Ministrul Sanatatii: Romanii se duc la spitale private pentru televizor si frigider in camera

Luni, 06 August 2012, ora 09:03
2439 citiri
Ministrul Sanatatii: Romanii se duc la spitale private pentru televizor si frigider in camera
Foto: Evenimentul Zilei

Anul viitor, in spitalele de stat pacientii nu vor mai fi nevoiti sa stea cate doi intr-un pat, nu vor suferi de caldura si nici nu vor fi nevoiti sa-si aduca fase de acasa pentru a-si ingriji ranile.

Spitalele de stat vor arata precum cele private, pacientii vor primi aceeasi atentie ca in cele private si vor fi tratati cu acelasi profesionalism. Acestea sunt promisiunile facute de ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, in cadrul unui interviu acordat Evenimentului Zilei.

"Diferenta este ca managerul va fi mult mai responsabilizat (sanctiuni mai dure) si va avea mai multa libertate in a administra banii. Va exista posibilitatea unei remunerari mai bune a personalului. In prezent, indiferent de cat si cum munceste, un medic ia aceeasi bani. De la anul, va exista o salarizare de baza si una variabila. Intrebati un chirurg cat castiga la privat, pentru ca atat va putea lua si la stat. Pentru activitatea practica pe care o desfasoara in spitale, si rezidentii ar putea sa fie platiti pe criterii de performanta", a declarat Cepoi.

In viziunea ministrului Sanatatii, romanii ajung sa plateasca spitale private numai pentru ca au in plus, in camera, frigider sau televizor.

"Privatul are in plus fata de spitalul de stat doar un frigider si un televizor in camera. Insa nu are resursele pentru a rezolva un caz complicat. Si atunci, unde e increderea mai mare, nu acolo unde stiu ca indiferent cum evolueaza cazul, mi se poate acorda ajutor complet?

In loc sa mearga la privat dupa ce isi termina programul la stat, medicul poate sa ramana aici si sa acorde servicii cu plata, iar aceste fonduri sa fie folosite pentru dotari, astfel incat sa existe si in spitalele de stat frigidere si televizoare in camere", a declarat Cepoi pentru sursa citata.

In privinta sumelor pe care asiguratii le vor plati, incepand de anul viitor, ministrul Sanatatii a subliniat ca pachetul de baza va fi "subtiat".

"Actuala lege prevede un pachet de baza atotcuprinzator, dar de care nu putem beneficia in totalitate din lipsa de resurse. In acest caz, avem doua posibilitati: ori marim contributia, ori subtiem pachetul de baza. Am ales a doua varianta, iar pachetul de baza pe care il propunem nu va mai acoperi tratamentul virozelor si al bataturilor, ci doar pe cel al bolilor cu risc si costuri mari, pe care nu le-ai putea duce de unul singur-cancer, spitalizare, interventii chirurgicale", a precizat Vasile Cepoi.

Pacientii internati in spital mai mult de o zi vor da, la externare, o coplata intre 40 si 80 de lei, in functie de categoria unitatii sanitare, potrivit unui proiect de hotarare de guvern elaborat de Ministerul Sanatatii.

Ministerul Sanatatii a pus vineri in dezbatere publica, pe site-ul institutiei, proiectul de hotarare de guvern pentru modificarea si completarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2011-2012, document care reglementeaza si acordarea coplatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Cepoi spitale stat Romania, #noua lege sanatatii, #spitale stat conditii Romania , #ministrul Sanatatii