Blaga si Anastase ii cer sefului Parlamentului Ungariei sa nu mai vina in Romania

Luni, 04 Iunie 2012, ora 16:55
7697 citiri
Blaga si Anastase ii cer sefului Parlamentului Ungariei sa nu mai vina in Romania

Presedintii celor doua camere ale Parlamentului Romaniei, Vasile Blaga si Roberta Anastase, i-au trimis o scrisoare omologului lor de la Budapesta, Kover Laszlo, prin care ii solicita sa nu mai efectueze vizita in Romania programata pentru ziua de marti, 5 iunie.

Kover Laszlo, care este si presedinte de onoare al Partidului Civic Maghiar din Romania, a fost rugat de cei doi oficiali romani sa isi amane vizita pana dupa alegerile locale din 10 iunie.

"Am luat nota de intentia dumneavoastra de a vizita in perioada urmatoare unele localitati din Romania. Intelegem si apreciem dorinta de a ramane in contact cu membrii comunitatii maghiare din tara noastra. Sunteti la fel de binevenit acum ca si in ocaziile trecute in care am avut placerea de a va intalni.

Acestea fiind spuse, apreciem in mod deosebit daca implicarea domniei voastre ramane in cadrul bine definit al relatiilor noastre bilaterale. Orice raportare directa la procesul democratic intern este, in opinia noastra, in contrast cu spiritul european, fiind contraproductiva in raport cu nevoile si aspiratiile atat ale societatilor noastre, cat si ale minoritatii maghiare.

Pentru Romania si Ungaria, existenta comunitatii maghiare din Transilvania si reprezentarea politica a acesteia pot constitui un liant puternic. Speram ca veti intelege ca, pentru aceasta, este imperios necesar ca participarea la procesul democratic romanesc a reprezentantilor acestei comunitati sa fie libera de orice ingerinta (...)

Suntem convinsi ca o asemenea decizie ar permite evitarea unor eventuale neintelegeri si ar da expresie celor mai bune traditii de dialog si responsabilitate din relatiile noastre", sustin in scrisoare cei doi presedinti ai Senatului si Camerei Deputatilor.

Ulterior, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat ca s-a consultat numai cu presedintele Senatului, Vasile Blaga, in redactarea scrisorii catre presedintele Parlamentului ungar.

"M-am consultat si, impreuna cu presedintele Senatului, am decis sa trimitem o astfel de scrisoare, tinand cont de bunele relatii pe care le-am construit timp de 20 de ani, inclusiv la nivelul parlamentelor Romaniei si Ungariei.

In virtutea acestor relatii, era firesc sa atentionam ca orice gest in perioada de campanie electorala poate fi intepretat si cu siguranta presedintele Parlamentului Ungariei este binevenit ori de cate ori vine in Romania. Este bine ca acest lucru sa nu se intample intr-o perioada de campanie electorala", a spus Roberta Anastase, intr-o interventie pentru Digi 24.

Aceasta a completat ca scrisoarea are legatura cu contextul politic actual, care "este unul tensionat si orice alt gest poate aduce o tensiune in plus si nu cred ca este in interesul niciuneia dintre parti", dar si ca demersul a fost facut numai dupa consultari cu Vasile Blaga, evitand sa raspunda daca a consultat si liderii celorlalte grupuri politice din Parlamentul Romaniei.

Dupa ce a iscat un coflict diplomatic, presedintele Parlamentului ungar revine in Romania

Oficialul maghiar avea programate in Romania o serie de vizite electorale in judetul Mures, unde trebuia sa viziteze opt localitati alaturi de candidati ai Partidului Civic Maghiar.

Vizita oficialului de la Buapesta in Romania a fost anuntata, luni, de presedintele PCM Mures, Laszlo Gyorgy, care a precizat faptul ca Laszlo Kover va fi prezent in Mures in calitate de presedinte de onoare al PCM.

"Maine, 5 iunie, domnul presedinte de onoare al PCM, Kover Laszlo, va fi prezent in judetul nostru pentru a sustine candidatii nostri din mai multe localitati (...) Maine va fi prezent in opt localitati, printre care Targu Mures, Sovata, Miercurea Nirajului, Sighisoara, Acatari. Ne va sustine candidatii si ne va ajuta in campania electorala", a declarat Laszlo Gyorgy.

Jobbik, despre scandalul Nyiro Jozsef: Guvernul roman foloseste metode comuniste

Presedintele Parlamentului maghiar a provocat un scandal diplomatic intre Romania si Ungaria, dupa ce a criticat in termeni foarte duri autoritatile de la Bucuresti.

Kover Lazslo a declarat, in 27 mai, la Ohorheiu Secuiesc, dupa ce s-a decis amanarea ceremoniei de reinhumare a scriitorului nationalist maghiar Nyiro Jozsef, ca "a fost foarte surprinzator comportamentul neprietenos, necivilizat si barbar al noului Guvern roman de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni in pamantul natal" si ca "a existat o adevarata vanatoare dupa urna cu cenusa", care "a depasit limita comicului".

Ponta: Viktor Orban trebuie sa ceara scuze Romaniei

La scurt timp, premierul Victor Ponta a declarat ca prim-ministrul ungar Viktor Orban "are obligatia sa se delimiteze" de declaratia presedintelui Parlamentului maghiar, care a "venit in Romania si a jignit Guvernul Romaniei si pe reprezentantii Romaniei" si "sa ceara scuze in numele Ungariei".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Blaga Anastase scrisoare Parlament ungar, #Blaga Anastase scrizoare Kover Laszlo, #presedinte Parlament Ungaria vizita Romania , #presedinte Senat