Revista Presei: De ce s-a produs ruptura dintre Basescu si Blaga

Luni, 18 Aprilie 2011, ora 07:50
3743 citiri
Revista Presei: De ce s-a produs ruptura dintre Basescu si Blaga
Foto: Jurnalul National

Campania interna pentru sefia PD-L s-a animat dupa ce presedintele Traian Basescu s-a aratat foarte deranjat ca i-a fost folosit numele, drept urmare i-a transmis lui Vasile Blaga ca partidul n-are nevoie de un caporal, ci de un presedinte.

Presa centrala diseaca in editia de luni supararea si motivele care au produs ruptura dintre seful statului si fostul sau om de incredere.

Basescu face instructie cu "caporalul" Blaga, titreaza Adevarul. Evenimentul Zilei incearca sa explice de ce s-a produs ruptura dintre Basescu si Blaga, iar Gandul dezvaluie ce a raspuns presedintele intrebat de ce se implica in campania PD-L.

Romania Libera ia pulsul Opozitiei in legatura cu acest razboi, despre care crede ca nu este decat o "perdea de fum".

Adevarul: Basescu face instructie cu "caporalul" Blaga

Relatiile de stransa colaborarea dintre Traian Basescu si Vasile Blaga par sa fi apus de multa vreme. Seful statului l-a acuzat pe secretarul general al PD-L ca s-ar folosi de relatia cu el pentru a atrage voturi, titreaza Adevarul in editia de luni.

Basescu l-a mai acuzat pe Blaga ca "si-a insusit un atac provenit din televiziunile lui Vintu si Voiculescu", atunci cand a declarat ca vrea sa-i fie sefului statului "un partener vertical, nu sluga".

Presedintele a tinut sa se distanteze de toate incercarile lui Vasile Blaga de apropiere de el.

"Traian Basescu reia apelul catre competitorii care si-au anuntat candidatura la conducerea PD-L, precum si catre sustinatorii acestora, sa nu mai invoce sprijinul sefului statului in cadrul campaniei interne. In caz contrar, o reactie a presedintelui este inevitabila", este mesajul transmis si prin intermediul Administratiei Prezidentiale.

Jurnalul National: Basescu sterge pe jos cu Blaga

Ruptura dintre doi fosti parteneri este ilustrata in termeni mai duri de cei de la Jurnalul National: Basescu sterge pe jos cu Blaga.

Acestia noteaza ca presedintele Traian Basescu i-a "acordat" gradul de caporal lui Vasile Blaga, unul considerat insuficient pentru a putea conduce partidul.

Seful statului si-a exprimat preferinta pentru sefia PD-L: adica Emil Boc, un vechi "partener" pe care il are din 2004.

"PD-L nu poate fi condus prin caprarie, n-are nevoie de un caporal, ci de un presedinte", a atacat Basescu. Presedintele a subliniat faptul ca toata lumea vrea sa fie partenerul sau pentru o continuare, adaugand ca in primul rand el ii crede pe cei care au probat parteneriatul, subliniind ca se refera strict la Emil Boc.

Gandul: Ce a raspuns presedintele intrebat de ce se implica in campania PD-L

Traian Basescu a tinut sa precizeze ca este deranjat si de faptul ca tabara lui Emil Boc se foloseste de numele lui in campania interna, scrie Gandul.

"Deci, am vorbit despre amandoua partile, ca ma implica in mod inacceptabil in campania interna, nu numai despre una din parti. Sa faca bine sa-si vada de sustinerea programelor lor! Eu am anuntat cine este partenerul, pe cine-mi doresc partener, vor sa tina cont, bine, nu vor sa tina cont, iar bine!

In al doilea rand, sunt opinii, eu nu ma duc sa pun pe nimeni cu mana. Dar cand eu sunt implicat in campania interna, nu pot sa nu reactionez, daca ma lasau in banii mei, ii lasam in banii lor!", a declarat seful statului.

In ciuda tuturor declaratiilor, presedintele nu considera ca s-ar fi implicat in vreun fel in campania din PD-L.

Intrebat de Gandul cum se impaca imperativele constitutionale ce ii impun clar sa fie deasupra partidelor cu implicarea sa fatisa in "treburile interne" ale PD-L si in campania pentru sefia acestuia - Traian Basescu a replicat, in stilul sau caracteristic: "Pai, unde ati vazut implicarea?"

Evenimentul Zilei: De ce s-a produs ruptura dintre Basescu si Blaga

Reactia presedintelui Traian Basescu nu a fost una spontana. Cei de la Evenimentul Zilei dezvaluie in editia de luni ca, in cadrul unei intalniri, Basescu i-ar fi cerut lui Blaga sa renunte public la parteneriatul pe care si l-a asumat cu Palatul Cotroceni.

Secretarul general al PD-L nu a facut nimic in acest sens, drept urmare seful statului a iesit public pentru a se delimita.

Potrivit unor surse din PD-L, Basescu s-a aratat nemultumit ca, desi public pledeaza pentru o campanie curata, in spatele usilor inchise Vasile Blaga a sustinut pe de o parte ca actualul Cabinet este unul ineficient, iar pe de alta parte ca va avea o relatie cu Cotroceniul in formula "partener vertical, nu sluga".

Din tabara lui Vasile Blaga, Radu Berceanu ii raspunde lui Traian Basescu, sustinand ca Emil Boc si oamenii sai nu joaca in mod corect in partid si sunt cei care vor sa profite de pe urma presedintelui.

Romania Libera - Antonescu: Viziunea lui Blaga pentru PD-L nu depaseste devotamentul fata de Basescu

In ciuda declaratiilor radicale, cei din Opozitie nu cred in autenticitatea acestui conflict. Romania Libera il citeaza pe Crin Antonescu care a declarat ca viziunea lui Blaga pentru PD-L nu depaseste devotamentul fata de Basescu.

"Din punctul meu de vedere, nicio emotie pentru acest Congres. Sigur, eu deosebesc - si am facut-o totdeauna - pe domnul Blaga de domnul Boc. Numai ca, daca era ceva de sperat de la o alternativa Blaga, altfel ar fi trebuit sa sune directiile, platforma si viziunea domnului Blaga. Viziunea lui nu depaseste devotamentul fata de Basescu, ci promite o pozitie verticala, zice domnia sa", a comentat Antonescu cursa pentru sefia PD-L.

I.U.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#alegeri interne PDL, #atac Basescu Vasile Blaga , #Traian Basescu