Dancu: Ni s-a sugerat de multe ori sa plecam, dar ramanem in PSD!

Vineri, 26 Februarie 2010, ora 16:27
2732 citiri
Dancu: Ni s-a sugerat de multe ori sa plecam, dar ramanem in PSD!
Foto: Arhiva

Sociologul Vasile Dancu dezminte zvonurile potrivit carora "Grupul de la Cluj" ar intentiona sa paraseasca PSD urmand modelul demisiilor rasunatoare din ultimele zile care au culminat cu plecarea din partid, vineri, a lui Marian Sarbu.

"Noi intotdeauna am spus ceea ce dorim, am spus mereu ca nu plecam din PSD. Au incercat de mai multe ori, si colegi de-ai nostri din legislatura trecuta Geoana-Vanghelie, sa ne sugereze sa mergem la alte partide, dar noi nu suntem in aceasta situatie. Nu plecam nicaieri, suntem membri PSD si ramanem in aceasta postura", a declarat Vasile Dancu pentru Ziare.com.

In opinia sa, demisia fostului ministru al Muncii Marian Sarbu este un "efect al modului in care Geoana si Vanghelie au organizat Congresul PSD, al acelor norme de reprezentare si aranjamentelor privind aducerea delegatilor".

Marian Sarbu a demisionat din PSD (Video)

"Marian Sarbu este un om valoros al stangii romanesti si va ramane de stanga, eu nu cred povestile ca se va duce la dreapta ca sa ajunga la putere. Dar modul in care au fost alesi vicepresedintii cred ca l-a nemultumit pe unul dintre cei mai valorosi oameni ai nostri, unul dintre cei mai importanti tehnicieni ai nostri", a mai spus Dancu, punctand ca este posibil ca Marian Sarbu sa se fi saturat de "politica aranjamentelor" care se practica in PSD.

"Si probabil ca si-a pierdut speranta in ceea ce priveste viitorul", a mai subliniat el, explicand ca Sarbu a sustinut schimbarea la Congres, l-a votat pe Victor Ponta, dar a realizat din modul in care au fost facute alegerile pentru vicepresedinti, nu pe regiuni sau pe specialitati, ca ii va fi foarte greu sa isi puna in practica experienta si profesionalismul.

"Asta inseamna ca nu ai nevoie de specialisti cand faci acest lucru. El era un specialist indubitabil, ori partidul nostru devenise o echipa care sa nu poata fi structurata dupa specialisti ori dupa zone", a mai declarat Vasile Dancu.

In timp ce noi ducem lupte interne in PSD, dreapta ne fura temele de stanga

Sunt actualii vicepresedinti alesi conform statutului?

Intrebat daca este adevarat ceea ce a declarat recent fostul sau coleg de partid Eugen Nicolicea, acum deputat independent, si anume ca s-a incalcat statutul PSD prin confirmarea ca vicepresedinti a unor candidati care au obtinut sub numarul necesar de voturi la Congres (doar doi din cei 15 obtinand peste jumatate plus unu), Vasile Dancu a confirmat.

"Este adevarat, Nicolicea este un specialist in statut, el este printre cei care au lucrat la statut din punct de vedere juridic si cred ca stia foarte bine asta", ne-a spus Vasile Dancu, precizand ca si cealalta modificare a statutului, in sensul centralizarii si disparitiei specializarilor, aprobata in graba, in timpul Congresului, nu este chiar in regula.

"Dar si Ion Iliescu si Mircea Geoana au sustinut ca nu avem nevoie de vicepresedinti zonali. Daca vrem sa centralizam din nou puterea la Bucuresti, atunci nu am facut nimic, pentru ca la Bucuresti oricum nu am castigat niciodata", a precizat acesta.

In opinia lui Vasile Dancu nu se poate vorbi despre disolutia PSD, asa cum se comenteaza in presa, pentru ca recentele plecari "erau cazuri asteptate".

Dancu: PSD a crescut in sondaje cu 6% ca urmare a "efectului Ponta"

"Nu cred ca va fi o hemoragie de noi personalitati care sa plece din PSD. Daca Victor Ponta va reusi sa porneasca motoarele partidului cat mai repede, eu cred ca nu vom mai avea dezertari majore. Nu se pot vedea rezultatele la trei zile dupa Congres, dar cred ca a inceput bine. Sunt alaturi de proiectele colegilor mei si nu sunt dusmanul celor care au plecat", a mai afirmat Vasile Dancu.

Va conta mult cum se lanseaza noul partid

Intrebat ce sanse da noului partid de stanga care va fi infiintat in curand de parlamentarii independenti, sociologul a raspuns ca depinde foarte mult de modul in care se vor petrece lucrurile.

"Va conta ce va face, cum va anunta acest partid ca se lanseaza. Va conta ce proiectie politica va face pentru spatiul nostru, unde isi va targeta mesajele. Va conta conducerea lui pentru ca politica la noi se personalizeaza foarte mult", a mai atentionat el, explicand ca in acest moment mass-media este extrem de importanta pentru politica roamaneasca.

"Este cruciala pentru politica! Televiziunea a devenit un substitut de for public si politica are loc mai mult la televizor decat in Parlament, in sediile partidelor, la Guvern sau la Presedintie. Mass-media isi face datoria, a creat un instrument pentru ca politicienii sa se exprime. Acum trebuie sa mai vina si politicienii sa dea consistenta mesajului pe care il pot transmite(...) Cineva care are cat de cat de spus poata sa transmita tarii intregi prin televiziune. Dar cred ca politicienii nu sunt pregatiti pentru asta.

Politicienii sunt de sticla acum si, cu toate ca au sansa aceasta, ei nu reusesc sa transmita mesaje de mobilizare, nu au proiecte si nu au programe", a conchis Dancu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
#Vasil Dancu demisii PSD, #Dancu demisie Sarbu, #Vasile Dancu , #PSD