Oprescu si Blaga - candidatii cu programe degeaba

Autor:
Miercuri, 11 Iunie 2008, ora 18:55
4891 citiri
Oprescu si Blaga - candidatii cu programe degeaba

Himera unei "autostrazi suspendate" si o harta cu multe linii colorate care nu spun nimic - asta e tot ce ramane din "proiectele" pe care candidatii Sorin Oprescu si Vasile Blaga au anuntat la inceputul campaniei electorale ca le vor propune bucurestenilor.

Ne-au asigurat ca sunt gata oricand sa puna pe masa "solutii" si s-au pierdut, de fapt, in aceleasi discutii care seamana mai mult cu eternele cocosisme dambovitene decat cu o dezbatere electorala adevarata.

In talk-show-uri si-au "cheltuit" minutele repartizate de CNA mai mult pe ironii, atacuri si auto-victimizari decat pe explicarea "proiectelor" care au ramas la stadiul de stereotip verbal de campanie. In aceste conditii, nimeni nu se mai mira de ce votul de duminica va fi unul emotional.

Cei care ar dori, totusi, sa afle ce ascund mapele pe care candidatii le flutura de cate ori vor sa demonstreze ca se gandesc si la confortul concret al bucurestenilor au la dispozitie o singura sursa: site-urile celor doi pretendenti la fotoliul de primar.

Solutii preluate de la Videanu

Daca sunteti suficient de curiosi sa accesati paginile web, trebuie sa va dezamagesc din start: nu veti avea nici o revelatie, nu veti descoperi nici o solutie miraculoasa. Veti gasi doar solutii in mare parte asemanatoare la eternele si obsedantele probleme ale Capitalei: traficul, spatiile verzi, maidanezii sau curatenia.

Pe pagina de internet a lui Vasile Blaga vedeta este aceeasi harta care i-a devenit leitmotiv si pe afise sau in clipurile electorale. Cu ochelarii pe nas si un creion in mana, Blaga ne promite ca ne va redesena intreaga viata de locuitori ai Bucurestiului, nu doar strazile sufocate de masini si soferi nervosi ca au prins pentru a cincea oara acelasi semafor.

"Solutiile pe care le propun sunt solutii sanatoase, care urmaresc rezolvarea problemelor de fond in cel mai scurt timp posibil. Nu sunt solutii magice, sunt solutii realiste, cu termene precise, avand la baza studii aprofundate", ne spune candidatul, ca un preludiu la cele patru raspunsuri gasite de el pentru rezolvarea haosului din trafic: modernizarea infrastructurii, amenajarea a 100.000 de locuri de parcare, semafoare inteligente si un transport public de calitate.

Adica exact solutiile promise si de Adriean Videanu si amanate pana la calendele electorale, cand sunt, iata, numai bune de reciclat.

Capitolul "spatii verzi" este tot o clona dupa ideile lui Adriean Videanu. Vasile Blaga mizeaza si el tot pe "centura verde" care ar fi urmat sa inconjoare Capitala si in programul electoral al lui Videanu, dar si pe plantarea a 200.000 de platani. In urma cu aproape un an, in iulie, actualul primar le propunea primarilor de sector plantarea a 100.000 de astfel de arbori.

De altfel, marea majoritate a proiectelor lui Vasile Blaga sunt reluari sau continuari ale celor incepute de Adriean Videanu. Ca si colegul sau de partid, candidatul PDL identifica corect lipsurile Capitalei, insa, asumandu-si aceleasi solutii, Blaga risca sa plateasca pretul lipsei de performanta a mandatului Videanu.

Si, la fel ca in prestatiile publice, cand accepta ca principalul sau agent electoral sa fie Traian Basescu, sa plateasca o factura usturatoare pentru lipsa de personalitate si originalitate.

Program electoral sec si sobru

Constient ca este perceput exact invers decat Blaga, respectiv ca victima a excesului de personalitate si al originalitatii cu orice pret, Sorin Oprescu incearca sa-si remedieze imaginea printr-un program electoral sec si sobru.

Fiecare problema a Capitalei este prezentata schematic, prin doua sectiuni- "probleme actuale", respectiv "Sorin Oprescu va propune". Spre exemplu, pentru "reforma administrativa" Oprescu considera ca isi poate convinge electoratul ca i-a inteles durerile doar prin cateva enunturi: "Probleme actuale: Birocratie excesiva; Functionari insuficient pregatiti si motivate; Lipsa unei viziuni integrate a serviciilor ".

Imediat dupa diagnostic, Sorin Oprescu scrie si reteta: "Pozitionarea Primariei ca furnizor de servicii pentru cetateni; O noua abordare de management, axata pe eficienta operationala; Planuri de training si formare profesionala pentru functionarii din Primarie; O noua strategie de imagine si comunicare."

La capitolul "trafic", candidatul independent pastreaza acelasi sistem criptic de prezentare a solutiilor: "Plan de dezvoltare a infrastructurii rutiere; Extinderea sistemului de management al traficului; Extinderea magistralelor de metrou; Adaugarea de rute noi; rute deservite pe timpul noptii si benzi dedicate transportului public; Sisteme informatice de monitorizare a mijloacelor de transport in comun, in scopul eficientizarii circulatiei; Imbunatatirea calitatii serviciilor de taximetrie"- in principiu aceleasi raspunsuri "corecte" date si de Blaga, fara vreun element de garantie suplimentar.

In programul sau, Sorin Oprescu simte, insa, nevoia si de cateva elemente originale: "echiparea" cu tehnologie wireless a parcurilor si expozitiilor, constructia unui nou Spital Municipal sau Constructia unui parc tematic sportiv pentru rolleri, skateri si biciclisti.

Solutii asemanatoare

In principiu, nimeni nu-i poate reprosa lui Vasile Blaga sau lui Sorin Oprescu ca nu si-au construit un program electoral potrivit. Amandoi vorbesc, in fond, despre aceleasi lucruri care ne macina zilnic confortul si prezinta, in mare masura, aceleasi solutii.

Tocmai de aceea, nici unul dintre ei nu ar avea de castigat mare lucru daca ar renunta la show-ul electoral si s-ar apuca sa prezinte la televizor solutiile tehnice. N-ar demonstra decat ca amandoi vorbesc aceeasi limba, insa se inteleg separat. In plus, nici unul dintre ei nu ofera ceva in plus: garantia ca vesnicele noastre chinuri vor lua sfarsit o data cu victoria sa.

Pe de alta parte, in 19 ani ne-am obisnuit, deja, sa luam votul drept un pariu pierdut din start. Macar cu show-ul sa ramanem!

Oana Dobre

Vasile Blaga a ieșit la atac: ”Minte excepțional!” Fostul om de încredere al lui Traian Băsescu nu mai prinde post la Bruxelles
Vasile Blaga a ieșit la atac: ”Minte excepțional!” Fostul om de încredere al lui Traian Băsescu nu mai prinde post la Bruxelles
Vasile Blaga, politicianul PDL care a trecut în PNL și, după ce l-a susținut pe Traian Băsescu, și-a exprimat sprijinul pentru Klaus Iohannis în vederea propulsării fostului primar la...
Câți români care dețin mașini electrice au un singur autoturism. "Încă două termice, orice s-ar întâmpla, am cu ce să mă mișc"
Câți români care dețin mașini electrice au un singur autoturism. "Încă două termice, orice s-ar întâmpla, am cu ce să mă mișc"
Cei mai mulți șoferi sunt de acord că mașinile electrice sunt ideale pentru deplasări în oraș. Totuși nu toată lumea își permite să întrețină două sau mai multe mașini cu toate...
#Sorin Oprescu, #Vasile Blaga, #programe, #solutii , #Sorin Oprescu