Exclusiv Vasile Dancu, despre planurile Guvernului si cazul Toba: Vor veni si masuri mai putin populare Interviu video

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 09 Decembrie 2015, ora 07:21
14575 citiri
Exclusiv Vasile Dancu, despre planurile Guvernului si cazul Toba: Vor veni si masuri mai putin populare Interviu video

Oamenii politici nu au facut reforme pentru ca le-a fost frica de electorat. Asa ca au gasit Guvernul care sa faca ce ei nu-si permit. Vor veni probabil si masuri mai putin populare, in care se vor introduce si unele restrictii, afirma vicepremierul Vasile Dancu.

Intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Ziare.com, Vasile Dancu ne-a spus ce reforme isi propune Guvernul in 2016 si a invocat posibilitatea reluarii discutiei despre modificarea Constitutiei: "Eu cred ca in fiecare moment clasa politica are dreptul sa-si arate maretia".

Vasile Dancu ne-a explicat si ce planuri concrete propune Guvernul in privinta administratiei mostenite de la Executivul Ponta: "Vom face evaluari pe parcurs, dar nu vom face o campanie de a bulversa administatia printr-o schimbare foarte rapida".

Guvernul Ciolos are doar un an de mandat. Care sunt directiile concrete, punctuale de dezvoltare a Romaniei pentru 2016?

Vrem sa cream cadrele unui proiect de tara, de dezvoltare, in doua sau trei directii principale. In primul rand, sa terminam reforma administratiei. Vrem sa terminam un Cod administrativ care sa reuneasca legile cele mai importante care guverneaza administratia, functia publica, profilul institutiilor.

Avem deja tezele prealabile ale Codului administrativ, au fost trecute prin dezbatere publica, imbunatatite si cred ca la inceputul lui ianuarie le dam drumul.

Acum nu se vede clar ce model de administratie avem, care sunt raporturile dintre administratia locala si centrala. Uneori, administratia locala este privita ca un fel de pui al administratiei centrale. Aceasta viziune asupra statului oculteaza autonomia locala.

Un exemplu de relatie nefireasca intre cele doua administratii: de multe ori cand prefectul e de alta culoare politica, asa era inainte, pus de o putere politica, iar primarul e de alta culoare politica, apareau conflicte si actele administrative ale primarului erau cenzurate nu numai din punctul de vedere al legalitatii, ci si al oportunitatii, asupra careia prefectul nu ar trebui sa se pronunte.

Apoi, in 2016, trebuie sa definitivam descentralizarea si, daca se va ajunge la aceasta intelepciune, sa reluam discutia despre regionalizare. Un alt obiectiv este lansarea strategiei pentru dezvoltare teritoriala, care ar trebui sa creeze un cadru pentru a planifica dezvoltarea haotica in acest moment.

La Ministerul Dezvoltarii exista Planul national de dezvoltare locala, controversat, facut de Liviu Dragnea. Au fost acuzatii de finantare politizata a proiectelor administratiilor locale. Ce faceti cu el?

Este un program care a adunat proiecte ramase in urma de 7-8 ani, din 2007, pe care nu le-a mai continuat nimeni. Primariile, in functie de ciclurile politice, pe unele le-au lasat, pe unele le-au finantat. In 2013, fostul guvern le-a adunat si a facut o baza de date cu ele.

Am facut o analiza si am incercat sa facem ordine. Din pacate, chiar daca uneori administratia locala face galagie ca nu are destui bani, anul acesta am ajuns cu executia bugetara la numai 44%.

In programarea de anul viitor incercam sa finalizam proiectele realizate peste 80%. Am adus un proiect nou, pentru care avem finantare suplimentara de la buget, de modernizare a scolilor. Sunt 2.800 de scoli din mediul rural fara aviz sanitar si incercam sa le aducem la un grad de civilizatie de nivel urban.

Am incercat sa cream un cadru perfect transparent de finantare. Toate proiectele si toate platile sunt pe site. Toate proiectele noi vor fi jurizate transparent si pe baza de criterii.

Ce criterii?

Lucram cu Ministerul Finantelor la criterii suplimentare privind urgenta proiectelor, privind integrarea proiectelor in planul de dezvoltare a localitatilor respective. Alte criterii vor fi legate de finantare, incercam sa finantam proiectele pentru care nu putem folosi fonduri europene. Incercam sa construim un nou concept de dezvoltare a comunitatilor rurale.

Cand vorbim despre reforma administatiei, ar trebui sa impingem decizia catre oameni. Eu cred in statul in care administratia centrala creeaza o viziune de dezvoltare, supervizeaza si creeaza o legislatie, iar administrarea e data regiunilor, judetelor, localitatilor.

Pana sa ajungem la acest stat ideal, performanta guvernarii Ciolos depinde si de actuala administratie foarte departe de ideal, adica profund politizata, clientelizata, in buna masura corupta. Chiar dvs ati mentionat politizarea prefectilor. Cum curatati aceasta administratie, pana la mari modificari legislative?

Ne trebuie criterii pentru a face asta. Guvernul acesta nu are o conceptie ideologica si nici criterii ideologice.

Dar puteti folosi criterii de competenta si integritate.

In ianuarie vom lansa strategia pentru dezvoltarea functiei publice in care sper sa reusim sa fixam pentru 10-20 de ani conditiile pentru a gestiona functia publica intr-o maniera moderna si eficienta. Vor aparea criterii noi in privinta formarii functionarilor publici.

Noi avem multi functionari publici buni, dar care sunt proprietarii functiei si nu accepta ca trebuie sa participe la cursuri de formare.

Acestea sunt chestiuni de perspectiva. Pana atunci, guvernati independent cu prefectii pusi de Guvernul PSD si cu functionarii din ministere, inclusiv din Ministerul Dezvoltarii, pusi de fostii ministri PSD?

Nu este un criteriu ca au fost pusi de Guvernul Ponta si numai o parte au fost pusi de fostul guvern. Sunt functionari in Ministerul Dezvoltarii pusi de multa vreme, nu sunt membri de partid si isi fac bine treaba. Vom face evaluari pe parcurs, dar nu vom face o campanie de a bulversa administatia printr-o schimbare foarte rapida.

V-ati propus un calendar de evaluare?

Lucram la aceste evaluari. Nu vom face insa o campanie de epurare a unor oameni din administratie decat dupa criterii. Mi-am propus ca in jur de luna martie sa avem structurate criteriile legate de functia publica.

Pe parcurs se lucreaza la evaluari dupa criteriile de profesionalism de acum. Fiecare ministru vine cu evaluarile lui. Se produc schimbari tot timpul, ele vor fi progresive.

Poate cel mai important instrument prin care Guvernul isi pune in practica viziunea este bugetul. Considerati ca bugetul pe 2016 este un buget de dezvoltare?

In mare masura.

In care masura?

Am incercat sa suplimentam acolo unde era vorba despre proiecte de investitii, ca la Ministerul Dezvoltarii, care pot produce efecte pe orizontala. Am suplimentat sumele de la Educatie si Sanatate.

Cu ceea ce trebuie sa dati in plus pentru salariile marite din aceste domenii.

Nu numai. Am avut si lucruri impuse, nu puteam sa nu respectam deciziile fostului Guvern trecute prin Parlament. Pe de alta parte, trebuia sa si corectam acolo unde se poate spre o viziune de dezvoltare.

Cred ca incercarea de a construi un proiect de dezvoltare a Romaniei nu se va vedea in bugetul din acest prim an, ci in viziunea pe care o vom construi pentru guvernele care vor veni, daca vor accepta aceasta strategie.

Va dau un exemplu concret. Intr-un buget de dezvoltare e normal ca Transporturile sa aiba o alocare record negativ in conditiile in care starea infrastructurii e o cauza a dezvoltarii deficitare a Romaniei?

La Transporturi exista foarte multe fonduri europene. Bugetul a fost proiectat complementar banilor europeni. Prima noastra sarcina este ca anul viitor absorbtia fondurilor europene sa fie 100%. Anul acesta Transporturile au pierdut 2,5 miliarde din banii europeni, din diferite cauze.

Am incercat sa vedem unde a fost executie bugetara proasta si sa punem piciorul pe accelaratia absorbtiei. Exista finantari, totul e sa gasim ritmul si sa facem modificarile legislative necesare.

Vizeaza ele si o dimensiune a preventiei coruptiei? Dna Kovesi spunea ca preventia se poate realiza identificand bresele legii, prin analizarea hotararilor judecatoresti, si apoi astupandu-le.

Ministrul Justitiei are o buna experienta in zona anticoruptiei. La MJ care lucreaza la reproiectarea legislatiei legata de anticoruptie. Pe de alta parte, acordam un mare rol transparentei si dialogului civic. Mare parte din coruptie poate fi eliminata prin transparenta. Vom da o lege de modificare a Legii 544 a informatiilor publice care nu functioneaza asa acum trebuie.

Ce faceti cu cei 500 de primari migratori aflati intr-o zona constitutionala gri dupa ce CCR a declarat neconstitutionala ordonanta dlui Dragnea?

Este o dezbatere in Parlament.

Care e punctul dvs de vedere?

Nu am. Nu m-am preocupat de politica in ultima vreme.

Este si o chestiune de administratie.

Face parte din mecanismele politice de control si bulversare a adminstratiei. Nu vreau sa ma pronut. In intelepciunea lui, Parlamentul va decide cum e mai bine.

Aveti in Guvern problema dlui Toba, Apud Toba cum i se spune, acuzat cu dovezi aparent clare de plagiat. Va simtiti confortabil ca vicepremier al Guvernului in care ministrul de Interne este un posibil infractor, pentru ca plagiatul este o infractiune?

Astept o analiza pe care sa o faca o comisie competenta si pana atunci nu ma pot pronunta.

Comisia numai ce a disparut cu o zi inainte de a face analiza, fara fi pus nimic in loc deocamdata.

Consiliul National de Etica era un organism contestat de presa, societatea civila, de unele universitati. Si atunci ministrul Educatiei a considerat ca e bine sa se faca un nou consiliu care sa aiba o noua legitimate si care sa decida.

Guvernul Ciolos a facut un pas inapoi in cazul finantarii bisericilor. Vad ca si in privinta cresterii salariului minim ati nuantat refuzul invocand un studiu de impact. Nu e cam multa ezitare si prea putina rezistenta in chestiuni de viziune?

Suntem un guvern onest care nu face politica, recunoaste cand greseste si atunci cand apare o contestare publica este dispus sa-si refundamenteze decizia. Cred ca nu e nimic gresit in asta. Noi avem o viziune, dar acestea sunt chestiuni de detaliu.

Salarul minim e o chestiune de detaliu?

Nu. Tine de viziune si vrem sa o fundamentam. Am acceptat cresterile de salarii servite de fostul Guvern si deciziile Parlamentului. Pentru acest proiect suntem dispusi sa studiem impactul si, daca el nu este disfunctional asupra competitivitatii si altor criterii, atunci il vom adopta. Luam in serios studierea proiectului si vom comunica public rezultatele.

Viziunea dvs care e? Inghetare sau crestere a salariului minim?

Cresterea salariului minim nu are un impact negativ asupra bugetului, dimpotriva. Studiem impactul legat de competitivitate, de forta IMM-urilor de a plati un salariu minim crescut. Eu sunt cercetator si pana acum o luna faceam cel putin un studiu in fiecare zi. Si pe masura ce studiezi mai mult iti dai seama ca sunt necesare tot mai multe cercetari. Deci nu am un raspuns fundamentat.

O mare problema pentru cetateni si pentru mediul de afaceri este birocratia. Toti se plang de ea. Ce masuri concrete intentionati sa luati rapid pentu a usura aceasta povara?

Reforma administratiei vizeaza debirocratizarea, simplificarea procedurilor, apoi guvernare electronica. Dar trebuie sa plecam de la functia publica, sa vedem fiecare institutie si fiecare functionar ce misiune are. Analiza posturilor si a standardelor de cost/post reprezinta un prim pas. Asa simplificam traseul prin care trebuie sa treaca cererea publicului.

Apoi vrem sa dam niste indicatori care sa cuantifice progresul in functia publica. Am reluat discutia despre ghiseul unic, ramasa suspendata. Am lucrat si acum 15 ani la acest proiect. Si vom avea in curand proiecte de legi in acest sens.

Nu promit ca in 2016 vom trece la guvernare electronica, ideea care a mai fost folosita si cu ipocrizie, considerandu-se ca ea poate inlocui reforma oamenilor, a criteriilor din administratie.

In strategia de debirocratizare analizam impreuna cu asociatiile functionarilor publici ce putem sa anulam, sa scoatem din circuit avize care sunt plus, cereri aberante ale administratiei fata de cetatean.

Inteleg ca lucrati intens la tot felul de proiecte si strategii. Eu cred ca oamenii isi doresc sa stie cand vor simti ceva in mod concret in viata lor de zi cu zi?

Eu sper ca in 2016. In iunie mi-am propus sa terminam cu partea legislativa, cu regulile de baza, sa gandim de la salarizare unitara pana la conditii de formare continua, si sa incepem implementarea. Sper intr-o colaborare foarte buna cu Parlamentul, am discutat cu grupurile parlamentare, cu comisiile. Nu cred ca vom fi blocati. Poate e o viziune optimista.

Guvernul Ciolos a venit ca solutie exceptionala la revolta publicului fata de politic. Dvs ar trebui sa reformati ceea ce politicul nu a vrut sa reformeze, chiar impotriva intereslor politicului. Daca veti face asta cu adevarat, sperati sa nu fiti blocati?

Sunt convins ca vom face. Oamenii politici nu au facut reforme pentru ca le-a fost frica de electorat. Asa ca au gasit Guvernul care sa faca lucruri pe care ei nu si le permit. Sunt masuri nepopulare si nu au curajul sa le ia. Vor sustine acest Guvern de sacrificiu care nu are de adunat voturi.

Care masuri impopulare? Deocamdata ati dat cam tot ce a vrut guvernul politic Ponta sa dea.

Vor veni probabil si masuri mai putin populare, in care se vor introduce si unele restrictii.

Care?

Nu vreau sa dam vesti proaste de dragul de a da vesti. Vor veni pe parcurs. O reforma nu poate multumi pe toata lumea. Eu cred ca politicienii ar avea tot interesul ca in acest an sa se faca reforme importante, cum ar fi modificarea Constitutiei. Anul acesta s-ar putea atinge un optim de doua treimi in Parlament pentru anumite proiecte.

Nu e un plan prea ambitios pentru un guvern independent cu mandat de un an?

Nu este planul nostru, dar am avut discutii informale si cred ca am putea ajunge la aceasta ambitie. Dezbaterea despre Constitutie a fost facuta de Comisia Antonescu deja, ar trebui sa o reluam.

Proiectul acela a fost practic desfiintat de CCR.

Stim ce n-a fost bun si trebuie sa luam decizii importante prin consens politic. Nefiind un guvern politic, s-ar putea obtine majoritatea necesara, ceea ce ar fi greu dupa 2016, cand se va pune un guvern politic.

Adica socotiti ca ar fi potrivit ca acest Parlament atat de contestat, in mare masura penal si ajuns pe final de mandat, ar fi numai bun sa modifice legea fundamentala a tarii?

Eu cred ca in fiecare moment clasa politica are dreptul sa-si arate maretia. Maretia se vede in actiunile promovate. S-ar putea ca aceasta clasa politica sa-si spele toate pacatele facand niste lucruri bune in ultimul an de mandat al acestui Parlament.

Ati fost ministrul Informatiilor Publice in Guvernul Nastase, probabil cel mai neprietenos cu presa, eufemistic vorbind, din ultimii 25 de ani. Regretati ceva din acea perioada, e ceva ce nu ar trebui sa se mai repete vreodata?

Nu sunt de acord ca a fost cea mai dificila perioada a presei. Ea avea atunci o forta mai mare decat acum in a influenta opinia publica si a controla puterea. M-am ocupat atunci de legea transparentei, a liberului acces la informatii, a petitiilor. S-au facut atunci cei trei pioni importanti ai transparentei care azi ar trebui reintariti.

Nu am ce sa regret, nu a putut spune nimeni ca am dat vreo indicatie presei, desi am fost un cal de bataie pentru Opozitie. Ce n-as mai face? N-as mai intra ca independent intr-un guvern politic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#vicepremier Vasile Dancu, #reforma administratiei depolitizare, #strategie dezvoltare Romania , #ministrul Dezvoltarii Regionale