Ce beneficii ar aduce pentru bucuresteni noua lege a Capitalei -TV Ziare.com

Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 16:10
1717 citiri
Ce beneficii ar aduce pentru bucuresteni noua lege a Capitalei -TV Ziare.com
Foto:Ziare.com

Deputatul PD-L Vasile Gherasim, fost primar al Sectorului 1 al Capitalei, a aparat proiectul de modificare a Legii Capitalei, intr-o discutie la TV Ziare.com.

Democrat-liberalul considera ca modificarea legii prin acordarea de puteri sporite administratiei centrale a Bucurestiului in defavoarea primariilor de sectori ar duce la o mai buna cheltuire a banului public, o eficientizare a actului administrativ si va fi facut in favoarea cetateanului.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Vasile Gherasim.

Gherasim, unul dintre autorii proiectului de lege, a mai vorbit si despre faptul ca PD-L ia in considerare chiar si pastrarea alegerii directe, de catre cetateni, a primarilor de sector, dar ca nu va renunta la unificare bugetului si a deciziei in cele mai importante probleme administrative.

Momentul pentru o Capitala unitara

Vasile Gherasim a explicat faptul ca Bucurestiul are nevoie de schimbarile prevazute in acest proiect de lege din cauza ca in acest moment administratia e greoaie, iar banii sunt cheltuiti de multe ori ineficient.

"E momentul ca bucurestenii sa aiba o administratie comuna si o capitala unitara(...) Aceasta lege va fi strict in favoarea cetatenilor, atat timp cat gestiunea comuna si bugetul unificat vor da satisfactie populatiei din Bucuresti", a declarat fostul edil al Sectorului 1 pentru TV Ziare.com.

Vasile Gherasim a dat si un exemplu concludent pentru a-si sustine afirmatia-in acest moment bugetul Primariei Capitalei, daca sunt exceptate subventiile primite de la bugetul de stat pentru caldura si transport, este mai mic chiar decat bugetul primariei Sectorului 1.

"Daca ne referim si la anumite cheltuieli care nu sunt tocmai justificate, banuiesc ca nu vor fi pierderi, ci vor fi castiguri. Acum cele 6 sectoare se comporta ca 6 orase".

In varianta PD-L, bugetul va fi alocat de Consiliul General al municipiului Bucuresti, ai carui consilieri vor fi alesi direct de catre cetateni, in cadrul unor colegii uninominale din fiecare sector.

"Principalul avantaj e legat de posibilitatea realizarii unor programe comune la nivelul Capitalei si gestionarea serviciilor in coordonare, posib dezvoltarii in mod echilibrat a tuturor cartierelor. Consilierii vor fi alesi uninominal, pe fiecare circumscriptie in parte", a spus Gherasim, care a mentionat faptul ca asa sunt organizate toate marile capitale europene, precum Parisul sau Viena.

Primarii de sector- viceprimari generali

Deputatul Vasile Gherasim a mai explicat si faptul ca primarii de sector isi vor pastra atributiile prin noua lege, dar nu vor mai avea si decizia pe repartizarea cheltuielilor bugetare.

"Nu se pune problema de a limita atributiile primarilor de sector(...) Primarii de sector vor avea atributii curente in administrarea treburilor. Deosebirea e ca daca se aproba un Plan Urbanistic General si un Plan Urbanistic Zonal, primarul de sector nu mai poate sa se opuna", a declarat democrat-liberalul la TV Ziare.com.

Primarii de sectoare vor fi in acelasi timp si viceprimari generali ai Capitalei, a mai spus Gherasim.

Intrebat daca PD-L ia in discutie si varianta sa se pastreze alegerea primarilor de sector de catre cetateni, acesta a aratat faptul ca formatiunea din care face parte ar putea sa recurga si la o asemenea varianta in legea care va fi propusa dezbaterii cel tarziu miercuri.

Vom respecta referendumul

Gherasim spune ca PD-L va respecta rezultatele referendumului referitor la organizarea Capitalei si nu va impune o lege care sa contrazica rezultatele acesteia. Mai mult, el spune ca PD-L isi doreste o lege transpartinica, dezbatuta cu cetatenii si societatea civila.

"Daca referendumul va stabili ca nu e oportun, nici PD-L nu va face o fortare", a spus deputatul PD-L pentru TV Ziare.com.

Gherasim considera ca primarii de sector care se opun sunt deranjati de sistemul de alegere al edililor si ca nu au cum sa fie deranjati de realizarea unui buget consolidat al Capitalei.

Decizia in privinta referendumului pentru modificarea Legii Capitalei va fi luata de Primarul General al Capitalei si de Consiliul General al Capitalei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Gherasim Lege Capitala, #Gherasim alegere primari , #stiri Vasile Gherasim