Dancu, despre alegerea primarilor intr-un tur: USL are ocazia sa isi arate forta - Interviu

Marti, 31 Mai 2011, ora 21:29
2317 citiri
Dancu, despre alegerea primarilor intr-un tur: USL are ocazia sa isi arate forta - Interviu
Foto: Ziare.com

Sociologul Vasile Dancu (PSD) apreciaza ca alegerea primarilor intr-un singur tur nu trebuie privita de Opozitie neaparat cu reticenta, deoarece va constitui un foarte bun prilej ca USL sa isi demonstreze forta, dar pentru asta va trebui "sa comunice, sa mobilizeze" si "sa treaca peste umorile de partid".

Adoptarea, marti, in Camera Deputatilor, a legii care prevede alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin a fost aspru criticata de liderii Opozitiei, dar si de o serie de primari, in special liberali.

Intr-un interviu acordat pentru Ziare.com, Vasile Dancu explica insa ca un asemenea tip de vot avantajeaza in anumite conditii coalitiile din Opozitie, chiar daca, teoretic, incurajeaza stabilitatea sistemului, nu schimbarea lui.

Daca insa PSD si PNL vor reusi sa comunice cu electoratul, sa il mobilizeze la vot si sa nominalizeze cei mai buni candidati, atunci USL are sanse reale sa castige foarte multe primarii, in special in localitatile unde prezenta la vot este mai mare.

Pe de alta parte, Vasile Dancu admite ca alegerea primarilor intr-un singur tur ar putea avantaja UDMR, dar spune ca principalul motiv consta in faptul ca maghiarii se mobilizeaza la vot mult mai bine decat romanii.

Primarii vor fi alesi intr-un singur tur, au decis deputatii

- Credeti ca alegerea primarilor intr-un singur tur avantajeaza Puterea sau Opozitia?

- Nu este cea mai buna metoda pentru a crea diversitate, este o metoda mai rapida pentru a crea majoritati. Virtutile acestei legi ar fi ca se face economie electorala, poate si de bani, si nu se uzeaza electoratul, care se satura de atatea tururi de alegeri, locale, parlamentare, europarlamentare sau prezidentiale. Cei care vin cu asemenea idei spun ca ar trebui sa evitam aceasta uzura a electoratului.

Dar acestea ar fi argumentele pentru acest tip de lege, ar fi o simplificare democratica. Pe de alta parte, acest tip de scrutin ii avantajeaza pe cei care, intr-un fel sau altul, detin deja anumite majoritati. Apare mai repede confirmarea decat schimbarea. Este o metoda prin care se poate mentine mai degraba stabilitatea sistemului decat schimbarea lui. Ii avantajeaza mai mult pe cei de la putere decat pe cei din opozitie.

Sigur ca nu inseamna ca, daca este vot intr-un singur tur, vor castiga doar cei de la putere, dar acolo unde exista majoritati acestea vor putea sa se valideze.

Pe de alta parte, aceasta lege nu este numai negativa, ea va face coalitiile din opozitie sa fie tot mai puternice, sa se stabilizeze coalitiile. Partidele or sa inceapa sa isi evalueze altfel sansele. Si s-ar putea ca aceasta lege, trecuta la vot fara consensul Opozitiei, sa creeze mai multa unitate in opozitie si sa ii mobilizeze mult mai tare si atunci legea sa isi faca efectul invers.

- Prin urmare nu putem anticipa efectele acestei legi, trebuie sa vedem cum se mobilizeaza Opozitia, daca strange randurile sau dimpotriva intra intr-o competitie interna acerba.

- Evident, pentru ca Opozitia are un potential mult mai mare decat PDL. Ce-i drept, ar fi o modalitate prin care partidele aflate la putere si-ar putea prezerva marile centre pe care le mai au, din urbanul mare, pentru ca aceste centre se caracterizeaza de regula printr-o slaba participare electorala. Opozitia insa are ocazia sa isi arate forta si sa mobilizeze electoratul.

Cum actioneaza aceasta lege? La prezenta mica va castiga Puterea, la prezenta mare pierde Puterea.

- Credeti ca legea va stimula prezenta la vot? Multi se gandesc sa mearga doar in turul doi la vot, ce rost are sa piarda timpul si la primul tur?

- Sigur, face parte din logica sociala acest tip de rationament. De data aceasta, insa, s-ar putea ca miza electorala sa fie mult marita si atunci prezenta la vot mai mare, ceea ce face ca Puterea sa fie defavorizata de acest tip de alegeri.

- Si atunci cum putem estima efectele legii, cine va fi avantajat: USL care atrage candidati cu notorietate, alesi in urma sondajelor de opinie, sau Puterea care are toate parghiile si va recurge probabil la cadouri electorale?

- Nu se poate spune de pe acum pentru ca totul tine de atmosfera electorala si de modul cum va reusi Opozitia sa creeze tensiune electorala, daca va reusi sa comunice si sa mobilizeze. Asta se face prin charisma si prin foarte buna organizare, prin strategie.

Daca va avea oameni buni, alesi corect, prin sondaje nefasonate, sau daca se va intampla cum nu s-a intamplat atunci cand sondajele au fost castigate de unii si partidul a hotarat cateodata ca nu acela este candidatul cel mai bun, daca se vor respecta aceste sondaje si daca, intr-adevar, vor avea candidatii cei mai buni, pentru ca alegi din ce propun partidele nu cel mai votat om din comunitate, atunci Opozitia poate avea o sansa in plus.

Lazaroiu: Alegerea primarilor intr-un singur tur, un aranjament subteran intre PSD si PDL

- Credeti ca PSD este avantajat in fata PNL de aceasta lege, tinand cont de faptul ca au mult mai multi primari in functie?

- Nu cred ca PNL este mult mai dezavantajat pentru ca prin protocolul pe care l-au stabilit este destul de paritar gandit totul. Si atunci eu cred ca PNL din start a echilibrat oarecum un anumit dezechilibru natural existent intre cele doua partide. Si nici nu ar fi bine sa isi puna problema asa, pentru ca dupa aceea coalitia va fi mai slaba.

Eu cred ca daca vrea sa aiba o sansa, USL trebuie sa functioneze dincolo de umorile de partid.

-UDMR este avantajat de aceasta lege in Transilvania, asa cum sustin liderii Opozitiei?

- In Transilvania ne-am lovit de multe ori de acest lucru, chiar si fara sa fie vot intr-un singur tur. Fragmentarea votului romanilor a facut ca in multe locuri, la multe din ultimele alegeri, sa castige maghiarii cu toate ca erau numai 30-40% din comunitate, deci chiar daca romanii erau majoritari. Explicatia? Surplusul de prezenta la vot.

Eu cred ca UDMR este favorizat, dar in primul rand pentru ca ei isi mobilizeaza mult mai bine electoratul. Participarea lor electorala este cu multe procente mai mare decat cea a romanilor. Acest tip de scrutin favorizeaza succesul UDMR datorita prezentei mari la vot. Dar este in primul rand contributia lor. Ei se mobilizeaza sa mearga la vot, noi, romanii, trebuie sa invatam acest lucru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#alegere primari, #lege primari primul tur, #Vasile Dancu alegere primari , #PSD