Ziare.com

Noua Lege a Sanatatii prevede autonomia financiara a spitalelor

Joi, 14 Iunie 2012, ora 08:20

   

Noua Lege a Sanatatii prevede autonomia financiara a spitalelor
Fiecare roman ar putea primi, prin posta, lista cu serviciile medicale si medicamentele de care a beneficiat in anul anterior, in baza asigurarii sociale de sanatate, in cazul in care proiectul noii legi a Sanatatii a fi aprobat.

In plus, potrivit TVR, spitalele s-ar putea autoguverna, a declarat, miercuri, la TVR Info, ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi.

Mai multe organizatii neguvernamentale, reunite in Coalitia "Control, Transparenta, Calitate in Sanatate", sustin introducerea unei Fise de Identificare a Serviciilor si Costurilor, pe scurt FISC-ul pentru pacienti.

Astfel, fiecare roman ar primi anual, prin posta, lista cu serviciile medicale si medicamentele de care a beneficiat in anul anterior, in baza asigurarii sociale de sanatate.

Daca cetateanul n-a apelat la sistemul sanitar, pe fisa sa n-ar trebui sa apara vreun cost. Propunerea va fi trimisa autoritatilor, pentru proiectul noii legi a sanatatii.

"Este o solutie foarte buna, deja aplicabila", a afirmat ministrul Cepoi.

Deja unele case de asigurari dau posibilitatea cetatenilor de a solicita online aceasta fisa, care se elibereaza daca te prezinti la casa de asigurari cu buletinul, spune ministrul Sanatatii. In aceasta fisa se gasesc serviciile de care ai beneficiat intr-un anumit interval de timp.

Ministrul Sanatatii spune ca proiectul noii legi a Sanatatii va fi supus dezbaterii publice pe 30 iunie. Textul legii este scris, iar acum acum este dat spre dezbatere la nivel politic, dupa care va fi asumat in guvern, pentru ca apoi sa fie suspus dezbaterii publice prin publicare pe site.

In plus, proiectul noii legi a sanatatii prevede si desfiintarea monopolului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) si asigurarea unei concurente, a mai spus ministrul Sanatatii, ceea ce ar duce la crseterea calitatii serviciilor.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1576 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mda

Imi place cum gandesc bugetarii sistemele astea online. "dau posibilitatea cetatenilor de a solicita online aceasta fisa, care se elibereaza daca te prezinti la casa de asigurari cu buletinul". Pai daca tot imi este eliberata prin prezentarea la ghiseu, de ce trebuie sa mai fac cerere online (inutila)? Ca doar este un simplu raport dintr-o baza de date, chestie pe care o pot face pe loc atunci cand ma prezint cu buletinul. Incredibil cat de stupid este sistemul bugetar romanesc. La fel ca si mandretea de SIUI, alta leguma "online".

 

"Haznaua" politica ne tine captivi

Daca totul ar fi on-line cum ar mai fi rasplatiti toti lipitorii de afise si alti multi "votanti" credinciosi? Asa ca atata timp cat mizeria asta politica va fi in tot si in toate, administratia si toate institutiile aferente reprezinta doar o un uliu vopsit in porumbel care-si asteapta prada (pe cetatean) la coada la ghiseu fie sa-l "jupoaie fie sa-l sfideze, evident, pe un salariu la fel de sfidator. Intrebarea cea ma dramatica este: Oamenii cu "capul pe umeri" si cu oarece constiinta civica se vor trezi vreodata? Greu de rsapuns.

Ăăăă...

Dacă tot fac cererea online de ce tre' să mă mai duc pină la ghișeu? De ce nu primesc răspunsul prin e-mail?

ce implicatii are aceasta fisa cu serviciile din anul anterior?

imi scade drepturile pentru anul in curs sau pentru anii viitori?
Altfel, trimiterea acestor fise chiar si celor care nu le solicita, pe care nu-i intereseaza sa-si reaminteasca ce si cand a facut pentru sanatate in anul anterior, reprezinta niste cheltuieli in plus, inutile. Adica bani publici pentru sanatate, aruncati la gunoi, iar nu pentru sanatate.
Ca si in problema cardurilor. Cine vrea sa-si faca, sa faca pe cont propriu, prin comanda personala, nu sa se cheltuiasca banii aiurea.
Este buna concurenta: mai multe case de sanatate, iar contribuabili sa aiba dreptul de a alege unde sa se asigure pentru sanatate.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor