Avertisment german: Guvernul Romaniei conduce pe contrasens. Apar legi cu dedicatie pentru corupti, asta nu mai e democratie

Vineri, 08 Februarie 2019, ora 18:43
16409 citiri
Avertisment german: Guvernul Romaniei conduce pe contrasens. Apar legi cu dedicatie pentru corupti, asta nu mai e democratie
Foto: Arhiva Facebook/Tudorel Toader

Gunther Krichbaum, presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, explica la finalul celor trei zile petrecute in Romania, de ce principiile statului de drept nu au dublu standard in Uniunea Europeana si de ce nu sunt o simpla chestiune de perspectiva.

El a remarcat ca in Romania legea este modificata in functie de interesele unor politicieni. "Aceasta nu mai este o democratie", concluzioneaza Krichbaum, intr-un interviu acordat Deutsche Welle.

Redam, integral, interviul realizat de Deutsche Welle cu Gunther Krichbaum, presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag:

Deutsche Welle: Din ce ati povestit in conferinta de presa despre intalnirea cu ministrul roman al Justitiei mi s-a parut ca domnul Tudorel Toader v-a raspuns usor arogant la intrebarile pe care i le-ati pus.

Gunther Krichbaum: Nu as spune ca este arogant. Dar interpretam de pe pozitii diferite chestiuni cat se poate de concrete. Pentru noi este important cum vor fi tratate dosarele inchise, in contextul in care se doreste atacul prin recurs in anulare a tuturor cazurilor judecate la Inalta Curte de Casatie si Justitie in ultimii patru ani.

Intr-o astfel de situatie se poate ajunge la repetarea tuturor proceselor, fapt ce ar provoca un volum de munca peste putinta magistratilor, iar multe cazuri s-ar prelungi pana la termenul de prescriere. In opinia mea, acesta este si scopul: multi faptasi deja condamnati pentru faradelegile comise ar urma sa scape de pedepse. Dar o asemenea evolutie nu corespunde normelor unui stat de drept si cetatenii Romaniei nu vor avea intelegere pentru asa ceva.

DW: Guvernul de la Bucuresti insista asupra faptului ca Vestul si institutiile europene nu inteleg corect reforma justitiei din Romania, ca sunt transmise semnale false din Romania catre partenerii nostri occidentali si ca perceptia, acolo, este falsa.

GK: As avea un sfat simplu: luati, va rog, raportul MCV, mecanismul referitor la statul de drept din Romania, si analizati toate recomandarile din aceste documente; luati, va rog, rezolutia Parlamentului European si prelucrati recomandarile incluse acolo; si luati, va rog, raportul Comisiei de la Venetia si aplicati cerintele enuntate.

De exemplu, raportul Comisiei de la Venetia din 19 octombrie 2018 critica aspru multe dintre lucrurile care se petrec in ultima vreme in Romania. Aceste rapoarte ale institutiilor internationale trebuie luate in serios. Sigur, se poate spune ca toate sunt false. Dar e ca atunci cand esti un sofer-fantoma pe autostrada, cand conduci pe contrasens, ti se atrage atentia ca esti pe banda gresita iar raspunsul tau e "Nu, nu, nu eu sunt pe banda gresita, ci sutele de masini care imi vin din fata!".

In viata, multe lucruri sunt o chestiune de perspectiva. Dar principiile statului de drept pe care le impartasim in Uniunea Europeana sunt valabile pentru fiecare dintre noi. Nu avem dublu standard. Si ma intorc la acea problema a sentintelor pronuntate de Curtea de Casatie: nu este o defectiune juridica, de fond, ci una de forma, care nu afecteaza material rezolutiile finale din respectivele procese. Pana la urma, nici unuia dintre membrii unui complet de judecata nu i se poate pune la indoiala calificarea de magistrat. Este tot un judecator, nu a fost adus un administrator de bloc.

Si e bine sa tinem cont de acest detaliu. Inclin sa cred ca unora dintre cei aflati la guvernare la Bucuresti le place sa lase impresia ca nu inteleg asta. Si, in orice caz, chiar ei practica o dubla masura, cand vine vorba despre exigenta.

DW: Vorbind despre dubla masura - social-democratii si democrat-liberalii de la putere cer incetarea Mecanismului de Cooperare si Verificare. Pe de alta parte, premierul Romaniei a sugerat ca si Germania si Franta ar trebui sa fie astfel monitorizate, pentru ca si acolo exista coruptie.

GK: Trebuie sa ai grija, cand faci comparatii, sa nu fie strambe. Fiecare incalcare a legii, in orice tara, este deja in plus. Vorbim insa despre o alta cantitate si alta calitate. Stiu, de exemplu, ca ministrul dumneavoastra de Interne compara protestele din 10 august anul trecut cu cele ale vestelor galbene din Franta. Complet gresit! Complet stramb! Franta este o tara in care statul de drept functioneaza, in care independenta justitiei este respectata. In Romania nu e cazul.

Aici apar modificari in legislatie cu dedicatie pentru protectia unor politicieni corupti, pentru a-i scapa de pedepse. Aceasta nu mai este o democratie, ci o democratie controlata, care nu corespunde cadrului Uniunii Europene. Astfel de cazuri exista si cu atat mai mult trebuie prelungita existenta MCV. Ar fi de dorit sa poata sa dispara de pe o zi pe alta, dar pentru asta ar trebui sa dispara si motivul existentei sale.

DW: V-a lamurit ministrul Tudorel Toader in privinta motivelor pentru care Romania nu sustine candidatul roman la sefia Parchetului European?

GK: Nu. Nu am putut sa obtin lamuriri. A incercat chiar sa evite aceste intrebari neplacute. A facut-o incepand prin a ne spune ca nu el a demis-o pe Laura Codruta Kovesi de la conducerea DNA, ci presedintele roman. Nu am venit sa ascultam platitudini formal-juridice. Stim foarte bine cum a decurs toata istoria si cum s-a ajuns pana la sentinta Curtii Constitutionale.

Sunt convins ca nu-i va conveni domnului Toader sa o vada pe doamna Kovesi pe o pozitie si mai influenta, la nivel european. Dar astfel avem si intreaga dimensiune a problemei: doamna Kovesi a exercitat foarte bine misiunea de conducere a Parchetului Anticoruptie, este respectata in plan international, are o reputatie foarte buna in Europa, ii este recunoscut curajul si a riscat foarte mult, inclusiv riscuri personale asumate.

Personal, cred ca este foarte potrivita pentru sefia Parchetului European. Si mi-as dori ca Guvernul Romaniei sa ii fie alaturi.

DW: Dar despre investigarea evenimentelor din 10 august ati primit lamuriri?

GK: Secretarul de stat care a reprezentat-o la intalnirea cu noi pe doamna ministru ne-a dat asigurari ca fiecare caz este investigat, ca anchetele sunt in derulare, inclusiv cele ce privesc Jandarmeria. A incercat sa-mi spuna ca la acea actiune au participat exclusiv jandarmi normali. Mi-am permis sa ii spun ca stim exact ce dispozitive au fost dislocate, de unde au fost aduse, ca nu erau doar din Bucuresti. Si sper ca Guvernul a inteles asta.

Si-mi doresc - pentru cei care nu au facut altceva decat sa-si exercite dreptul civil de a demonstra pentru opiniilor lor - ca toate aceste abuzuri sa fie rapid clarificate iar responsabilii sa fie pedepsiti. Si nu doar prin gasirea unor acari Paun, ci si prin identificarea si pedepsirera faptasilor din spatele faptasilor.

Cristian Stefanescu

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Tudorel Toader Kovesi Parchet European, #Gunther Krichbaum Guvern legi corupti , #guvern