Editorial: Biserici cu slogan

Autor:
Miercuri, 11 Iunie 2008, ora 09:50
1993 citiri
Editorial: Biserici cu slogan

Pai sa nu vina extraterestrii la noi sa faca putina ordine, daca am ajuns ca preotii sa promita ca-i indeamna pe credinciosi sa voteze pentru Sorin Oprescu sau Vasile Blaga, in schimbul unor donatii? Sa vina, sa ne trazneasca de idioti!

Acuma, nu ca sursa informatiei, Academia Catavencu, ar fi cea mai credibila. Nenumarate dume jurnalistice au supravietuiti maturarii de pe scena deontologilor dupa ce au fost publicate in paginile revistei. Iar in cazul de fata, din filmuletele prezentate de AC nu se poate desprinde o fraza in care se face clar legatura intre donatie si promisiunea indemnului din amvon. E o chestie de deductie.

Insa posibilitatea ca preotii sa-si traga inca un turnulet spre Dumnezeu gratie propagandei electorale nu e un fenomen de natura sa genereze neincredere in posibilitatea ca el sa zugraveasca niste realitati.

Si am un exemplu graitor. Intr-un orasel din Ardeal, un paroh care are in gestiune jumatate din suflarea localitatii a devenit, in urma alegerilor locale, consilier. Cu o saptamana inaintea scutinului, nu s-a sfiit sa le spuna enoriasilor sa se stranga la urne, deoarece e candidat.

Si nu asta ar fi cea mai condamnabila atitudine. Ideea e ca nenea purtator de sutana a ajuns un rasfatat al tuturor puterilor de dupa revolutie, care l-au vizitat, i-au apreciat biserica aflata in constructie (grandioasa, ca sa-i amplifice vocea spre Dumnezeu), iar omul s-a angajat, dupa ce a cerut bani pentru o zugraveala, sculptura, drum, tencuiala, clopot de doi metri si candelabru (sa-l vada Doamne-Doamne cum pupa icoanele), sa serveasca patria fara echivoc.

Si a primit de la toti - PSD, CDR, Alianta. Daca avea UDMR pusculita guvernamentala cu bani, probabil ca ar fi fost in stare sa le presteze campanie si ungurilor, intr-un judet unde ranile din perioada horthysta inca nu s-au inchis, iar oamenii sunt convinsi ca Uniunea vrea sa sparga Transilvania in bucati.

Cum biserica este stat in stat, si nu si-a exprimat clar optiunea de-a-si curata randurile de pomanagii, profitori si fosti turnatori, si cum toata lumea are nevoie de ea, spre slujitorii Mantuitorului (care nu propovaduia dezbinarea, stare generata de politica, ci iubirea) nu va indrepta nimeni, niciodata, o bila de popice.

Si emblematic este votul din Comisia juridica a Camerei Deputatilor, unde, cu exceptia UDMR (care, deoarece se lupta cu fenomenul scindarii minoritatii, nu are nici un interes sa zdruncine increderea electoratului sau in preotii maghiari, multi dintre ei colaboratori ai fostului regim), amendamentul PSD privind scoaterea preotilor de sub incidenta CNSAS a fost votat fara convulsii si tresariri de constiinta. Iar daca nu se producea o incurcatura care a dus la lipsa a doi deputati, amendamentul trecea si de plen in aceasta forma.

Ma intreb insa de ce-i voteaza poporul pe preoti, cunoscandu-le firea, daca a inteles din predici ca dezbinarea e impotriva dogmei. Si de ce ar asculta indemnurile politice, daca a priceput ca a fi impotriva dogmei echivaleaza cu a-l palmui pe Dumnezeu?

Si, in general, daca tot construim atatea biserici, oare de ce nu pasim in ele cu ochii deschisi si spalati in urechi, pentru a gasi in ele refugiul de care avem atata nevoie?

Cristian Mihai Chis

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Sorin Oprescu, #Vasile Blaga, #preoti, #biserici , #Sorin Oprescu