Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Vasile Marica, prima piesa a dominoului? (Opinii)

Vineri, 18 Februarie 2011, ora 23:58
11435 citiri
Vasile Marica, prima piesa a dominoului? (Opinii)
Foto: Antena3

Vasile Marica simte ca se ineaca si, ca orice om disperat, da haotic din maini si din picioare. Nimic din atitudinea sa nu sugereaza revolta unui nevinovat acuzat pe nedrept, dimpotriva.

Si pentru ca alte argumente nu prea are, canta si el isteric refrenul devenit piesa de rezistenta a tuturor puscariabililor cu o oarecare vizibilitate publica: sunt victima lui Traian Basescu. Asadar nimic nou sub soare.

E drept, autodenuntatorul in cazul liderului sindical este un personaj mai mult decat dubios, condamnat penal, implicat in traficul de tigari, alcool si, se pare, droguri, consumator cunoscut de droguri. Insa o astfel de dezvaluire nu poate fi facuta decat de cineva care a fost in sistemul coruptiei din vami, iar cine a fost acolo nu poate avea un profil mai luminos.

Totodata, pentru a face un astfel de denunt trebuie sa nu prea mai ai multe de pierdut, adica exact cazul lui Marius Ungureanu.

Vasile Marica pretinde ca fostul sef al vamii Giurgiu ar fi inteles cu Traian Basecu, ba chiar ca presedintele ar fi santajabil in relatia cu Marius Ungureanu. Are vreo dovada? N-am vazut niciuna, cat de marunta. Asa ca nu inteleg de ce Vasile Marica, daca se stia nevinovat, nu a asteptat calm ancheta DNA care sa se incheie, nu-i asa, cu un NUP rasunator si izbavitor, in loc sa lanseze scenarii abracadabrante pe care sa nu le poata proba. Poate pentru ca stie sigur ca nu prea are cum sa fie NUP?

Nu sunt insa cu nimic mai credibili nici cei care vor sa puna in spinarea lui Vasile Marica intreaga coruptie din vamile romanesti. Adica, ne sugereaza chiar Traian Basescu, Puterea ar fi neprihanita, iar intreaga spaga se oprea la ticalosul lider de sindicat. Teoria aceasta este o jignire la adresa inteligentei.

Vasile Marica este acuzat ca primea mita pentru protectie si promovare in functie. Doar ca prin atributiile sale legale el nu putea face nici una, nici cealalta. Putea intermedia insa promovari si mentineri in functie inaintand spaga catre cei cu atributii legale, dupa ce, desigur, isi va fi pastrat partea.

Si cine are atributiile legale decat inalti functionari pusi in functii de putere? Acum puterea este la PD-L, a fost inainte la PSD si PNL. Toti s-au infruptat la vremea lor, iar cureaua de transmisie a fost, probabil, aceeasi.

Asadar, este cu mult mai credibil ca, din intreg lantul coruptiei, Vasile Marica a cazut pentru ca era cel mai vulnerabil si mai neimportant. In aceste conditii, ne putem intreba de ce nu vorbeste el. De ce nu scoate la lumina intregul lant pe care, cu siguranta, il cunoaste? Din cel putin doua motive.

Pe de-o parte, o astfel de dezvaluire ar fi o recunoastere implicita a propriei vinovatii, ceea ce liderul sindical nu este deocamdata dispus sa faca. Pe de alta parte, el spera ca va primi un spijin de la cei de deasupra sau care nu au niciun interes ca el sa ajunga la acel stadiu in care sa-si cumpere cu dezvaluiri o soarta ceva mai buna.

Pentru ca intreaga poveste sa fie credibila, si de-o parte si de alta, este nevoie sa vedem primul politician care se prabuseste in acest scandal al vamilor. Si sunt convins ca dupa primul va urma si al doilea, caci odata declansat principiul dominoului este de neoprit. Si nu este deloc exclus ca, pana la urma, Vasile Marica sa fie tocmai declansatorul.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Vasile Marica sindicat spaga, #Vasile Marica Basescu, #Vasile Marica bani vama , #spaga