Vasile Dancu, incantat de Iron Maiden: Clujul este capitala!

Duminica, 15 August 2010, ora 20:16
1665 citiri
Vasile Dancu, incantat de Iron Maiden: Clujul este capitala!
Foto: Arhiva

Social democratul Vasile Dancu este mandru ca orasul Cluj a devenit populat de metalisti veniti sa asiste la concertul Iron Maiden, iar asta il face sa creada ca pentru o zi "Clujul este Capitala".

"In seara asta, la Cluj, canta Iron Maiden. Si o sa cante invartita lor celebra Transylvania. Nu as fi crezut vreodata sa traiesc asta. Orasul este asaltat de metalisti, iar eu am un sentiment ciudat de mandrie. Altul decat cel visat de Ghita Funar. Clujul este capitala!", scrie Vasile Dancu pe blogul personal.

Cu toate acestea, social democratul explica motivul "mandriei" si cum se manifesta ea atunci cand este vorba de statutul unui oras de a fi capitala.

"Oamenii au o mare slabiciune pentru distictii, titluri, diplome, decoratii sau alte tinichele. De aceea, exista o adevarata industrie de exploatare a acestei dorinte simple de diferentiere. Exista si un banc foarte inspirat cu Domnul si Sfantul Petru care imparteau inteligenta cu polonicul, cu ligura, cu lingurita, iar apoi, cand s-a terminat, Dumnezeu i-a spus sfantului care era ingrijorat: nici o problema, celorlalti da-le diplome", noteaza acesta.

Vasile Dancu reitereaza ideea ca dupa Revolutie romanii au avut o frenezie "imbecila" legata de acordarea titlului de "Oras martir", desi majoritatea locuitorilor marilor orase au stat pititi pe dupa perdele.

"Pe vremea lui Ceausescu era batalia pentru "Erou al noii revolutii agrare". Dar cel mai tare se bat orasele pentru a deveni capitale. Adica locuri centrale pentru administratie sau pentru alte lucruri. Ma intriga intotdeauna iesenii care spun ca ei sunt capitala culturala a Romaniei, desi acest lucru se mai vede doar in casele memoriale sau prin epigramistii penibili pe care-i aduc la majoritatea chefurilor.

Si Clujul se crede capitala Transilvaniei, Sibiul capitala sasilor, Timisoara - capitala Banatului si Targu Mures capitala ungurimii din Romania", mai crede sociologul.

Asa putem creste nivelul de civilizatie

Cu toate acestea, Vasile Dancu subliniaza faptul ca nu e nimic rau in "mania capitalelor", ca poate asa oamenii vor incerca sa se poarte ca atare si nivelul de civilizatie ar putea creste.

"O capitala este locul unde se muta buricul miscator al Pamantului la un moment dat. Si sunt doua semne importante pentru asta. In primul rand, este un sentiment inaltator pe care-l are cel care este cetatean, un fel de plutire peste lucruri, o forma de aroganta ce te indemna sa dai telefoane unor bucuresteni pe care-i cunosti.

Un fel de uitare a provincialismului sau frustrarilor generate de handicapuri sau nedreptati reale sau imaginare. Un fel de sentiment al razbunarii istorice, tampit, in fond, dar dulce la simtire.

Al doilea lucru este sa se nasca un pelerinaj spre orasul tau. Inclusiv prietenii sau cunoscutii de la Bucuresti, pentru care sa-ti vina sa pregatesti o masa pe terasa casei tale, iar cei plecati in America sa te sune ca ar vrea sa fie acasa", conchide acesta.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Vasile Dancu Iron Maiden, #Cluj Capitala Iron Maiden, #Vasile Dancu mandru , #PSD