Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ministrul Cepoi explica Legea Sanatatii: Spitale autoguvernate, medici platiti mai bine

Vineri, 15 Iunie 2012, ora 23:47
3003 citiri
Ministrul Cepoi explica Legea Sanatatii: Spitale autoguvernate, medici platiti mai bine
Foto: Antena 3

Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a explicat intr-un interviu ce va aduce viitoarea Lege a Sanatatii, vorbind despre lucruri precum introducerea competitiei sau dezvoltarea de catre spitale a unui sistem cu plata, ce va ajuta medicii sa castige mai bine.

"La capitolul asigurari se introduce competitia intre asiguratorii publici si privati si se da posibilitatea ca asiguratul sa-si aleaga asiguratorul fara sa plateasca nimic in plus pentru pachetul de servicii medicale de baza.

O alta noutate se refera la reorganizarea sistemului de asigurari obligatorii, care sa permita controlul asiguratilor asupra modului de cheltuire a banilor si desfiintarea monopolului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate se va reorganiza ca autoritate nationala de supraveghere si control a sistemului de asigurari obligatorii. Nu va mai fi ordonator de credite, iar casele de asigurari judetene vor deveni case mutuale de asigurari de sanatate si vor fi autonome", a spus Cepoi intr-un interviu pentru Newsin.

Autoguvernare si bani mai multi

"In privinta spitalelor se va introduce conceptul de autoguvernare, care inseamna autonomie manageriala si financiara a unitatii sanitare. Spitalul va intra in relatie contractuala cu asiguratorii publici si privati, de unde isi vor lua banii. De asemenea, spitalul va putea sa dezvolte si servicii medicale cu plata.

Nu este vorba de serviciu privat, ci de serviciu cu plata. Spitalul nu se va privatiza. Asta inseamna ca, in loc ca pacientul sa mearga la un spital privat unde fuge medicul dupa orele de program sau chiar in timpul lor, vine bolnavul unde este doctorul.

In loc ca medicul sa lucreze la un cabinet privat va lucra in spital si nu va mai fi acuzat ca face concurenta neloiala spitalului. In felul acesta si spitalul castiga, pentru ca o parte din incasari ii revin", a adaugat acesta.

Cum se acorda onorariul

Cepoi a explicat si modul in care se vor acorda acesti bani pentru medici.

"Onorariul ar putea fi stabilit in functie de modul de organizare a spitalelor. Daca esti medic la spitalul respectiv, pe baza relatiei contractuale, spitalul stabileste niste tarife. Preturile mai pot fi stabilite si in functie de numarul de pacienti.

Daca vor sa castige suplimentar - bine, daca nu - la fel de bine. Eu, ca manager de spital, ii pun o conditie in baza careia il pot acuza de concurenta neloiala. Daca iti dau posibilitatea sa-ti rotunjesti veniturile, in aceleasi conditii ca la un cabinet privat, ba mai mult cu riscuri mai mici pentru pacient, pentru ca spitalul privat nu are toata structura unui spital public care sa poata rezolva cazuri de la un capat la altul, iar tu ca medic te duci si lucrezi in alta parte, atunci iti spun ca te duci de tot.

Daca spitalul in care lucreaza medicul nu organizeaza o astfel de activitate, este normal ca un doctor cu vechime sa nu poata lucra doar acolo pentru 18-19 milioane pe luna. Acesta este un aspect.

De asemenea, se poate organiza un astfel de regim cu plata intr-un sistem de asigurari suplimentare. De exemplu, un pacient vrea sa fie operat la Ramnicu Valcea de un profesor doctor din Bucuresti. In calitate de manager fac un contract cu doctorul respectiv, il platesc, vine si opereaza bolnavul acolo fara ca pacientul sa fie nevoit sa mearga la Bucuresti. Cel care conduce spitalul chiar trebuie sa fie manager", a mai explicat Cepoi.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Cepoi Legea Sanatatii spitale, #noutati Legea Sanatatii, #medici interzis privat Legea Sanatatii , #ministrul Sanatatii