Sondaj IBC: PSD si PD-L sunt la egalitate, dar coalitia functioneaza prost

Vineri, 26 Iunie 2009, ora 22:30
2745 citiri
Sondaj IBC: PSD si PD-L sunt la egalitate, dar coalitia functioneaza prost
Foto: ziua.net

PD-L si PSD sunt la egalitate in preferintele electoratului, care este nemultumit insa de modul in care functioneaza coalitia de guvernare formata din cele doua partide.

Aceasta este concluzia la care s-a ajuns in urma unui sondaj de opinie realizat de International Brand Consultants (IBC).

Presedintele IBC, sociologul Vasile Dancu, a aratat ca PD-L si PSD detin 34 la suta din intentiile de vot, urmate fiind de PNL, cu 16 la suta, PRM (7 la suta), UDMR si PNG, cu cate 4 la suta, iar 1 la suta ar vota pentru alte partide.

"Asupra directiei, care este un indicator important de vot, nu a avut influenta campania. Asta inseamna ca este o campanie care aproape nu a fost. Ar trebui ca acest indicator sa se miste, insa 71% dintre cei intervievati spun ca directia este gresita, 18% spun ca directia e buna. In aceste conditii, ne asteptam, din partea cetatenilor, sa mearga foarte multi la vot, sa voteze democratic, poate chiar inteligent, ne uitam insa ca in aceste conditii de insecuritate pe care le resimte individul e foarte greu sa ii cerem comportamente politice normale", a spus Dancu.

Aproape jumatate dintre romani ar prefera un singur partid la guvernare

La intrebarea daca in opinia lor actuala coalitie de guvernamant functioneaza, 46% au raspuns ca nu, 34% au spus ca nu pot aprecia, iar 7% au spus ca functioneaza bine. "Am intrebat pentru ca sunt largi dezbateri, este o polemica intre cele doua partide aflate la guvernare. Coalitia parca se deterioreaza din cauza modului in care politicienii insisi isi prezinta activitatea, se deterioreaza imaginea functionarii acestei coalitii", a afirmat Vasile Dancu.

Sondajul releva totodata, ca 45% din intervievati ar prefera un singur partid la guvernare, iar 41% ar prefera doua.

In ceea ce priveste optiunea politica, cercetarea sociologica arata ca PSD si PD- au acelasi procent, 34%, in timp ce PNL are 16%, PRM - 7%, UDMR - 4%, la egalitate cu PNG-CD.

Sondajul de opinie a fost realizat pe 25 iunie, telefonic, pe un esantion national de 1.108 de persoane de 18 ani si peste 18 ani. Eroare maxima tolerata de este de +/- 2,9% si o probabilitate de 95%.

Candidatii la prezidentiale se vor distanta de partidele lor

Dancu a declarat, vineri, la Cluj ca, in opinia sa, candidatii la alegerile prezidentiale vor incerca sa se distanteze de asocierea cu imaginea vreunui partid politic.

Dancu a afirmat, in cadrul unei conferinte de presa, ca motivul pentru un asemenea comportament este dat de faptul ca institutiile politice, de genul partidelor sau Parlamentului, nu beneficiaza de incredere din partea populatiei.

"Nimeni nu si-a lansat programul definitiv, toata lumea incearca sa personalizeze la intrarea in campanie - in afara de presedinte, care, la notorietatea si functia pe care o detine, nu mai poate probabil, nu are nevoie sa spuna lucruri noi si va veni cu programul probabil.

Eu cred ca vom avea, mai degraba, o plasare a candidatilor intr-un spatiu neutru, intr-un spatiu in care sa ocoleasa partidele. Ne uitam la institutia partidului, care are o incredere foarte mica acum, institutia Parlamentului care are o incredere mica, la fel ca toate institutiile politice din Romania. Si atunci, fiecare va incerca, dintr-un motiv diferit, sa se plaseze intr-un loc neutru, intr-un loc unde sa prezinte o solutie in sine, nu una sprijinita de un partid", a afirmat sociologul, membru PSD.

Candidatii partidelor slabe vor poza in eroi salvatori

Potrivit acestuia, aceasta pozitionare in afara partidelor vine si din faptul ca unii candidati vor fi propusi de formatiuni politice cu o cota electorala care nu poate asigura o victorie. "Cei care au partide slabe in spate, cu 15%, 10%, nu pot sa isi inchipui ca vor castiga alegerile, decat daca te proiectezi intr-un erou salvator si aceasta solutie cred ca va fi tentanta pentru toti candidatii", a precizat Vasile Dancu.

In ceea ce priveste comportamentul candidatului Traian Basescu, actualul presedinte al tarii, sociologul clujean sustine ca acesta va fi nevoit sa se pozitioneze altfel decat in 2004, cand a fost contra sistemului.

"Nu stiu ce va face presedintele Basescu, s-ar putea, avand in vedere ca va trebui sa faca o altfel de campanie, sa faca o campanie de data aceasta nu contra sistem, ci din pozitia de omul din varful puterii, va trebuie sa gaseasca o alta solutie de pozitionare", a conchis sociologul Vasile Dancu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Vasile Dancu prezidentiale, #sondaj guvernare partide, #sondaj directie Romania , #PSD