La 18 ani de la Mineriada, Bucurestiul e in pragul capitularii

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 13 Iunie 2008, ora 13:05
5971 citiri
La 18 ani de la Mineriada, Bucurestiul e in pragul capitularii

Parca niciodata in ultimii ani, mineriada din 13-15 iunie nu a bantuit mai mult actualitatea. Turul al doilea al alegerilor locale are loc exact in ziua in care se implinesc 18 ani de cand minerii adunati la Romexpo primeau multumirile presedintelui de atunci, Ion Iliescu, pentru inaltul spirit civic de care au dat dovada cu o zi inainte cand au ciomagit temeinic orice bucurestean cu aspect de intelectual, liberal sau taranist.

Cei tineri, cu ochelari sau barba, n-aveau scapare. Minerii vigilenti au gasit la partidele istorice masini de facut dolari si droguri si au aplicat pedeapsa pe loc, cu acelasi inalt spirit civic.

A fost un episod care a cutremurat lumea civilizata si a traumatizat cumplit capitala unei tari de-abia trecuta printr-un alt macel. Un episod pentru care, pana acum, nu a fost nimeni pedepsit, iar sansele pentru asa ceva sunt din ce in ce mai mici.

A fost momentul in care Ion Iliescu parea sa-i fi pierdut defintiv si irevocabil pe bucuresteni. Fostul presedinte a fost chiar urmarit penal pentru instigare la violentele de atunci, insa Curtea Constitutionala a blocat practic judecarea lui, prin decizia care a avut ca efect trimiterea dosarului mineriadei de la Parchetul militar, care il instrumentase pana acum, in civil.

Cu exceptia catorva ONG-uri, in frunte cu Asociatia 21 Decembrie, bucurestenii par sa se fi resemnat in privinta mineriadei. Intr-un fel, confruntarea electorala de duminica a redeschis rana, insa ramane de vazut daca ea mai sangereaza si mai doare.

Paradoxurile uitarii

Unde ne aflam asadar la 18 ani dupa mineriada? Intr-un imens paradox.

Liberalii, ciomagiti in 14 iunie in numele inaltului spirit civic incurajat de Ion Iliescu, s-au aliat de facto cu partidul fostului presedinte.

De un an de zile, guverneaza spijiniti de un PSD reintrat cu totul sub controlul omului in care liberalii vedeau, acum 18 ani, un dusman de moarte.

Taranistii, si ei rapusi de inalt civicele bate mineresti, au batut palma cu PSD, culmea, tocmai la Timisoara.

Si cine candideaza pentru primaria Capitalei?

Pe de o parte avem un fost membru FSN, care nu a avut treaba direct cu mineriada, dar care la vremea ei ocupa o inalta demnitate din care n-a simtit nicidecum nevoia sa demisioneze in semn de protest fata de barbaria comisa in Bucuresti.

Vasile Blaga s-a dezis abia mai tarziu de Ion Iliescu, urmandu-l pe Petre Roman, tradat de seful statului la urmatoarea descindere minereasca in Capitala.

De partea cealalta, avem un om care a intrat in politica dupa mineriada, dar care, atunci cand a facut-o, s-a dus direct alaturi de omul responsabil pentru acel episod barbar. Sorin Oprescu, care pretinde ca i-a tratat pe cei batuti de mineri, nu pare sa fi fost deloc deranjat de violentele cumplite pe care nu le-a condamnat niciodata.

In acest fel, chiar daca nu a participat direct la mineriada, Sorin Oprescu si-a asumat-o la pachet cu Ion Iliescu.

Poate ca soarta lui Cristian Paturca este emblematica pentru soarta idealurilor din care s-a nascut fenomentul Piata Universitatii, curmat de lampase. "Golanul" care credea ca e mai bine mort decat comunist a ratat adaptarea la noile valori si a fost aruncat in strada.

De altfel, acolo in strada si doar acolo, este si ultimul simbol al crezurilor din mai - iunie 1990 - o troita in rondul de la Universitate.

15 iunie 2008 ar putea marca inchiderea unui cerc. O eventuala alegere a lui Sorin Oprescu ar insemna, de fapt, capitularea Bucurestiului in fata lui Ion Iliescu.

Daca asa va fi, atunci pentru urmatorii ani nu putem decat sa uram Capitalei: Noroc bun!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
Republica Moldova se pregătește pentru alegeri prezidențiale și referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană
Republica Moldova se pregătește pentru alegeri prezidențiale și referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană
Alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană (UE), iniţiat de şefa statului, Maia Sandu, vor fi organizate în aceeaşi zi, pe 20 octombrie 2024, a anunţat...
#mineriada, #alegeri, #Sorin Oprescu, #Vasile Blaga , #Sorin Oprescu