Ce rezolva Guvernul marind pedepsele prin OUG? Nimic nu mai conteaza, cand visezi la Cotroceni

Vineri, 23 August 2019, ora 08:33
5992 citiri
Ce rezolva Guvernul marind pedepsele prin OUG? Nimic nu mai conteaza, cand visezi la Cotroceni

Suntem inca o data de rasul curcilor, iar PSD se face ca nu vede. Nu pentru ca marim pedepsele, ci pentru ca ne-am apucat sa le majoram, dupa ce tocmai acelasi PSD a incercat sa le reduca prin lege.

Nici in primul caz, nici in cel de al doilea, hotararea n-a avut la baza un studiu minutios elaborat de vreo somitate intr-ale dreptului, o personalitate cu galoane recunoscute in domeniu.

Toate sunt opera unor politruci, plus hotararea data "din burta" de insasi doamna prim ministru, dornica sa arate ca face si dansa ceva pentru natia romana si ca nu sta chiar degeaba, asa cum pare.

Sa mai ierte doamna ministru Ana Birchall, port tot respectul pentru demnitatea domniei sale, n-am vrut sa aduc atingere profesionalismului sau, dar parca mi se pare ca ordonanta de urgenta pregatita pentru modificarea legilor recent votate in Parlament, dupa ce premierul tocmai se jurase ca nu va da niciodata OUG pe justitie, seamana mai mult a topaiala in domeniul dreptului, decat a lucru bine facut - ca sa parafrazez din vorbirea presedintelui.

Nimic altceva nu mai conteaza, cand visezi sa ajungi la Cotroceni

Fara indoiala, omul de rand se intreaba de ce isi calca doamna Dancila cuvantul dat nu numai la Bucuresti, ci si la Bruxelles, de ce ministrul Justitiei pune umarul langa ea si - pana la urma - de ce nu convoaca o sesiune extraordiara a Parlamentului, care sa dezbata cazul si sa hotarasca in plen, nu sa-l insailam intr-o OUG.

Dar omul de rand se mai intreaba si in fond: ce incearca doamna Viorica sa obtina cu noile reglementari facute pe genunchi si ce va obtine pana la urma cu ele?

Ce incearca sa obtina se vede si din avion. Doamna Dancila se afla in campanie electorala, porneste de la un nivel slab de tot - ca sa nu zic chiar mizerabil - si are nevoie de un miracol, ceva care sa arate ca dansa este salvatorul natiei, ca a fost destul sa miste un deget, ca sa bage spaima in raufacatori, mizerabili si perversi.

Ii urez succes prezidentiabilei Viorica Dancila in campania sa temerara, dar ma indoiesc ca alegatorul, deceptionat de programul lui Dragnea, dezamagit de vorbele goale ale PSD si speriat de inflatia galopanta, isi va zice in gand: "nimic din toate acestea nu mai conteaza, daca un criminal va sta in puscarie doua decenii, in loc de unul singur".

Crime se comit peste tot, dar acolo unde gradul de cultura este mai ridicat, ele sunt mai putine

Nu sunt deloc convins ca un nelegiuit, dispus sa ucida sau sa violeze riscand, de exemplu, zece ani de puscarie, nu mai violeaza si nu mai ucide, daca anii de puscarie se ridica la mai mult.

Nu-mi inchipui ca violatorul sau criminalul, inainte de a-si ataca victima, isi face un calcul in minte, socoteste cati ani va sta daca va fi prins si, in functie de asta, porneste la treaba, sau se sperie si lasa victima in voia ei: "du-te, fato, ca eu, de cand cu OUG, nu ma bag!"?

A curs multa cerneala din condeiele literatilor, ale psihologilor si altor ganditori pe tema crimelor si prevenirii lor, dar putini din autori si-au inchipuit ca inasprirea pedepselor este cheia de bolta pentru reeducarea acestor dezaxati social.

Dimpotriva, Fridriech Schiller afirma in nuvela sa "Infamie si crima" ca, "cu cat pedeapsa este mai grea, cu atat criminalul se inraieste si creste riscul sa ucida din nou cand va iesi afara". Fireste, este o opinie de literat, nu este neaparat preceptul unui specialist, dar nici nu poate fi neglijat exemplul numeroaselor cazuri cand condamnatii se intorc in temnita la scurt timp dupa ce executasera o pedeapsa grea.

Nu sustin ideea pedepselor usoare pentru fapte grele, dar nici nu cred ca un comportament corect in societate se asigura numai prin pedepse.

Intuitia imi spune ca doamna Viorica a cautat linia de minima rezistenta: sa rezolve o problema grava cu un efort cat mai mic, daca se poate chiar deloc. Mai exact, din pix: modificand Codul Penal.

Codul, bineineles, s-ar putea modifica in Parlament - asa ar fi normal - dar atunci ar scapa din atentie eforturile enorme ale prim-ministrului sa faca valuri in jurul sau, dupa tragediile de la Caracal. Domnia sa este atat de convinsa de succesul ordonantei, incat nici nu-si pune problema daca n-ar fi cazul sa actioneze si din alta directie, in respectiva problema.

De ce traficantii aleg Romania sa recruteze prostituate pentru Italia si nu invers?

M-as intreba retoric: de ce traficantii de minore din Occident isi recruteaza "carnea vie" mai mult din Europa de Est, indeosebi din Romania, Bulgaria, Republica Moldova sau Ucraina si nu chiar din tarile lor? Oare pentru ca aici pedepsele sunt mai usoare?

Intamplator sau nu, tocmai in tarile citate abandonul scolar este mai frecvent, scolile sunt insuficiente si rau administrate, programa scolara se modifica de la un an la altul - as zice de la un ministru la altul - iar persoanele fara adapost, de care nu se ocupa nimeni, sunt incomparabil mai numeroase decat pe alte meleaguri.

Ce vreti mai mult decat faptul ca in Romania ultimilor 30 de ani s-au schimbat cam tot atatia ministri ai Educatiei? Si ce poate fi mai concludent decat faptul ca multi dintre ei aveau o pregatire precara, fiind promovati exclusiv politic?

Insusi prim-ministrul tarii, persoana care ar trebui sa fie model din toate punctele de vedere in fata generatiei de maine, isi devoaleaza aproape la fiecare fraza o cultura precara, nu mai multa decat cea a Coanei Chirita Barzoi a lui Vasile Alecsandri.

Ministrii ageamii din fruntea Educatiei

In opinia mea, doamna prim-ministru ar fi trebuit sa lase Parlamentului tema pedepselor din Codul Penal, eventual chiar sa ceara convocarea unei sesiuni speciale, iar domnia sa sa se preocupe (daca poate!) de cele doua domenii care ne maresc vulnerabilitatatea in domeniul criminalitatii: Educatia si Internele.

In fruntea Educatiei, s-au perindat in ultimii ani ministri, la vederea carora elevii si studentii isi dadeau coate, auzindu-i cum spun "genunche" sau "pamblica".

Acesta din urma, cel cu "pamblica", a mai avut si proasta inspiratie sa sustina ca termenul este un "regionalism din Moldova", fara sa stie ca niciunul din literatii moldoveni (Sadoveanu, Creanga, Eminescu, etc) nu l-a folosit. Se afla numai in "domnul Goe" al lui Caragiale, cu titlu de idiotenie, nu de provincialism.

Iar daca in ultima vreme s-a pus in fruntea ministerului o doamna profesor universitar care stia chiar mai mult decat sa faca acordul intre subiect si predicat, asta nu ajuta la nimic in educatie.

Educatia tinerilor se refera si la caracterul viitorului adult, iar caracterul doamnei Andronescu s-a vazut cand a dat de pamant cu propriile principii - atat de clamate - ca sa apuce un ciolan vremelnic din farfuria Guvernului.

Dar nici macar in zilele acestea, dupa ce s-au perindat atatia neaveniti in fruntea Educatiei, ministerul tot nu are un titular. Isi inchipuie oare doamna Dancila ca este mai important ca prim-ministrul sa imparta pedepse la violatori decat sa gaseasca un titular in institutia de care depinde educatia viitoarei generatii?

Parlamentul face legile, iar Guvernul le aplica. Daca le face Guvernul, atunci Parlamentul nu mai are obiect

In opinia mea, invatatura de minte cu care ar trebui sa ramana Guvernul dupa evenimentele tragice de la Caracal ar trebui sa contina incomparabil mai multe puncte decat aprobarea unei OUG pentru inasprirea pedepselor, pe care tot PSD le-a usurat.

Guvernul ar trebui sa aiba in agenda numirea imediata a unor titulari la Ministerul Educatiei si cel al Internelor, asigurarea transportului intrajudetean, pentru ca adolescentii sa circule in siguranta, organizarea unui sistem autorizat si controlat al traficului de ocazie, sanctionarea drastica a celor care nu-l respecta, masuri penru eradicarea abandonului scolar (cel mai ridicat din Europa!), asigurarea scolilor cu apa curenta si canalizare, autorizarea sanitara si ISU in scoli si multe altele in functie de care oamenii societatii de maine vor fi mai civilizati sau mai primitivi, mai onesti sau mai hoti, mai mult corecti in societate sau mai mult violatori si criminali.

Iar doamna prim-ministru, in loc sa se ocupe de toate aceste aspecte, plus altele, multe si laborioase, prefera sa rezolve totul din condei, la modul cel mai usor si smecheros, cu o singura OUG pe teme de justitie, dupa ce promisese - la fel de smecheros - ca nu face in ruptul capului una ca asta!

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Viorica Dancila OUG pe justitie, #Viorica Dancila OUG majorare pedepse, #Viorica Dancila OUG pedepse, #Ana Brichall OUG pedepse, #Ana Brichall inasprire pedepse , #candidat prezidentiale