Spaga in vami - Marica acuza, Presedintia si Ungureanu neaga

Vineri, 18 Februarie 2011, ora 00:35
10535 citiri
Spaga in vami - Marica acuza, Presedintia si Ungureanu neaga
Foto: Realitatea TV

Valul de demiteri in randul vamesilor si politistilor de frontiera ia o turnura neasteptata in ultimele zile. Aratat de seful statului cu degetul, atunci cand a fost intrebat de jurnalisti cine este "regina" de pe tabla de sah a coruptiei din vami, liderul sindical de la Sed Lex, Vasile Marica, il indica, la randul sau, pe presedintele Traian Basescu.

Totul a inceput saptamana trecuta cand peste 170 de vamesi si politisti de frontiera au fost saltati de mascati si dusi cu elicopterele la audieri, in cea mai ampla actiune de curatare a vamilor de coruptie, marea majoritate a suspectilor fiind ulterior arestati. Simultan, printr-un comunicat remis presei, sindicatul Pro Lex atragea atentia ca mafia vamilor functioneaza precum un joc de sah in care vamesi, politisti si politicieni au locuri bine stabilite pe tabla, milioanele de lei si euro colectate in vami ajungand, pana la urma, la "regina".

Subiectul a intrat rapid in dezbaterea publica, iar acuzatiile au fost lansate in toate directiile, atat catre actualul si fostele partide de guvernamant, cat si catre liderii sindicali. Singura "piesa" mai importanta care a cazut de pe tabla a fost seful Autoritatii Nationale a Vamilor, Radu Marginean, demis de premierul Emil Boc imediat dupa ce a fost pus sub invinuire de DNA.

Mare parte din suspiciuni s-au indreptat in special catre Vasile Marica, liderul sindical cu cea mai mare vechime in acest sector. La scurt timp dupa ce Traian Basescu l-a ridicat pe Marica la rangul de "regina", un fost angajat din vami, Marius Ungureanu, s-a autodenuntat in direct, in cadrul unei conferinte de presa, in care a facut dezvaluiri despre sumele impresionante care se colectau in vami si care ajungeau la Marica si a sustinut ca are dovezi care l-ar incrimina.

Vasile Marica, acuzat ca a primit spaga (Video)

Procurorii DNA au primit autodenuntul si au anuntat declansarea cercetarilor. Mai mult, miercuri, presei i-au parvenit informatii potrivit carora Agentia Nationala de Integritate face verificari temeinice privind averile liderilor sindicali cu functii prevazute in lege. Printre ei, evident, si Vasile Marica, dar si sotia acestuia, angajata in Ministerul de Finante, de unde provin si sindicalistii pastoriti de liderul Sed Lex.

Liderii sindicali, luati la bani marunti - vezi ce averi au

Poate ca scandalul s-ar fi stins, incet, luand calea fireasca a justitiei, daca joi seara, la o ora de maxima audienta, Vasile Marica nu ar fi organizat o conferinta de presa in care, prin prestatia oferita in fata jurnalistilor, l-a eclipsat pana si pe navalnicul Corneliu Vadim Tudor.

Fara sa prezinte probe temeinice, Vasile Marica a sustinut nici mai mult nici mai putin ca acuzatorul sau, Marius Ungureanu, "un infractor de drept comun, cunoscut consumator de droguri", s-ar fi intalnit la Cotroceni cu Traian Basescu si ar fi pus la cale un plan pentru discreditarea sa, in conditiile in care este unul dintre cei mai vocali lideri sindicali anti-putere.

Mai mult, el a sustinut ca cel care ar fi regizat "partida de sah" impotriva sa ar fi consilierul Sebastian Lazaroiu, ca se simte urmarit de serviciile secrete chiar si in dormitor, fiind supus unor acte de "politie politica", doar pentru faptul ca a indraznit ca, la o intalnire la care a participat si fostul consilier Cristian Preda, sa-i atraga atentia presedintelui asupra coruptiei din vami.

"In numele cetateanului Marica ii cer demisia presedintelui, ca sa pot sa-mi protejez familia. Ma voi adresa ambasadelor UE si Americii, nu mai sunt in singuranta, casa mea si familia mea nu mai sunt in siguranta", a declarat liderul Sed Lex.

In plus, el a anuntat ca in zilele urmatoare va prezenta in presa dovezi de necontestat care ii certifica nevinovatia si probe care vor demonstra ca "regina" se afla in randul politicienilor, mai precis al celor care au avut puterea de a face numiri in vami.

Marica ii cere demisia lui Basescu, pentru ca "sta la masa cu infractorii"

De la Cotroceni, replica a venit in cateva minute de la incheierea conferintei de presa a sindicalistului, evident prin vocea purtatorului de cuvant Valeriu Turcan.

"Toate afirmatiile domnului Marica sunt minciuni. (...) Nu voi cadea in capcana de a intra in dialog cu acest personaj care este disperat(...) Nu a existat o asemenea intalnire si domnul Marica nu a fost capabil sa prezinte nici macar un element care sa ii sustina afirmatia", a spus Valeriu Turcan, apreciind ca Marica a dat dovada de un "comportament mizerabil", iar minciunile lansate de el s-au incadrat intr-o "tehnica ce tine de arsenalul crimei organizate".

Presedintia: Minciunile lui Marica, o tehnica ce tine de arsenalul crimei organizate

Si consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a respins acuzatiile.

"Nu stiu niciun lider de sindicat, pe Lincu de la ProLex nu l-am intalnit niciodata si cred ca mi-a scapat sa-l vad si la televizor. Culmea, dintre toti liderii sindicali cel mai mult il apreciam pe Marica, mi se parea ca joaca cel mai bine rolul de lider de sindicat", a declarat Sebastian Lazaroiu pentru Mediafax.

De asemenea, intr-o interventie la Antena 3 Marius Ungureanu a dezmintit toate acuzatiile lansate de liderul Sed Lex. "Marica lucreaza dupa acelasi scenariu din 2003, cand tipa pe toate televiziunile ca presedintele Ion Iliescu doarme la mine acasa cand vine la Giurgiu. Nu l-am vazut niciodata in viata mea pe presedintele Traian Basescu, nu am discutat niciodata cu el si nu am facut vreo afirmatie la adresa lui".

Ungureanu ii raspunde lui Marica: Nu l-am vazut niciodata in viata mea pe Basescu

In aceste conditii, nu putem decat sa asteptam dezvaluirile ce vor urma. Atat Pro Lex cat si Vasile Marica au anuntat ca vor da presei documente si inregistrari audio care sa probeze nevinovatia proprie si vinovatia tuturor celorlalti.

Se pare ca nu degeaba le spunea jurnalistilor, intr-o conferinta de presa la Bruxelles, presedintele Traian Basescu sa astepte sfarsitul lunii pentru a-i pune intrebari cu privire la mafia din vami...

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#vasile marica spaga, #mafie vami, #Marica Basescu , #spaga