Ministrul Cepoi, acuzat de abuz si deturnare de fonduri - DNA, sesizata de ANI (Video)

Marti, 25 Septembrie 2012, ora 10:04
4837 citiri
Ministrul Cepoi, acuzat de abuz si deturnare de fonduri - DNA, sesizata de ANI (Video)
Foto: gov.ro (Arhiva)

Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, este acuzat de Agentia Nationala de Integritate de deturnare de fonduri europene si abuz in serviciu, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si Parchetul General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) fiind sesizate in acest caz.

"Agentia Nationala de Integritate a constatat existenta indiciilor referitoare la posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese, a infractiunilor impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, precum si a celor asimilate infractiunilor de coruptie, de catre Vasile Cepoi, in calitate de fost director al Directiei de Sanatate Publica Iasi, in prezent, ministru al Sanatatii", arata ANI.

Vasile Cepoi ar fi comis aceste fapte in perioada 2009-2010, cand detinea functia de director al Directiei de Sanatate Publica Iasi, implicandu-se de asemenea intr-un proiect cu fonduri europene, aflandu-se astfel intr-un conflict de interese.

Ministrul Sanatatii si sotia sa au obtinut venituri de 190.000 de lei in urma acestor acte, ANI aratand ca faptele sunt de natura penala.

"In urma evaluarilor demarate la data de 27.04.2011, s-au constatat urmatoarele:

- indicii privind posibila savarsire de catre Vasile Cepoi, in calitate de fost director al Directiei de Sanatate Publica Iasi, in prezent, ministru al Sanatatii, a infractiunii de conflict de interese, a infractiunilor impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, precum si a celor asimilate infractiunilor de coruptie.

In calitate de director al Directiei de Sanatate Publica Iasi, Vasile Cepoi a participat la luarea unei decizii prin semnarea unui acord de parteneriat, angajand institutia pe care o conducea la acea data ca partener in Proiectul "Calitate si performanta in sistemul sanatatii publice din Romania", derulat in baza Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Ulterior, Vasile Cepoi, impreuna cu sotia sa, au fost angajati in cadrul proiectului si au obtinut venituri de natura salariala de la beneficiarul Fundatia AMFITEATRU si de la partenerii: Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" Iasi, respectiv S.C. Info Educatia S.R.L.", arata ANI.

Cei de la Agentia de Integritate anunta sesizarea organelor judiciare competente, in privinta suspiciunilor privind acte de coruptie si acte impotriva intereselor Comunitatii Europene savarsite de Vasile Cepoi.

"Avand in vedere cele de mai sus, s-a dispus sesizarea organelor judiciare competente, cu privire la posibila savarsire de catre VASILE CEPOI, in prezent, Ministrul Sanatatii, a infractiunii de conflict de interese, a infractiunilor impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, precum si a celor asimilate infractiunilor de coruptie", mai sustine ANI.

Reactia Guvernului

Guvernul arata printr-un comunicat ca a luat act de acuzatiile grave ce se aduc la adresa lui Vasile Cepoi si ca ministrul se va prezenta la Parchet pentru lamurirea situatiei.

"Guvernul Romaniei a luat act de existenta actiunii ANI in ceea ce il priveste pe Ministrul Sanatatii, domnul Vasile Cepoi, in legatura cu indiciile referitoare la savarsirea infractiunii de conflict de interese. Acuzatiile sunt grave si este absoluta nevoie de clarificarea acestora in cel mai scurt timp.

Domnul ministru se va prezenta la Parchetul General pentru a-si prezenta punctul de vedere, in acest caz.

Daca se va ajunge la o decizie definitiva in acest caz, care sa confirme acuzatiile care au fost aduse in acest moment, domnul Vasile Cepoi isi va pierde pozitia de ministru in Guvernul Romaniei.

Guvernul Romaniei are tot interesul ca astfel de situatii sa fie lamurite si finalizate cu un verdict clar, pentru a nu exista nicio suspiciune cu privire la credibilitatea activitatii sale", precizeaza Biroul de Presa de la Palatul Victoria.

S.R.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Cepoi acuzatii ANI, #Cepoi deturnare fonduri sanatate, #Cepoi DNA abuz serviciu , #ministrul Sanatatii
Comentarii