Vasile Puscas: Disputa interna pe bugetul UE, un element de incoerenta a Romaniei

Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 11:11
2153 citiri
Vasile Puscas: Disputa interna pe bugetul UE, un element de incoerenta a Romaniei

In Romania nu a existat o dezbatere, ci o disputa pe tema bugetului UE pentru 2014-2020, sustine fostul negociator-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas. In opinia sa, aceasta a avut mai degraba un ton politicianist.

Vasile Puscas considera, in cadrul unui interviu acordat RFI Romania, ca disputa interna pe tema bugetului UE face ca pozitia de negociere a Romaniei in cadrul Consiliului European care incepe joi la Bruxelles sa nu fie "de invidiat".

"Nu e o dezbatere, e o disputa. Disputa aceasta poate sa fie folosita, din punct de vedere tactic, pe durata negocierilor si-n cadrul Consiliului si ulterior.

Insa ce ar trebui sa constatam este ca Romania nu are o pozitie de negociere sa zicem de invidiat, atat prin faptul ca nu are inca foarte clar stabilite obiectivele programelor pe care ar urma sa le finanteze sau sa obtina investitii pentru perioada 2014-2020 si prin modul in care aceasta disputa mai degraba cu ton politicianist decat cu dezbatere politica se desfasoara este un semn de intrebare din punctul de vedere al intentiilor si capacitatii de aplicare a unor asemenea programe europene in Romania in perioada la care se refera cadrul financiar multianual", spune fostul negociator-sef al Romaniei cu UE.

Intrebat daca amenintarile Romaniei cu dreptul de veto reprezinta o pozitie corecta sau riscanta, Vasile Puscas a raspuns: "Pozitia in sine poate sa fie folosita ca un mijloc, o cale de persuasiune in negocieri, dar imi este foarte greu sa spun cum va fi apreciata. Din punctul de vedere al politicii, veto-ul nu a fost enuntat, din cate mi-am dat eu seama, in mod absolut, ci un mijloc, in situatia in care Romania ar fi fost defavorizata la modul intentionat".

"A fost o disputa politicianista, nu o dezbatere politica"

Va tine cont presedintele Traian Basescu de mandatul de la Guvern si de rezolutia Parlamentului? Vasile Puscas afirma ca "in mod sigur, presedintele se va orienta dupa aceste documente interne ale Guvernului si Parlamentului, pentru ca prin Constitutie, el trebuie sa medieze intre institutiile respective. In acelasi timp, insa, presedintele are si puterea, chiar prin Constitutie, sa modifice intr-un anumit context, continutul mandatului, fiind o autoritate cu atributii in acest sens.

Dar cred ca aici ar interesa cel mai mult sa vedem nu care este pozitia presedintelui sau care este pozitia premierului, care este pozitia Guvernului si care este pozitia Parlamentului. Acestea ar fi trebuit sa le intalnim in 2010-2011. Acum ar trebui sa vedem care este pozitia Romaniei, pentru ca negociaza Romania, are interes Romania.

Este pacat, de aceea spuneam ca e mai degraba o disputa politicianista decat o dezbatere politica. Dezbaterile si negocierile pe principiile viitorului buget european au inceput in 2009. De atunci exista deja substanta pentru o adevarata dezbatere".

Citeste mai multe despre Puscas: Disputa interna pe bugetul UE este un element de incoerenta si slabiciune a Romaniei pe RFI Romania.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#Vasile Puscas buget UE, #Traian Basescu Bruxelles buget UE , #stiri Vasile Puscas