Presa de azi: Banii nu aduc Primaria

Vineri, 04 Iulie 2008, ora 07:18
1872 citiri
Presa de azi: Banii nu aduc Primaria

Vasile Blaga a platit, Sorin Oprescu a iesit, scrie vineri Evenimentul Zilei. Sumele mari investite in publicitatea electorala (panotaj stradal si machete pentru presa scrisa) nu au reusit sa compenseze, pe ultima suta de metri, notorietatea redusa a

candidatilor care si-au dorit sa fie primari.

Potrivit unei monitorizari a publicitatii stradale si de presa, data joi publicitatii de Asociatia ProDemocratia, independentul Sorin Oprescu a castigat Primaria Capitalei, desi a cheltuit in turul doi doar 0,8 lei pentru un vot, in timp ce contracandidatul sau, democrat- liberalul Vasile Blaga, a investit 6,3 lei in fiecare alegator.

Cam tot atat a costat votul in Bucuresti si in primul tur de scrutin, cand Oprescu a pus in joc - 0,6 lei, iar Blaga - 6,2 lei.

"Cheltuielile n-au dat masura votului. Nu se poate spune ca Blaga n-a avut notorietate, dar n-a avut notorietatea unui candidat la Primaria Capitalei, si de aici si cheltuielile mari", explica Cristian Parvulescu, presedintele APD.

PD-L, campionul cheltuielilor in campania electorala, titreaza Romania libera. Candidatul PD-L Vasile Blaga la Primaria Bucuresti a cheltuit de cinci ori mai mult decat candidatul independent, Sorin Oprescu, in turul doi al alegerilor, se arata intr-un raport al Asociatiei Pro Democratia.

Facand comparatie cu numarul de voturi primite in turul secund, Blaga a dat 6,3 lei pentru un vot, in timp ce Oprescu a cheltuit 0,8 lei pe un vot, de circa opt ori mai putin decat contracandidatul sau. Pro Democratia releva faptul ca Blaga a cheltuit in campania din 2008 suma de 1.524.536, in timp ce Ludovic Orban a cheltuit 525.619 lei, iar Sorin Oprescu a dat doar 266.545 lei.

De asemenea, raportul prezinta si situatia comparativa a cheltuielilor monitorizate pentru candidatii alesi in functia de primar in 2004, care au candidat si in 2008. Reiese astfel ca liberalul Andrei Chiliman a cheltuit in 2008 cu 475% mai mult decat in 2004, el punand in joc, in 2008, 617.404 lei, fata de 130.000 cheltuiti in campania din 2004.

In schimb, social-democratul Marian Vanghelie a cheltuit in 2008 doar un sfert din suma folosita in 2004. El a cheltuit in aceasta campanie electorala doar 122.416, fata de 500.000 in campania din 2004.

Raportul Pro Democratia arata ca o parte din candidatii pentru functia de primar de sector din 2004 si-au redus considerabil cheltuielile in campania din 2008.

Gandul ne anunta ca Blaga si Murgeanu au aruncat cu lopata banii pe fereastra. Vasile Blaga a cheltuit 6,3 lei pentru un vot obtinut in turul al doilea al alegerilor pentru Primaria generala, in timp ce principalul sau contracandidat, Sorin Oprescu, a alocat 0,8 lei pentru un vot favorabil.

De asemenea, primarul Clujului, Emil Boc, a cheltuit de trei ori mai mult pentru a fi reales decat Sorin Oprescu, noul primar al Bucurestilor.

Acestea sunt doar cateva dintre concluziile unui raport dat publicitatii ieri de asociatia Pro Democratia, cu referire la banii din campania pentru locale.

Este vorba doar despre banii albi, asa cum apar ei in contabilitatea candidatilor, seful APD, Cristian Parvulescu, subliniind ca "bunul simt" ne spune ca banii din "publicitatea gri" sunt mult mai multi si, firesc, imposibil de cuantificat.

Raportul Pro Democratia, "Re-guli si nereguli in alegerile locale din 2008", s-a concentrat asupra alegerilor din Bucuresti, Cluj, Iasi, Brasov, Constanta, Craiova, Focsani si Iasi.

Din Gardianul aflam ca banii nu aduc primaria. Au cheltuit mai mult, dar au obtinut voturi mai putine. Candidatii PD-L la locale au fost campioni la cheltuirea banilor de campanie, dar nu au reusit sa-i convinga pe bucuresteni sa-i voteze, dupa cum releva un Raport al Asociatiei ProDemocratia.

Democrat-liberalul Vasile Blaga a cheltuit de opt ori mai multi bani in turul doi al localelor decat independentul Sorin Oprescu, ajuns primar. Raportul Asociatiei ProDemocratia dat joi publicitatii arata ca Vasile Blaga a cheltuit 6,3 lei pentru un vot, iar Oprescu doar 0,8 lei, deci de circa opt ori mai putin decat contracandidatul sau.

Per total, candidatul PD-L a cheltuit, oficial, in campanie pentru ambele tururi de scrutin, 1.524.536 lei, urmat de candidatul liberal Ludovic Orban cu 525. 619 lei. Suma totala cheltuita de independentul Sorin Oprescu se ridica la 266.545 lei.

Prea multi bani pentru nimic, scrie si Jurnalul National. Desi a pierdut Primaria Capitalei, Vasile Blaga (PD-L) a investit in campania din turul al doilea mult mai multi bani decat contracandidatul sau, Sorin Oprescu.

Potrivit unui raport al Asociatiei Pro-Democratia, Blaga a cheltuit 6,3 lei pentru un vot, in timp ce Oprescu, doar 0,8 lei. Monitorizarea realizata de Asociatia Pro-Democratia (APD) arata ca Blaga conduce in topul cheltuielilor, el consumand in cele patru saptamani de campanie electorala nu mai putin de 1.524.536 de lei, aproape de trei ori mai mult decat urmatorul clasat, Ludovic Orban.

Conform raportului, liberalul a aruncat in cursa pentru castigarea Primariei Bucuresti suma de 525.619 de lei, in timp ce independentul Sorin Oprescu s-a situat pe locul al patrulea, dupa pesedistul Cristian Diaconescu, cu un volum de cheltuieli de 266.545 de lei.

"Spălătorul de cadavre". Ce pensie lunară are omul de televiziune Mihai Tatulici, după 48 de ani de activitate
"Spălătorul de cadavre". Ce pensie lunară are omul de televiziune Mihai Tatulici, după 48 de ani de activitate
Mihai Tatulici (75 ani), unul dintre cei mai influenți oameni de televiziune după 1990, s-a retras definitiv acum 11 ani. El a refuzat să revină, în ciuda propunerilor pe care le-a avut,...
Curtea Constituțională a Republicii Moldova a stabilit că foștii membri ai partidului
oligarhului rus Ilan Șor au voie să participe la alegeri
Curtea Constituțională a Republicii Moldova a stabilit că foștii membri ai partidului oligarhului rus Ilan Șor au voie să participe la alegeri
Curtea Constituţională din Republica Moldova a anulat marţi legislaţia care urmărea să interzică accesul la alegeri al foştilor membri ŞOR, partidul oligarhului fugar prorus Ilan Şor,...
#Blaga, #Oprescu, #bani, #primarie, #voturi, #alegeri , #Sorin Oprescu