalizata. Eu nu pot negocia cu un partid care doar in visele d-lui Antonescu mai e de dreapta. Uitati-va se ce intampla dupa discutiile cu FMI. O guvernare USL pusa in genunchi. Dupa un an si jumatate liberalii nu sunt in stare sa impuna o masura de dreapta.

Ponta impune noi taxe si impozite, dar nici macar nu poate pastra locurile de munca mostenite. Nu sa creeze milionul de locuri de munca. Sunt cu 50 de mii de locuri de munca in octombrie 2013 fata de anul trecut. Reducerea CAS ar fi fost singura masura de dreapta posibila, dar nici pe asta nu o fac.

Deci, nu am nicio discutie cu PNL. Dar pe de alta parte, in perspectiva, in 4, 5, 8 ani de zile va fi nevoie si de un mare partid pe dreapta. Sunt sustinatorul de principiu al unei astfel de constructii. Nici nu poate fi vorba despre discutii referitoare la sustinerea candidatului PNL in persoana d-lui Antonescu.

Dar in persoana d-lui Tariceanu?

Nu-l aud sa-si exprime astfel de ganduri. Si nu vad sa aiba o opozitie foarte puternica in discursul PNL.

Spuneati recent ca dl. Tariceanu este un om autentic de dreapta cu care PDL a colaborat foarte bine. Eu imi amintesc ca premierul Tariceanu a dat PD afara de la guvernare. Ati fost unul dintre ministrii demisi atunci. L-ati reevaluat?

Eu am fost intrebat daca-l consider un om de dreapta. Indiscutabil este un om de dreapta si a fost un bun prim ministru. Si ministrii PD din cabinetul lui au fost la fel de respectati ca aceia din PNL. Despre asta era vorba. Da, este adevarat ca am fost scosi de la guvernare de domnia sa, dupa cum este la fel de adevarat ca este principalul vinovat pentru realizarea coalitiei de guvernare PDL - PSD in 2008.

Aveam mandat din partea PDL pentru constituirea unui guvern PDL - PNL. Si ne-am dus la sediul PNL, inclusiv dl. Boc si cu mine. Dl. Tariceanu n-a avut timp de noi, a plecat la Varsovia, ne-a lasat sa discutam cu colegii domniei sale si a pus conditii de neacceptat, adica functia de premier in conditiile in care aveam cei mai multi parlamentari.

A fost o vina crearea acelei coalitii?

Ce a fost, a fost. Am facut parte dintre cei 8 membri ai conducerii PDL care s-a opus acelei aliante si cum au evoluat lucrurile in 2009, apreciati si dvs.

Deci va puteti gandi la o apropiere de PNL cu conditia schimbarii lui Crin Antonescu?

Nu pot pune acum astfel de conditii. PNL este in alianta de guvernare, are jumatate din ministrii acestui guvern care nu rezolva nimic. Eu discut despre PDL care sunt convins ca va avea un candidat puternic sustinut de intreaga dreapta.

Daca se rupe USL, PDL este dispus sa intre la guvernare?

Nu intram sub nicio foma alaturi de PSD la guvernare. El are o majoritate, cu tot cu UDMR care e cu arma la picior, cu ce a luat de la PPDD. Cel mai cinstit este sa reintram prin alegeri, atunci cand vor avea ele loc, probabil in 2016, dar nu se stie.

Eu nu stiu cum vor iesi din iarna acesti guvernanti, saracind populatia. Au introdus noi taxe si nu se va scumpi doar carburantul. Se vor scumpi toate. Impozitul acela pe cladiri speciale, pe stalpii de electricitate, pe retelele de transport, cine il va suporta? Tot cetatenii pentru ca aceste costuri vor ajunge la cetatean.

Au marit salariul minim la 800, il vor mari la 900 de lei si ne promit micsorarea CAS din iulie. Sefa misiunii FMI spune insa ca nici vorba de asa ceva. Vom vedea, ca trebuie sa apara proiectul de buget. Ce ai facut de fapt tu, guvern iresponsabil? Ai pus presiune in plus pe angajator. Ce va face el? Va da afara.

Noi am propus cresterea salariului minim la 1.000 de lei concomitent cu reducerea CAS cu cinci procente la angajator si scutirea de impozitul pe venitul reinvestit pentru capitalizare. Asa se creeaza locurile de munca, asa se mareste cinstit baza de impozitare.

Politica PSD este sa faca oamenii dependenti de stat, iar PNL o impartaseste. Angajatorul e considerat o categorie defavorizata. Nu mai stiu ce biruri sa puna pe ei. Numai in acest an au aparut 28 de noi taxe, iar incasarile sunt mult mai mici. Pentru anul viitor USL isi propune doar 6% pentru investitii, pe cand noi, in cel mai greu an al crizei 2010, am alocat 10%. Guvernarea de stanga e un dezastru pentru Romania.

Si totusi nu capitalizati politic acest dezastru pe care il invocati. Ati crescut, potrivit sondajelor dvs, pana la 19%, cam 4-5 procente. Dar e cam putin avand in vedere dezastrul pe care il invocati. Cum va explicati reticenta electoratului?

In primul an de guvernare este foarte greu sa cresti in opozitie. Am avut experienta asta si in 2001.

Sunteti in al doilea an. Ati plecat de la guvernare in mai 2012.

Alegerile au fost in decembrie anul trecut, nu in mai.

Cea mai mare parte a electoratului, inclusiv a electoratului dvs s-a retras in absenteism. Cum va propuneti sa atrageti nehotaratii?

Numai propunand masuri de dreapta pentru relansarea economiei, un stat puternic, dar mai mic care sa respecte cetatenii. Dreapta nu e reprezentata de un nucleu de intelectuali foarte bine pregatiti, ci de toti oamenii care muncesc cinstiti, isi platesc obligatiile la stat si nu stau cu mana intinsa. Statul trebuie sa ii respecte. Nu propunem imposibilul.

Guvernarea proasta a USL si actiunile PDL in parlament si in teritoriu, propunerile pe care le avem pentru fiecare zona vor produce efecte. Avem zece seturi de masuri pentru relansarea economica. Avem propuneri pentru fiecare zona. Am prezentat aproape toate strategiile sectoriale in toata tara. Cea pe sanatate o vom prezenta saptamana viitoare.

Intre propuneri este si o schimbare a legii de finantare a partidelor politice? Este bine cunoscut ca evaziunea este sustinuta de politic pentru a alimenteaza cu bani negri campaniile. Sunteti pentru o schimbare legii de finantare a partidelor politice?

Legea este suficient de transparenta. Poate fi imbunatatita, dar este in standardele europene. Daca legea este respectata si organele statului isi fac datoria, lucrurile acestea nu se intampla. Scandaluri de finantare a campaniilor se intampla si in state mari, standarde de democratie, precum Germania.

PDL are o relatie tensionata cu Traian Basescu. Presedintele l-a atacat sever pe dl. Predoiu, a dezavuat implicit alegerile interne. Partidul s-a mobilizat totusi la aceste alegeri, iar dl. Predoiu castiga detasat. In aceste conditii, mai e cale de reapropiere intre Traian Basescu si PDL?

Pe mine ma preocupa soarta PDL si despre ea vorbesc. Nu m-am certat cu presedintele, am avut puncte de vedere diferite, partidul a optat. Eu vreau un PDL foarte puternic care sa scoata un scor foarte bun la europarlamentare si sa castige prezidentialele. Astfel incat sa pregatim succesul pentru 2016.

V-ati intalnit cu Traian Basescu recent. Cine a initiat intrevederea?

Cand iti vin mesageri, am considerat potrivit sa dau un telefon si l-am dat.

A fost deci ceva la mijlocul distantei?

Apreciati dvs.

Recent Emil Boc a absentat de a o reuniune de partid la care isi confirmase prezenta, preferand sa ia masa cu Traian Basescu si Elena Udrea. Imaginea pe care a proiectat-o aceasta alegere a d-lui Boc a fost de fisura in PDL. Ulterior dl. Boc nu a fost deloc implicat in alegerile interne din PDL. Din cat stiu a si plecat din tara. Exista aceasta fisura?

Eu nu am simtit asta. Dl. Boc a fost in perioada aceasta la Strasbourg. Iar atunci, daca i-a fost foame a mers la masa. Daca cineva a vrut sa transmita un mesaj, se pare a reusit sa-l transmita, dar nu e nicio fisura in PDL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Vasile Blaga PDL, #candidat unic al dreptei, #alegeri interne PDL prezidentiale, #PDL PNL , #presedinte PDL